Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Aspecte importante care țin de bunele maniere la masă

Aspecte importante care țin de bunele maniere la masă

Oricine ar trebui să le știe, de la mic la mare! Chiar dacă vei spune că nu mergi prea des să iei masa într-un restaurant, ai putea totuși ajunge în situația în care te vei simți incomod la o masă festivă doar din motiv că nu cunoști regulile de etichetă. Mai mult, bunele maniere la masă trebuie respectate și acasă de către toată familia, inclusiv copiii. Anume așa se capătă deprinderile unui comportament frumos în timp ce mănânci, lăsând în urma ta mereu o impresie bună, or, regula de bază sună așa: „Comportă-te când eşti singur la masă, cum te-ai comporta la un dineu de gală”.

Reguli de bază:

  1. Înainte să mănânci așează-ți șervetul (pe care îl găsești împachetat pe farfurie) desfăcut, pe genunchi. Și lasă-l acolo până când termini și ultimul fel de mâncare. Dacă trebuie să te ridici pe parcursul mesei, așează șervetul în stânga sau în dreapta farfuriei. Iar după ce ai terminat de mâncat, așează-l întotdeauna în stânga farfuriei. 
  2. Nu înfuleca imediat ce chelnerul ți-a adus mâncarea. Este politicos să aștepți până când toți membrii grupului de la masă au fost serviți cu felul comandat. 
  3. Nu te întinde peste masă ca să ajungi la sare, piper, pâine. Este politicos să le ceri celor care se află cel mai aproape de ele. 
  4. Nu îți tăia toată mâncarea din farfurie înainte să începi să mănânci. Este recomandabil să tai 1-2 bucățele, pe rând. 
  5. Nu vorbi cu gura plină. Nu doar că este neplăcut, însă te poți îneca dacă nu ești atent.
  6. Chiar dacă îți place foarte mult mâncarea, savureaz-o cu gura închisă. Este destul de enervant să auzi sunetele produse de mestecare cu gura deschisă.
  7. Mănâncă într-un ritm constant. O masă nu ar trebui să fie o cursă. În plus, consumul mai lent al mâncării este mai bun pentru tine - senzația de sațietate apare mai repede și, astfel, înveți să mănânci mai puțin.
  8. În cazul în care bei ceai sau cafea, nu folosi lingura pentru a soarbe băutura. Aceasta este doar pentru a amesteca zahărul.
  9. Când se oferă şi ceai, pune întâi linguriţa pe farfurie şi pe urmă du ceaşca la gură.
  10. Dacă ai nevoie să pleci de la masă pentru puțin timp, cere-ți scuze.
  11. În cazul în care mâncarea îți este servită fierbinte, las-o să se răcească singură. În niciun caz nu sufla în ea.
  12. Du mâncarea la gură, nu gura la mâncare.
  13. Pentru femei: când vă rujați încercați să nu lăsați rujul pe pahare, tacâmuri sau pe șervețel. Odată ce îl aplici – discret, numai în baie, niciodată în public – șterge surplusul cu un șervețel din hârtie.
  14. La o masă festivă nu trebuie adăugat nimic personal pe masă. Geanta, cheile, ochelarii sau telefonul mobil trebuie păstrate în geantă sau în interiorul sacoului.

Băuturile 

  • Apa naturală sau minerală, precum și șampania dulce, trebuie servite întotdeauna reci.
  • Nu se servește niciodată un vin dulceag între alte două vinuri albe sau roșii, seci.
  • Vinurile albe seci se servesc înaintea celor roșii. În schimb, vinurile albe foarte dulci se servesc după cele roșii.
  • Ordinea vinurilor la masă este întotdeauna crescătoare: mai întâi vinurile slabe, apoi cele tari.
  • Vinurile spumante pot fi servite după sau înaintea celor nespumante, dar niciodată între ele.
  • Berea se servește foarte rece în pahare mari fără picior sau halbe, însă nu este indicată la o masă festivă, ci doar la reuniuni familiale sau mai intime, cu prieteni apropiați.

Cum mâncăm corect anumite alimente?

  • Pâinea şi sandvişurile se mănâncă în mod diferit. Eleganţa cu care se mănâncă pâinea este ceea ce distinge un mesean educat, dar puteţi trece testul cu brio dacă ţineţi minte că pâinea, chiflele sau brioşele se rup în două (sau în bucăţi mici) înainte de a le unge cu unt şi a le mânca. Sandvişurile mari se taie cu cuţitul şi se bagă în gură cu furculiţa, exact ca bucăţile de friptură. Sandvişurile mici se iau cu mâna.
  • Cartofii nu se taie cu cuţitul şi nu se zdrobesc cu furculiţa în farfurie. Excepţie fac cartofii copţi în coajă, care se înţeapă cu furculiţa şi se curăţă cu cuţitul.
  • Dulceaţa şi mierea nu se mănâncă direct din borcan. Fiecare îşi ia pe farfurie cât doreşte.
  • Salata se mănâncă cu furculiţa, însă în cazul frunzelor mari, se utilizează şi cuţitul. Salata iceberg se mănâncă întotdeauna cu furculiţa şi cuţitul. Nu îţi pune salata în farfuria cu mâncare! Dacă nu ai un bol personal pentru salată, aceasta se pune pe farfuria pentru unt sau pe altă farfurie, decât pe cea cu felul principal!
  • Supele sunt servite în ceşti sau boluri. Nu se răceşte o supă fierbinte suflând în ea. În niciun caz nu aplecăm farfuria pentru a lua ultima înghiţitură. Nu se înmoaie pâinea în supă (și în niciun sos).
  • Spaghetele. Din castronul adus la masă, vă serviţi cu o porţie rezonabilă, apoi le mâncaţi răsucindu-le cu furculiţa ţinută în mâna dreaptă şi ajutându-vă cu lingura ţinută în mâna stângă.
  • Mezelurile de toate felurile, tăiate în prealabil în felii, se curăţă de coajă cu furculiţa şi cuţitul, în propria farfurie.
  • Chiftelele, sarmalele şi ruladele se taie numai cu furculiţa.
  • Peştele nu se mănâncă la fel ca friptura- nu se foloseşte un cuţit obişnuit. Cuţitul se foloseşte doar la dezosare şi ca ajutor la mâncat. Oasele de peşte din gură se pun pe furculiţă, în cazuri de forţă majoră le putem scoate cu două degete. Mâncatul peştelui cere o îndemânare specială. Mai întâi tăiați capul și coada peștelui cu furculița și cuțitul și mutați-le într-o parte a farfuriei. Apoi inserați vârful cuțitului pe lângă șira spinării și despicați peștele de la un capăt la altul.

 

Nu uita de regulile de folosire a tacâmurilor:

Instrucţiunile de aranjare a tacâmurilor sunt universale şi merită să le cunoaştem pentru a face impresie bună oriunde am lua masa.


 

 

Sursa: kudika.ro, fitted.ro

Foto: descopera.ro, noviteroditeli.bg, adevarul.ro

Share:

Articole recomandate