Noi modificări privind plata indemnizațiilor pentru copii

Noi modificări privind plata indemnizațiilor pentru copii

Începând cu data de 15 martie 2017, printr-o hotărâre a Guvernului au fost operate unele modificări și completări la Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a indemnizațiilor pentru familiile cu copii.

Astfel, pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2017 s-a majorat cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului atât pentru primul copil, cât şi pentru copilul următor constituind 5300 de lei, care este egal cu valoarea monetară a coşului minim de bunuri necesare la naşterea copilului, calculat pentru anul precedent naşterii copilului.

Beneficiarilor, copiii cărora s-au născut începând cu 1 ianuarie 2017 şi pentru care indemnizaţia unică la naşterea copilului a fost stabilită şi transferată în cuantum de 3100/3400 de lei după caz, indemnizaţia unică la naşterea copilului va fi recalculată în mod automat, iar mijloacele financiare pentru achitarea diferenţei de plată vor fi transferate prestatorilor serviciilor de plată în luna aprilie 2017, conform graficului de finanţare.

Pentru persoanele neasigurate, indemnizaţia pentru îngrijirea copilului născut începând cu 1 ianuarie 2017 se stabileşte până la vârsta de 2 ani, iar pentru copiii născuţi până la 31 decembrie 2016 - până la vârsta de 1,5 ani.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2017, pentru copiii născuţi începând cu această dată se stabileşte indemnizaţia lunară de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină (pentru persoanele asigurate şi neasigurate).

Indemnizaţia lunară de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină se stabileşte în cuantum de 50% din mărimea indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, prevăzută pentru persoanele neasigurate, la data naşterii.

Astfel, cuantumul indemnizaţiei lunare de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină constituie 270 de lei pentru fiecare copil.

Indemnizaţia lunară de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină se stabileşte de către casele teritoriale de asigurări sociale, informează cnas.md.

Foto: theredwire.org

Adaugă comentariu