Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Varicele: ce sunt, de ce apar și tot ce trebuie să știi despre tratarea lor

Varicele: ce sunt, de ce apar și tot ce trebuie să știi despre tratarea lor

Varicele reprezintă o problemă de sănătate care afectează între 30% și 50% din populația adultă, potrivit Cleveland Clinic. De ce apar varicele și ce opțiuni de tratament există? Femeile sunt mai predispuse să sufere de varice decât bărbații. Aproape 50% din pacienții care suferă din cauza venelor varicoase provin din familii cu istoric medical care include varicele, transmite unica.ro 

Ce sunt varicele și care sunt factorii care influențează apariția lor?

Venele varicoase sunt vase de sânge anormale, dilatate, cauzate de o slăbire a peretelui vasului. Ele pot apărea sub formă de ciorchine umflate, răsucite, vene albastre sau violete. Venele varicoase sunt uneori înconjurate de capilare subțiri, roșii, cunoscute sub numele de vene păianjen (grup de vase de sânge mici situate aproape de suprafața pielii, numite și telangiectazii). Varicele și venele păianjen pot apărea oriunde, dar cel mai adesea apar pe picioare și în zona pelvină. Majoritatea venelor varicoase se dezvoltă aproape de suprafața pielii. Dacă e să ne uităm la factorii declanșatori, varicele sunt cauzate de creșterea tensiunii arteriale în vene. Varicele apar în venele de lângă suprafața pielii (superficial).

Dincolo de aspectul umflat al venelor, cu ce alte simptome este asociată această afecțiune?

Cele mai frecvente simptome ale venelor varicoase dincolo de aspectul inflamator al venelor descrise de pacienți sunt modificări ale culorii pielii, răni pe picioare, erupții cutanate, senzații la nivelul picioarelor, cum ar fi greutatea în picioare, senzații asemănătoare arsurilor și / sau dureri.

Varicele severe pot produce în cele din urmă umflături ușoare pe termen lung, care pot duce la probleme mai grave ale pielii și țesuturilor. Acestea includ și ulcerele venoase. Simptomele venelor varicoase pot semăna cu alte afecțiuni sau probleme medicale de aceea este esențial un diagnostic precis într-o clinică specializată.

Ce categorii de oameni sunt mai predispuse la a dezvolta varice?

Categoriile mai predispuse sunt persoanele ale căror părinți și bunici le-au avut, femeile, persoanele cu vârsta peste 55 de ani, femeile însărcinate, cei cu obezitate, sedentarii etc.

Din păcate, cauza numărul unu a venelor varicoase este reprezentată de moștenirea genetică. Menținerea unui stil de viață sănătos poate încetini progresia sau le poate reduce și, din fericire, există multe metode moderne de tratament. În funcție de predispoziția genetică și fluctuațiile hormonale, femeile prezintă un risc mai mare decât bărbații, dezvoltând vene varicoase în etapele fiziologice ale pubertății, sarcinii și menopauzei. În ceea ce privește vârsta biologică, se poate ameliora agravarea insuficienței venoase prin adoptarea unui stil de viață echilibrat și sport periodic.

Pot oamenii să prevină apariția venelor varicoase în vreun fel?

Când vorbim de factori genetici sau de sarcină prevenția își mai pierde din utilitate. Cu toate acestea există niște măsuri recomandate de specialiștii noștri:

- Exercițiile regulate pentru îmbunătățirea circulației venoase periferice;

- Controlul greutății pentru a evita presiunea din picioare;

- Evitarea încrucișării picioarelor /se recomandă ridicarea picioarelor atunci când vă odihniți;

- Purtarea de ciorapi compresivi (șosete speciale, confortabile, pentru a îmbunătăți circulația);

- Evitarea perioadelor prelungite stand numai jos sau doar în picioare.

La ce riscuri se expun oamenii care nu își tratează varicele?

Sunt riscuri majore la care se expun pacienții cu varice, care includ ulcere, sângerare spontană, lipodermatoscleroza, cheaguri de sânge etc. Sângele acumulat în vene înseamnă, de asemenea, că sângele nu ajunge unde trebuie . Aceasta include rănile, care au nevoie de flux sanguin normal pentru a se vindeca. Zona se va umfla, iar tensiunea din vene va împiedica inflamația să se retragă.

Sângerarea spontană intervine din cauza varicelor foarte aproape de suprafața pielii. O rană relativ minoră, cum ar fi o tăietură, poate duce la sângerare extinsă. Un pacient cu vene varicoase va rămâne expus acestui risc până când venele sunt tratate.

Lipodermatoscleroza este o insuficiență venoasă care poate duce la întărirea și decolorarea pielii din jurul venelor varicoase. Acest lucru poate duce la durere și umflare în jurul venelor varicoase, în special în jurul gleznelor.

Cheagurile de sânge sunt dintre cele mai grave care pot apărea dacă venele varicoase sunt lăsate netratate. Una dintre cele mai grave afecțiunia este tromboză venoasă profundă -TVP. Riscul principal îl generează cheagul de sânge care se poată desprinde, ceea ce poate duce la o afecțiune potențial letală, numită embolie pulmonară.

Citește continuarea pe unica.ro 

 

 

Share:

Articole recomandate