Îndemnizația unică la nașterea copilului s-ar putea dubla și constitui 5300 lei

Îndemnizația unică la nașterea copilului s-ar putea dubla și constitui 5300 lei

 

După ce europenii au decis să deblocheze banii pentru țara noastră, iar FMI a acordat un împrumut, autoritățile vor să majoreze îndemnizația unică de la nașterea copilului, care se va dubla practic, iar mamele cu gemeni și tripleți vor primi alocații până când copiii vor împlini 3 ani.

Potrivit protv.md, părinții vor primi o sumă egală cu valoarea coșului minim de consum, de bunuri necesare la nașterea copilului, indicator care va fi calculat anual. Pentru anul acesta, autoritățile consideră că 5300 de lei ar fi suficienți pentru setul minim de produse cumpărate la naștere.

Potrivit Stelei Grigoraș, Ministrul Muncii: „Îndemnizația unică la nașterea copilului, la moment este de 3100 lei și 3400 pentru fiecare următorul copil, pentru primul și următorii copiii vor primi 5300 de lei.”

Totodată, copiii rămași temporar fără ocrotire părintească care sunt plasați sub tutelă/curatelă, vor primi alocații, ca și cei care au rămas definitiv fără părinți.

De asemenea, persoanele neasigurate vor avea parte de indemnizație lunară pentru întreținerea copilului până la vârsta de 2 ani, nu 1 an și jumătate așa cum este acum.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie aprobată de Parlament. 

Foto: jezebel.com

Adaugă comentariu