Descoperă 30 de condimente și ierburi aromate! Află cum să le folosești și să le combini corect
- 2020-10-01
- 4122
Putem spune despre condimente că sunt cele care oferă „personalitate” felurilor de mâncare. Ce ar fi o plăcintă de mere fără scorțișoară, o friptură fără piper sau o ciorbă fără leuștean?
În afară de mirodeniile și ierburile aromate pe care le folosim frecvent, mai sunt o mulțime de alte condimente pe care merită să le descoperim și să le adăugăm mai des în preparatele noastre. Descoperă 30 de condimente și ierburi aromate și află cum să le folosești:
Ienibahar
Cu o aromă asemănătoare cuișoarelor, boabele de ienibahar au un miros mai intens și o aromă mai puternică. Este folosit cel mai bine măcinat, în amestecurile de condimente.
Foi de dafin
Adaugă aromă supelor, sosurilor și tocănițelor. Nu se consumă și trebuie scoase din mâncare la finalul preparării. Dafinul este otrăvitor, de aceea nu ar trebui să adaugi mai mult de două, trei frunze de dafin în mâncărurile tale.
Semințe de chimen
Au un gust asemănător anasonului și semințelor de mărar. Se pot adăuga în varza călită, varza murată, salată de cartofi sau în produsele sărate de patiserie.
Cardamom
Acest condiment cu aromă caldă este folosit intens în bucătăria indiană. Poate fi adăugat în sosuri, supe și tocănițe. Este la fel de bun în combinație cu alte condimente precum cuișoare și scorțișoară.
Ardei iute cayenne
Este obținut prin măcinarea ardeilor iuți uscați. Oferă o notă picantă supelor, sosurilor și tocănițelor. Se poate folosi în amestecurile de condimente.
Scorțișoară
Prezentă în aproape toate bucătăriile lumii, scorțișoara poate fi folosită atât în preparatele dulci, cât și în cele sărate.
Pudră de muștar
Se potrivește pentru preparatele cu carne, cu legume verzi și cartofi.
Nucșoară
O poți adăuga în mâncăruri indiene, în deserturi, amestecuri de condimente pentru fripturi sau supe.
Cuișoare
Cu o aromă dulce și caldă, cuișoarele sunt folosite întregi pentru a aroma sosuri și marinade pentru carne. Măcinate se adaugă în deserturi și vin fiert, adesea în combinație cu scorțișoară și nucșoară.
Semințe de coriandru
Au o aromă ușor citrică. Sunt folosite des în preparatele mexicane și indiene.
Chimion
Este folosit intens în bucătăria mexicană, nord-africană, indiană și cea din Orientul Mijlociu. Se poate adăuga în supe, tocănițe, mâncăruri cu fasole, varză sau în marinade.
Semințe de fenicul
Au o aromă asemănătoare semințelor de mărar, dar mai dulce. Se pot adăuga în preparatele cu pește, legume și carne sau în pâine și sărățele.
Pudră de usturoi
Este obținută din usturoi deshidratat și măcinat. Poate fi adăugată în orice preparat în care ai adăuga în mod obișnuit usturoi. Are o aromă mai delicată și mai dulce decât cea a usturoiului proaspăt.
Ghimbir
Ghimbirul este ușor picant și mentolat, fiind folosit în preparate indiene precum curry, preparatele din carne, pentru a aroma ceaiurile și băuturile fierbinți sau reci. Poate fi folosit proaspăt sau sub formă de pudră.
Loomi sau lime negru
Se obține prin uscarea fructelor de lime și poate fi folosit măcinat, felii sau întreg. Adaugă o aromă citrică și gust acrișor preparatelor tradiționale din Orientul Mijlociu. Se adaugă în tocănițe, sosuri și supe.
Drojdie inactivă
Complet diferit de drojdia pe care o folosești pentru pâine, acest condiment poate fi adăugat în sosuri, presărat pe paste sau în alte mâncăruri cărora le va oferi o aromă ce amintește de nuci și brânză.
Oregano
Este un condiment obținut din frunze uscate de oregano care se folosește în special în bucătăria mexicană și cea mediteraneană. Se adaugă în salate, sosuri pentru paste, lasagna sau amestecuri de marinade. Oregano uscat este mult mai aromat decât cel proaspăt.
Boia
Boia este obținută prin măcinarea ardeilor uscați. Poate fi iute sau dulce și se adaugă în tocănițe, supe și în general în mâncăruri pe bază de sos roșu, cu tomate.
Piper
Cel mai cunoscut este piperul negru, însă există numeroase varietăți și culori de piper, precum alb, roz, roșu sau verde. Piperul se poate adaugă în toate preparatele sărate.
Rozmarin
Are o aromă puternică, ce amintește de conifere. Se potrivește foarte bine cu cartofi, pește sau carne la grătar. Este amar dacă se folosește în cantitate prea mare.
Șofran
Este cel mai scump condiment din lume. Se obține din staminele uscate ale unor flori numite crocus. Oferă preparatelor o aromă distinctă florală și o nuanță intensă de galben. Se folosește în deserturi, preparate din carne, pește sau legume.
Salvie
Are o aromă ce amintește de conifere, cu mai multe note de lămâie și eucalipt față de rozmarin. Se potrivește cel mai bine cu preparatele din carne, în special de pasăre. Este folosită des în preparatele tradiționale din nordul Italiei precum pesto, risotto cu pui, paste.
Boia afumată
Se obține din ardei roșu uscat, afumat și măcinat. Oferă o aromă de fum mâncărurilor și o nuanță intensă de roșu. Poate fi adăugată în tocănițe, sosuri, mâncăruri pe bază de fasole, cartofi sau varză.
Anason stelat
Se adaugă întregi în sosuri și supe pentru a le oferi o aromă de lemn dulce. Se scoate din mâncăruri înainte de a servi.
Sumac
Cu o aromă citrică intensă, sumacul este folosit des în bucătăria orientală. Se adaugă în marinade și amestecuri de condimente pentru carne.
Turmeric sau curcumă
Obținut din rădăcina uscată și măcinată a unei plante numite curcumă, turmericul este folosit mai mult pentru culoarea galbenă intensă pe care le-o oferă preparatelor decât pentru aromă. Poate fi un înlocuitor pentru șofran. Se află la baza amestecurilor de condimente indiene pentru curry.
Cimbru
Cimbrul este un condiment de bază din bucătăria tradițională românească, putând fi adăugat în preparate precum ciorbă de pui, porc sau fasole, sarmale, varză călită, mâncare de fasole, tocănițe, cârnați, friptură. Poate fi folosit în amestecuri de condimente și marinade pentru carne.
Pudră de curry
Este un amestec de condimente folosit de mii de ani în bucătăria indiană, în special în preparatul culinar cu același nume. Poate conține diferite combinații de condimente, printre care turmeric, corinadru, ghimbir, scorțișoară, cuișoare, semințe de muștar, cardamom, nucșoară, schindurf etc.
Semințe de pin
Sunt folosite în special pentru prepararea pesto-ului sau pot fi adăugate în salată, paste sau hummus. Au un gust mai bun când sunt puțin prăjite.
Tarhon
Tarhonul poate fi adăugat în ciorbe, în dressing-urile pentru salate, sosuri (în special cele pe bază de smântână sau unt) sau pentru asezonarea preparatelor din pește și a fripturilor de pui.
Sursa: eva.ro