Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Iarnă doar în calendar. Vezi cum îți afectează sănătatea temperaturile anormale pentru ianuarie!

Iarnă doar în calendar. Vezi cum îți afectează sănătatea temperaturile anormale pentru ianuarie!

Deși suntem în a doua lună de iarnă, mercurul din termometre ne dă senzația că a venit primăvara. Nu avem o iarnă cu temperaturi sub zero grade, înghețuri și multă zăpadă. Mai mult, din cauza temperaturilor ridicate, au înflorit şi ghioceii într-un sat din raionul Orhei. Vremea caldă cu temperaturi anormale pentru această perioadă poate crea probleme atât pentru culturile agricole, cât și pentru sănătatea omului, iar medicii ne atenționează să avem mai multă grijă.

Potrivit prognozelor meteorologilor, nu vom avea zăpadă prea curând, ba dimpotrivă timpul se încălzește până la +11 grade Celsius săptămâna viitoare. Deși suntem practic în mijlocul iernii, timpul de afară nu este, de departe, caracteristic acestei perioade. Zilele trecute o locuitoare din Cișmea a postat pe Facebook o fotografie cu un mănunchi de ghiocei, florile primăverii. Potrivit presei, și un om din satul Coșernița, Raionul Criuleni, se bucură de un trandafir care stă gata să înflorească. Temperatura maximă a aerului a urcat până la +14,9ºС (pe 24 decembrie, Fălești), ceea ce se semnalează în această perioadă în medie o dată în 15-20 ani, informează meteo.md.

Temperaturile anormale pentru luna ianuarie ne dau bătăi de cap și când vine vorba de sănătatea întregii familii. Oscilaţiile de temperatură de la o zi la alta au un impact puternic asupra organismului nostru. Astfel de variaţii meteorologice nu cauzează probleme doar în alegerea vestimentaţiei potrivite sau a stării de spirit, ci constituie un adevărat pericol pentru imunitatea organismului, declanșând dureri de cap, migrene, ameţeli, tulburări de echilibru, stări de slăbiciune, apatie etc.

„Un lucru esenţial pe care pacienţii trebuie să-l reţină, este acela că aceste oscilaţii de temperatură nu îi îmbolnăvesc în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă pot declanşa şi agrava anumite afecţiuni, în special cele de natură respiratorie. Astfel de schimbări exterioare produc un dezechilibru în interiorul organismului şi implicit al imunităţii, favorizând astfel apariţia virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor, cei mai vulnerabili fiind copiii, bătrânii şi pacienţii cu probleme respiratorii cronice”, explică medicul Tania Bejan, imunolog şi specialist Ropharma.

Iată câteva efecte ale variațiilor de temperatură din timpul iernii asupra organismului:

Faci mai ușor răceală sau gripă

Oscilațiile de temperatură îți slăbesc sistemul imunitar, deoarece organismul nu are timp să se adapteze la noile condiții de afară. În mod normal, organismul se adaptează la schimbările de temperatură în două săptămâni, nu de pe o zi pe alta. Știi deja că o imunitate slăbită face ca organismul să contacteze mult mai ușor virusurile răspândite în aer. Așa se face că atunci când temperaturile sunt ba mici, ba mari, răcești mai repede decât dacă temperaturile ar fi constante. 

Îți agravezi bolile cardiovasculare

Dacă suferi de boli cardiovasculare, variațiile de temperatură nu vor face altceva decât să-ți agraveze afecțiunile, din cauza frecventelor șocuri termice: în casă este cald, apoi ieși afară în frig, urci în mașină unde este cald, ieși din nou afară unde este frig și tot așa. În aceste condiții, mușchii inimii trec de la un șoc la altul, iar sănătatea ta devine tot mai fragilă.

Simți că te dor oasele

Fluctuațiile de temperatură își spun cuvântul și asupra oaselor, articulațiilor, mușchilor și tendoanelor. De aceea, în zilele în care temperaturile se schimbă brusc, este posibil să simți că ai dureri în tot organismul.

Te confrunți cu stări depresive

Vremea instabilă poate aduce la rândul ei un dezechilibru psihic pentru persoanele meteosensibile, care vor avea stări emoţionale oscilante, iar în încercarea de a se adapta acestor noi condiţii, se pot confrunta cu stări de indispoziţie şi depresie.

În plus, aceştia pot întâmpina probleme de concentrare şi insomnii, întrucât în aceste perioade organismul lor va trece printr-o adevărată provocare în a-şi menţine ritmul de odihnă, capacitatea de concentrare şi se pot simţi chiar slăbiţi, ameţiţi sau irascibili.

Dar așa cum nu ne stă în puteri să schimbăm ceva, or încălzirea globală pare să-și facă tot mai simțită prezența, nu ne rămâne decât să ținem cont de recomandările medicilor:

  • Spăla-te pe mâini sau folosește geluri antibacteriene pentru a omori bacteriile și germenii prinși de pe obiectele murdare.
  • Chiar dacă într-o zi de iarnă temperaturile sunt mai ridicate, nu-ți schimba vestimentația groasă cu cea de primăvară. Continuă să porți palton, fular și mănuși, pentru a te proteja de vremea înșelătoare.
  • Medicii susțin că un organism obosit este vulnerabil în fața bolilor și se adaptează mai greu la schimbările de temperatură. Prin urmare, este recomandat să nu neglijezi importanța somnului. Un somn de 7-8 ore pe noapte ajută organismul să se refacă după toate agresiunile la care a fost supus peste zi.
  • Și nu în ultimul rând, ai grijă la ceea ce mănânci. Iarna, mai mult că niciodată, ai nevoie de o alimentație bazată pe consumul de legume, fructe, peste și carne săracă în grăsimi. Aceste alimente furnizează organismului tău vitaminele, mineralele, antioxidanții și nutrienții de care are nevoie pentru a face față cu brio șocurilor termice.

 

 

Sursa: ele.ro, eva.ro, meteo.md, noi.md

Foto: panegyria.org

Share:

Articole recomandate