10 cele mai cunoscute tipuri de miere și beneficiile lor
- 2022-03-24
- 1944
Fiecare apicultor se laudă cu miere aromată, parfumată și bogată în proprietăți curative, în funcție de florile din care albinele au cules nectarul. Sunt zeci de tipuri de miere în lume, toate hrănitoare, savuroase și pline de sănătate. Iată 10 dintre cele mai cunoscute sortimente de miere și alte cinci tipuri de miere mai puțin știute pe meleagurile noastre, scrie unica.ro
Cum este făcută și ce conține mierea de albine
Producția mondială de miere atingea acum 10 ani 2 milioane de tone. Din nefericire, populațiile de albine melifere sunt în scădere și mierea naturală va fi tot mai rară și scumpă. Albinele fac miere din nectarul florilor, eliminând complet apa și transformând zaharoza în fructoză și glucoză. Astfel, rezultă mierea, un aliment dens, auriu, deosebit de dulce și parfumat și foarte bogat în minerale, vitamine și acizi benefici pentru organism, pe care albinele le culeg din flori.
Mierea are culoarea aurie, dar în funcție de nectarul din care este făcută, ea poate varia între nuanțe de alb până la roșu-maroniu.
- Mierea polifloră
Această miere este obținută din diverse flori de grădină și flori de câmp, în general din zona de câmpie și de deal. Este o miere aurie, ușor lichidă, cu o dulceață deosebită și are un preț mai accesibil. Poate fi folosită pentru consumul zilnic și poate înlocui dulciurile, în cazul în care vrei să ții o dietă de slăbit.
- Mierea de salcâm
Foarte deschisă la culoare și cu o consistență mai lichidă, mierea de salcâm are un parfum deosebit, este destul de rară și destul de scumpă. Ea este recomandată în răceli și gripe, pentru gâtul iritat, dar și în zilele în care suferi de dureri de stomac. Are un gust deosebit de plăcut și este iubită și de copii.
- Mierea de tei
Puțin mai aurie decât mierea de salcâm, mierea de tei o întrece în parfum. Are, poate, cel mai bogat parfum dintre toate tipurile de miere care se fac la noi în țară. Este indicată în tot felul de probleme digestive, probleme renale și în afecțiunile urinare. Dar calitatea ei de preț ține de proprietățile deosebite ale polenului de tei. Mierea de tei are efect relaxant, calmant, poate fi consumată seara pentru un somn mai bun și are chiar proprietăți afrodiziace.
- Mierea de flori de câmp sau fâneață
Este o miere bogată, cu o nuanță aurie-roșcată, mai consistentă decât mierea de tei și mult mai dulce. Are acțiune antiinflamatoare și antimicrobiană. Este recomandată în stările de convalescență, în perioadele de creștere la adolescenți sau în perioadele mai stresante.
- Mierea de brad
Este o miere foarte rară și cu greu se găsește miere culeasă doar din pădurea de conifere. De obicei, este îndoită cu miere polifloră. Mierea de brad este recomandată celor care suferă de afecțiuni respiratorii și pulmonare, deoarece are efect calmant, expectorant și antiinflamator. Dacă se consumă cu tot cu fagure, are efect bronhodilatator.
- Mierea de mană
Multă lume o confundă cu mierea de conifere, dar este de fapt culeasă de albine din rășinile și sucurile dulci de la fag, stejar și frasin. Mierea de mană se poate face doar primăvara devreme, când albinele nu prea au multe flori lângă pădure și nu găsesc suficient polen. Este o miere maronie negricioasă, cu un gust amărui, ușor caramelizat datorită conținutului foarte ridicat de minerale. Această miere are proprități antibacteriene de șase ori mai puternice decât mierea de brad, are un conținut ridicat de săruri minerale și enzime cu efect antibiotic.
- Mierea de rapiță
Și acest soi de miere este unul special. Are o consistență cremoasă, o culoare alb-gălbuie și un parfum aparte. Are totodată un conținut mare de glucoză și se zaharisește mai repede decât alte tipuri de miere. Conține săruri minerale, oligoelemente care ajută la combaterea colesterolului și are proprietăți antibacteriene puternice. Ajută la regenerarea și menținerea pereților vasculari. De aceea, este recomandată persoanelor care au varice, tromboze, hemoroizi etc.
- Mierea de floarea soarelui
Cu un gust foarte plăcut și delicat, această miere alungă oboseala și este recomandată în afecțiunile stomacului. Are proprietăți tonice și stimulează imunitatea, de altfel ca toate tipurile de miere, dar conține mai multe oligoelemente necesare refacerii energiei organismului decât alte tipuri de miere din flori.
- Mierea de pin
Este unul dintre cele mai populare tipuri de miere din Grecia, alături de mierea din flori de portocal. Studiile făcute pe mai multe tipuri de miere au arătat că mierea de pin are calități antibacteriene deosebite și tratează infecția cu bacilul E. Coli. În plus, este o foarte bună sursă de potasiu. Conține și alte minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu și zinc în proporție mai mare decât mierea polifloră.
- Mierea de Manuka
Este poate, cel mai scump dintre tipurile de miere rare. Mierea de Manuka are o singură sursă de proveniență și anume Noua Zeelandă și Australia. Albinele o prepară din nectarul florilor de Manuka, supranumit și arbore de ceai, un arbust care se găsește doar pe continentul australian sau pe insulele neozeelandeze. Mierea este închisă la culoare, vâscoasă, cu o ușoară aromă de zahăr caramelizat și mirt.
Mierea, beneficii pentru sănătate
- Efecte anti-inflamatorii
- Reface energia organismului
- Susține imunitatea
- Efect anti-diabetic
- Reface celulele ficatului
- Remediu contra tusei
- Efect cicatrizant
- Regleaza nivelul colesterolului