Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Ce beneficii nebănuite are vinul fiert în sezonul rece! De ce trebuie consumat iarna

Ce beneficii nebănuite are vinul fiert în sezonul rece! De ce trebuie consumat iarna

Găsim vin fiert în toate restaurantele şi târgurile de Crăciun. Puțini știu, însă că acesta are numeroase beneficii pentru sănătate. Este un puternic antioxidant, reduce riscul de cancer și  reglează tonusul vascular.

De ce e bine să bei vin fiert

Consumate cu moderaţie, doar de către adulţi, anumite băuturi alcoolice sunt chiar benefice pentru sănătate. Un astfel de exemplu este chiar vedeta sezonului rece, vinul fiert. Melatonina conţinută de vinul roşu ajută la reglarea ceasului biologic, dar este şi un puternic antioxidant. Aşadar, consumul unui pahar de vin roşu înainte de culcare poate fi benefic pentru somn.

Există și cercetări conform cărora vinul fiert poate să scadă presiunea arterială, în cazul celor care prezintă hipertensiune. Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii. Cercetătorii europeni au descoperit că cei care consumă două pahare de vin roșu pe zi manifestă cu 44% mai puţine răceli decât cei care nu o fac.

Rețetă pentru vinul fiert

Ai nevoie de 1 litru vin, 5 linguri miere, 1 praf scorţişoară, 10 boabe piper, 10 cuişoare. Se pune într-o oală de tablă subţire vinul la fiert cu piper, cuişoare, scorţişoară. Când ies primii aburi se adaugă mierea şi se amestecă. La primul clocot se ia de pe foc şi se acoperă (alcoolul fierbe la 70° C; deci, ca să nu se piardă bunătate de tărie, oala trebuie să fie de metal - ca să se încingă repede - şi acoperită, ca să rămână vinul-vin şi nu resturi groase dezalcoolizate).

„Se bea din căni de lut cu gura strâmtă vinul fiert, şi, ca să fie mai aprig, ar trebui să fie o Tămâioasă din cele vechi, mieroasă, de Drăgăşani ori de Pietroasa, urcată spre tăria cea din urmă, dincolo de care nu mai e nimic decât altă viaţă. Ce contează e să fierbeţi un vin cât mai tare şi mai dulce, ca mierea, cât ar fi de dulce şi de suavă, n-ajunge până la miez, nu îndulceşte şi fibra profundă a vinului”, nota gastronomul Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Sursa: click.ro 

Share:

Articole recomandate