Susanul negru are beneficii la care nici nu te-ai fi gândit
- 2018-08-09
- 6618
Primele date despre semințele de susan au fost descoperite într-o legendă asiriană , care spune că înainte de a creea lumea, zeii au băut un vin din semințe de susan. În plus, susanul este și primul ingredient din lume folosit la prepararea uleiului. În medicina tradițională chineză, semințele de susan negru sunt asociate cu sănătatea rinichilor și ficatului. Totuși, aceste semințe sunt benefice pentru întreg organismul, ajută la purificarea și tonifierea sângelui, și la tratarea unor afecțiuni cronice.
Compendiul Materia Medica, cel mai mare și mai complet document medical din istoria medicinei tradiționale chineze, arată că semințele de susan negru „vindecă orice boală cronică după 100 de zile, îmbunătățește tonusul pielii și al corpului după un an, previne albirea parului după doi ani și ajută la creșterea dinților după trei ani”.
Susanul negru este bogat în nutrienți valoroși. Conține cantități foarte mari de vitamina E. Această vitamină previne îmbătrânirea celulară și ajută la refacerea organismului. Folosirea pe termen lung a semințelor de susan ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, la prevenirea îmbătrânirii premature și la prelungirea vieții.
Pe lângă cantitățile mari de vitamina A, semințele de susan negru sunt bogate în calciu, fier, cupru, magneziu și fosfor. Aceste minerale sunt benefice pentru oase, mușchi și sânge, dar și pentru sistemul nervos. Cuprul întărește vasele sanguine, încheieturile și oasele, fiind de mare ajutor în tratarea artritei.
Magneziul și calciul sunt minerale esențiale care reglează presiunea sângelui, reduc durerile de cap, reglează somnul și reduc spasmele căilor respiratorii, în special la persoanele care suferă de astm.
Consumul susanului negru ajută și la îmbunătățirea creșterii părului, inhibă dezvoltarea celulelor canceroase produse de razele UV, reduce tensiunea arterială, ajută la eliminarea kilogramelor în plus și îmbunătățește fertilitatea.
De asemenea, susanul negru are efecte antiîmbătrânire, reduce colesterolul (datorită acidului linoleic pe care îl conține) și tratează arteroscleroza. În plus, acidul linoleic din semințele de susan negru reduce nivelul de zahăr din sânge, stimulează digestia și previne constipația.
Susanul negru poate fi consumat în salate, orez, supe și mâncăruri cu legume și pui sau măcinat în diverse băuturi și sosuri. Este foarte bun și în combinație cu miere sau presărat peste pâine.
Doza zilnică recomandată de susan negru este de 9-30 de grame. Asta deoarece susanul negru stimulează activitatea intestinală și ar fi bine să nu fie folosit de către persoanele care suferă de diaree. De asemenea, doza zilnică nu trebuie depășită, deoarece pot apărea efecte secundare precum căderea părului, dereglări endocrine, crampe abdominale sau dificultăți de respirație.
Sursa: www.ki-life.ro; Xcook Info