Ginecolog: Vorbește-i fiicei de 7 ani despre menstruație
- 2019-11-27
- 6675
Știați că din ce în ce mai multe fetițe au prima menstruație la 8 ani? Denumită și menarhă, prima menstruație este considerată timpurie dacă apare înaintea vârstei de 9 ani și întârziată (amenoree primară) dacă nu apare până la vârsta de 16 ani. În ultimii ani, au fost tot mai des întâlnite cazuri în care prima menstruație a debutat și la 8 ani, iar explicația ar putea sta și în faptul că factorii de mediu și alimentația au și ei o contribuție, în afara celor genetici. Fără a minimiza importanța pe care o au, de asemenea, înălțimea și greutatea.
Mama este prima „profesoară”
Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, spune că abordarea acestui subiect nu ar trebui să reprezinte un moment stânjenitor. Mai mult, informațiile ar trebui furnizate cu ceva timp înainte, pentru a pregăti acest eveniment major din viața fetelor. Vârsta de șapte ani este una potrivită, chiar dacă poate părea că e prea devreme.
Momentul ales pentru această discuție este la fel de important ca și modul în care ea va avea loc, pentru că de acestea depinde percepția pe care o va avea asupra acestei experiențe. Totul va trebui să se încadreze în firesc, în normalitate, cu sublinierea faptului că este vorba despre o stare fiziologică. Este foarte important, de asemenea, ca discuția să fie deschisă. În lipsa ei, experiența îi poate crea teamă nejustificată, anxietate și izolare. Așa că primul lucru pe care mama îl are de făcut este să alunge sentimentul de jenă.
Nu insistați pe ideea de durere
Abordarea subiectului se va face treptat, cu informații simple, pe înțelesul fetei, pentru nivelul ei. Toate aceste informații vor fi oferite într-o notă pozitivă, pentru a elimina riscul ca ea să resimtă repulsie. Sunt de evitat, desigur, poveștile despre întâmplari nedorite, pentru că ele pot provoca panică. Foarte important este ca tânăra fată să fie încurajată să pună întrebări. Și să i se răspundă la ele. Chiar dacă o fi auzit de la prietenele și colegele ei câte ceva cu privire la acest subiect e de preferat să aibă informații corecte, nu mituri.
Medicul recomandă totuși să nu se pună un accent deosebit pe neplăcerile asociate menstruației, cum ar fi durerile abdominale, de spate sau sâni, balonarea ori apariția acneei. Sigur, nu vor fi trecute sub tăcere, dar nici nu vor fi prezentate ca niște simptome catastrofale. Mai ales că unele dintre ele își vor face apariția abia peste câțiva ani. Insistați mai degrabă pe regulile de igienă intimă și pe folosirea corectă a absorbantelor igienice.
Sursa: totuldespremame.ro; cemicvet.mediasole.ru