Ce simte bebelușul când se naște

Ce simte bebelușul când se naște

Este confirmat că bebelușii participă activ la naștere, dar durerea pe care o simte mama nu ajunge la el. Copilul poate simți o anumită durere atunci când trece prin „canalul de naștere”, dar nimeni nu poate determina acest lucru cu siguranță.

Primele contracții

Primele semne de travaliu care apar sunt contracțiile. Cu fiecare contracție, placenta și cordonul sunt comprimate, ceea ce uneori împiedică bebelușul să obțină oxigen pentru o perioadă scurtă de timp. Din fericire, pentru majoritatea aceasta nu este o problemă.

Contracțiile uterului nu deranjează bebelușul, iar ritmul cardiac dovedește acest lucru. Pe de altă parte, când contracțiile sunt prea puternice sau travaliul este prea lung, copilul nu are oxigen. Dar ritmul cardiac se adaptează la această lipsă și inima poate încetini în timpul contracțiilor.

Se consideră că bebelușul nu suferă în exces deoarece, printre altele, are mult timp să se obișnuiască cu contracțiile, datorită progresiei lente și intensității acestora.

Călătoria prin „canalul de naștere”

Sub efectul contracțiilor, copilul coboară treptat printr-un fel de tunel. El face mai multe mișcări și își modifică poziția de mai multe ori pentru a evita obstacolele. Experții nu pot asigura, însă, gradul de durere resimțit de copil în timpul acestei scurte călătorii.

Așa cum nu se știe ce fel de durere simte bebelușul atunci când trece prin „canalul de naștere”, medicii nu știu sigur nici dacă micuțul vede sau aude în timpul nașterii. Dar este foarte clar că un copil are anumite abilități auditive înainte de a veni pe lume.

După călătoria prin canalul de naștere, în majoritatea cazurilor, micuțul are capul în jos, cu fața orientată spre spatele mamei. Aceasta îl ajută să plece cu ajutorul loviturilor din timpul contracțiilor.

În momentul expulzării, copilul poate fi deranjat de niveluri semnificative de stres, adrenalină și cortizol, care cresc semnificativ pentru a-i da puterea de a ieși. Odată ce capul bebelușului este afară, el începe să respire.

 

Sursa: copilul.ro; medoboutme.ru

Adaugă comentariu