Voi fi mamă! Cum îi zic vestea angajatorului?

Voi fi mamă! Cum îi zic vestea angajatorului?

Vestea că urmează să devii mamă aduce multă bucurie în jurul tău, mai ales când te împărtăești cu cei dragi. De fiecare dată, însă, mai complicat e să i-o spui șefului sau angajatorului. Deși e un drept fundamental al femeii, concediul de maternitate și alte necesități ale gravidei îl pot speria pe angajator, de aceea e important să știi cum și când trebuie să-l anunți despre faptul că în curând vei naște un copil.

Șeful tău ar trebui să audă de la tine

În mediul de afaceri, abordarea de prima persoană este cea mai bună, în special pentru un anunț de sarcină. Deci, păstrați știrea despre sarcină de pe Facebook până când o veți împărtăși în birou. „Tot mai mulți dintre noi sunt conectați cu colegii de lucru și pe social media sau chiar socializați în afara orelor de muncă, dar ar fi de dorit ca șeful dumneavoastră să audă mai întai vestea”, spune Georgene Huang, CEO si cofondator al Fairygodboss, o comunitate în care femeile își împărtășesc experiențele la locul de muncă și în interiorul lor cu privire la cultură, politici și beneficii din timpul angajării

Anunțați-l despre sarcină față în față

Astfel de știri nu se difuzează prin mesenger sau telefon. În forma clasică a dialogului vei putea măsura reacția imediată a șefului, dar și obține un sentiment general al atitudinii sale față de vestea primită.

Anunță-ți angajatorul și în scris înainte de a-ți anunța colegii, în pauza de cafea

Se recomandă ca, pentru a putea beneficia efectiv de protecţia instituită de lege, informarea scrisă adresată angajatorului să fie făcută după confirmarea certă a stării de graviditate şi înainte de a-i anunţa pe colegii de serviciu. Astfel se preîntâmpină o posibilă „scurgere de informaţii”, care să-i permită angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă înainte de a fi înştiinţat oficial.

Ierarhizează-ți anunțurile

Spune-i echipei în următoarea ordine: Șef, apoi colegi, apoi clienți”, sugerează Lori Mihalich-Levin, fondator al Mindful Return, un program care ajută părinții în tranziție și din concediul de maternitate.

Alegeți un timp potrivit pentru a-i spune șefului

Majoritatea femeilor din comunitatea Fairygodboss informează angajatorul despre sarcină în jurul sfârșitului primului trimestru sau la începutul celui de-al doilea trimestru. Dar acest lucru nu este posibil întotdeauna, pentru că vă puteți confrunta cu diferite probleme medicale chiar de la începutul sarcinii. Pentru a-i spune șefului importanta veste, organizați o întâlnire ocazională într-o zi liniștită la locul de muncă.

Întotdeauna să rămâi profesionist

Când vă împărtășiți știrea, nu faceți nici un ton apologetic și evitați cuvintele: Îmi pare rău", spune Mihalich-Levin. „A avea un copil este, de fapt, o parte a vieții umane normale, deci este important să fii real și profesional, în timp ce, de asemenea, să spui că știi că sosirea copilului poate veni într-un timp ocupat pentru organizație și că îți iai angajamentul să lucrezi cât mai mult posibil în avans", mai spune ea.

Recunoașt-ți dacă sarcina vă împieidcă să suportați anumite schimbări

Acum sunteți mai sensibilă și dacă anumite medii vă fac să vă simțiți rău, nu e cazul să ascundeți asta. E ceva normal, deci aveți dreptul la înțelegere, important să nu vă victimizați intenționat.

Informați-vă despre drepturile de maternitate

După ce i-ați comunicat echipei cu care lucrați, contactați echipa centrală de resurse umane sau un reprezentant specific. Puneți întrebări despre politicile și procedurile privind concediul de maternitate, despre procedurile de concediu medical de familie, deci întrebări specifice privind beneficiile pentru sarcină. Discutați și cu colegele ce au trecut prin această experiență, vă pot oferi sfaturi.

 

Sursa: parents.com

Foto: lipstiq.com

Adaugă comentariu