Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Tort cu cremă de ciocolată și căpșuni

Tort cu cremă de ciocolată și căpșuni

Vă propunem să gătițu un tort cu trei creme: ciocolată albă, ciocolată amăruie și căpșuni, toate în combinație cu frișcă. La sigur îi va fascina pe toți ai casei!
 

Ingredientele necesare pentru blat:

  • 6 ouă
  • 6 linguri de apă rece
  • 10 linguri de zahăr
  • 10 linguri de făină
  • 2 linguri de cacao
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie
  • 2 lingurițe esență de rom

Ingrediente pentru crema de ciocolată albă:

  • 250 ml de frișcă lichidă
  • 200 gr de ciocolată albă
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 5 gr de gelatină
  • 2 linguri de apă

Ingrediente necesare pentru crema de ciocolată amăruie:

  • 250 ml de frișcă lichidă
  • 200 gr de ciocolată amăruie(75%)
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 5 gr de gelatină
  • 2 linguri de apă

Ingrediente necesare pentru crema de căpșuni:

  • 300 gr de căpșuni
  • 250 ml de frișcă lichidă
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 2 linguri de zahăr
  • 10 gr de gelatină
  • 2 linguri de apă

Ingrediente necesare pentru sirop:

  • 400 ml de apă
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 lingurițe de esență de rom

În plus:

  • 500 gr de căpșuni
  • puțin ulei pentru uns forma de tort

Cum se prepară:

Pentru blat, separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm câte puțină sare peste ambele. Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm treptat zahărul, pe care l-am râșnit mai întâi. Adăugăm pe parcurs și zeama de lămâie, ajută la întărirea bezelei și mai taie din dulceața zahărului.

După ce obținem o bezea fermă, care nu va curge dacă întoarcem bolul, scoatem mixerul și introducem o paletă de lemn sau de silicon. Adăugăm gălbenușurile și amestecăm ușor cu paleta, de jos în sus, pentru a nu se lăsa bezeaua. Adăugăm apoi apa și la fel amestecăm ușor și la final făina pe care o cernem treptat deasupra compoziției, împreuna cu cacaua.

Ungem o formă de tort detașabilă cu puțin ulei sau unt și punem compoziția pentru blat în ea. O nivelam cu dosul unei linguri, apoi dăm forma la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 35 de minute.

După stingerea focului, mai lăsăm blatul în cuptor 5 minute, apoi îl soatem și îl mai lăsăm înca 5 minute în formă, după care îl răsturnăm pe un grilaj și îl lăsăm acolo până se răcește complet.

Pentru crema de ciocolată albă, punem frișca într-un vas, pe foc mic și adăugăm peste ea, ciocolata rupta în bucăți plus un vârf de cuțit de sare. Sarea ajută la accentuarea gustului, nu vă speriați, că nu iese crema sărată. Amestecăm continuu cu o spatulă până când se topește ciocolata și se omogenizează cu frișca. Dăm vasul deoparte de pe foc și îl lăsăm să se răcească, apoi îl dăm la frigider pentru cel puțin o oră. După ce se răcește bine, mixăm energic până când crema devine spumoasă.

Pentru crema de ciocolată amăruie procedăm la fel ca și cu ce de ciocolată albă.

Pentru crema de căpșuni, curățăm căpșunile de codițe și le clătim bine sub jet de apă rece, apoi le scurgem bine și le trecem prin blender până obținem o pastă omogenă. Mixăm și frișca până se întărește, apoi o amestecăm cu pasta de căpșuni.

Pentru sirop, punem apa și zahărul pe foc și le amestecăm continuu până cand se topește zahărul, apoi stingem focul și adăugăm esența de rom.

Blatul de tort îl tăiem în două părți. Îmbrăcăm pereții interiori ai formei de tort cu folie de plastic, apoi așezăm prima parte de tort și o însiropăm bine. Pe marginile formei asezăm jumătăți de căpșuni, cu partea interioară spre pereții formei. Hidratăm gelatina (separat pentru fiecare cremă în parte) în apă și o topim pe foc, amestecând continuu, apoi o amestecăm în cremă, mixând energic să se omogenizeze bine. Începem cu crema albă. După ce am mixat-o cu gelatina, dam deoparte o pătrime din ea, iar restul o întindem peste blatul din forma de tort. Așezăm din loc în loc restul de căpșuni bine scurse de apă, apoi întindem 2/3 din crema de ciocolată amăruie, iar deasupra întindem ¾ din crema de căpșuni și acoperim cu partea a doua de blat, pe care l-am însiropat mai întâi. Dăm tortul la frigider pentru cel puțin o jumătate de zi sau chiar de pe o zi pe alta. Dăm la frigider și restul din cremele oprite, cu care vom orna la final tortul.

După ce ne asigurăm că s-au întărit cremele bine, scoatem tortul, îndepărtăm pereții detașabili ai formei, precum și folia, și îl ornăm. Cu crema de ciocolată amăruie îmbrăcăm tortul și pe laterale, până la rândul de căpșuni, dar și deasupra, iar din celelalte creme formăm niște trandafiri, cu ajutorul duiului pentru ornat trandafiri.

Așezăm și câteva căpșuni într-o parte și gata-i tortul, frumos si delicios.

Niște idei utile:

  1. Cremele, le mixăm împreună cu gelatina topită exact în momentul în care le vom întinde pe tort.
  2. Gelatina se amestecă fierbinte în crema, nu se întâmplă nimic, dar vom avea grijă să mixăm energic pentru a o împrăștia uniform în toată crema.
  3. Cantitatea de gelatină se va pune în funcție de consistența cremei, dacă ni se pare mai cursivă, mai moale, vom pune mai multă gelatină, aproximativ 10 gr, depinde și de calitatea ingredientelor folosite.
  4. La crema de căpșuni a necesitat mai multă gelatină, dar și aici depinde și de frișcă și de cât de coapte sunt căpșunile.
  5. Înainte de a orna tortul, mai mixăm cremele până devin ușor spumoase, iar dacă sunt cumva prea groase, le mai diluăm cu puțină smântână.

 

Sursa: bucataras.ro

 

Share:

Articole recomandate