7 sfaturi care te ajută să nu dai faliment când mergi la cumpărături cu cel mic
- 2016-11-25
- 6543
Să mergem sau să nu mergem la cumpărături însoţiţi de copil? Asta-i întrebarea. Dacă cunoaşteţi deja preferinţele şi comportamentul copilului, atunci ştiţi sigur cum să procedaţi atunci când mergeţi la shopping împreună. Da, există o întreagă ştiinţă despre psihologia cumpărătorilor. Specialiştii în marketing descriu cu lux de amănunte cum trebuie să fie amplasate produsele pe rafturi ca acestea să fie cumpărate. Mai mult, mărfurile se categorisesc şi în funcţie de vârsta potenţialilor cumpărători.
La sigur au fost mai multe cazuri când aţi ajuns la casă cu o sacoşă de jucării şi lucruri aparent netrebuincioase pe care iniţial nu le-aţi inclus în lista de cumpărături. Ce aţi făcut? Le-aţi cumpărat pentru a menţine pacea în familie, dar v-aţi ales cu o gaură în bugetul familiei, sau aţi spus un „Nu!” tăios şi aţi provocat plânsete şi chiar isterie? Scenariile sunt diferite, dar pentru a împăca pe toată lumea, cel mai indicat ar fi să vă informaţi despre tipul magazinului şi aşa numitele tentaţii spre care se pot avânta copiii.
Planificaţi de acasă o listă de cumpărături pe care o discutaţi cu cel mic. Discutaţi şi sfătuiţi-vă împreună cu copilul despre produsele prioritare de care aveţi nevoie. Încercaţi să-l implicaţi în completarea listei de mărfuri. Responsabilizaţi-l cu ceva, de exemplu, să vă amintească să cumpăraţi produsul X, chiar dacă l-aţi inclus în listă.
Faceţi o analiză. Comparaţi lucrurile pe care le vedeţi în magazin cu ce aveţi acasă. Dacă aveţi deja necesarul, nu mai cumpăraţi ceva în plus. Explicaţi-i copilului faptul că nu e există necesitatea de a face cheltuieli în plus.
Întrebaţi copilul despre necesităţile sale. Întrebaţi-l ce ar vrea să mănânce la micul dejun, dacă mai sunt legume sau fructe în frigider, dacă mai este lapte. Nu contează dacă cunoaşteţi deja răspunsul, e important să se simtă implicat și ocupat.
Învăţaţi-l arta negocierii. Faceţi mici compromisuri și negocieri. Copilul trebuie să aibă impresia că și el câștigă ceva. Nu poate pleca fără nimic din magazin.
Discutaţi despre valoarea banilor. „Ăsta este peste bugetul nostru, cu banii pe el am putea cumpăra 10 sticle de lapte” etc. Copilul trebuie să conştientizeze că banii nu apar din aer, ci se muncesc şi, de regulă, salariul este o dată în lună.
Distraţi-vă când mergeţi la cumpărături. Coșul de cumpărături, este prevăzut cu un spaţiu special unde copilul poate fi aşezat. Rotiţi-vă împreună cu acest căruţ, imitaţi un aşa zis trenuţ cu viteză mare în care copilul are rolul de conductor principal.
Evitaţi orarele aglomerate. E greşit dacă decideţi să mergeţi seara la cumpărături. În orele de vârf este absolut imposibil să te concentrezi asupra produselor de care ai nevoie. În această perioadă majoritatea lumii revine de la serviciu şi neapărat face cumpărături. Un alt motiv pentru care nu ar trebui să mergeţi seara este oboseala. După o zi de activităţi nu e uşor să vă menţineţi calmul şi echilibrul emoţional... Iar dacă mai suntenți și flămânzi, cu siguranță veți face cumpărături peste limita propusă.
Transformaţi orele de shopping într-un ritual frumos al întregii familii. Instituiţi aceste reguli pentru a economisi bani, nervi şi timp.
Foto: friendshipcircle.org; 4.bp.blogspot.com; lifestylemedicalcenters.com