Despre beneficiile pe care le are măcrișul și rețeta unei ciorbe super delicioasă
- 2017-03-28
- 4498
Măcrișul este o plantă ale cărei frunze se consumă în diverse preparate, având un gust acrișor. Acesta se pune în salate, în smoothye-uri, dar și în ciorbe. Măcrișul are o mulțime de beneficii pentru organismul nostru.
Măcrișul are o valoare nutrițională foarte mare și conține o serie de substanțe active mai rar întâlnite în alte vegetale. Este și un aliment cu calorii negative, adică te ajută la slăbit, însă conține fibre, o cantitate însemnată de fier și vitamina C, acid folic, iod, sulf, zinc, potasiu, fosfor, vitamina A și alți fitonutrienți. Unul dintre principalele beneficii ale măcrișului îl reprezintă îmbunătățirea funcțiilor glandei tiroide. Acesta este bogat în iod, și e indicat în alimentația persoanelor din zona României și Republicii Moldova, unde se înregistrează un impact mare a problemelor tiroidiene.
În continuare vă propunem o rețetă de ciorbă de măcriș, ideală primăvara.
Ingrediente:
1 ceapă
1 morcov
1 felie de țelină cam de 50 gr
1 păstârnac mic sau 1 rădăcină de pătrunjel
4 cartofi mai mici
250 gr de smântână
1/2 lingură de făină albă
300 ml supă de pui sau de legume
150 gr de măcriș
2 fire de mărar
2 linguri de ulei
sare și piper
Preparare:
1. Măcrișul se spală, se rup codițele mai groase și se taie bucăți mari.
2. În uleiul încins se călesc, la foc mic, ceapa tocată mărunt și zarzavaturile (morcov, țelină, păstârnac) tăiate cubulețe până se înmoaie (cca 10 minute).
3. Se adaugă cartofii tăiați cuburi mici, supa de pui și încă 3 căni de apă. Se condimentează cu sare și piper după gust. Se fierbe totul până cartofii sunt făcuți (cca 20 minute).
4. Smântâna se freacă cu făina. Se adaugă peste ea 2-3 polonice de supă fierbinte, câte un polonic pe rând. Se amestecă bine.
5. Se da focul mic sub ciorbă, astfel încât să nu mai clocotească deloc. Se toarnă încet smântâna în ciorbă, în timp ce cu polonicul amestecați în ciorbă.
6. Adăugați măcrișul în ciorbă și lăsați pe foc mic încă 5 minute. Adăugați și mărarul tocat fin. Stingeți focul, puneți capacul și lăsați să se răcorească.
Informații și foto: e-retete.ro; polza-vred.su; http://healthy.kudika.ro