OMS: Mâncarea pentru bebeluşi conţine un nivel prea ridicat de zahăr
- 2019-09-02
- 2141
Două noi studii publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii au arătat că mâncarea pentru bebeluşi este incorect etichetată, iar recomandările în ceea ce priveşte vârsta la care poate fi administrată sunt eronate. Cercetările au arătat că mâncarea pentru bebeluşi conţine un nivel prea ridicat de zahăr. OMS intenţionează formularea unei interdicţii privind adaosul de zahăr în mâncarea copiilor sub 36 de luni.
Potrivit studiilor realizate de OMS, în 3 din 4 cazuri analizate, caloriile din mâncarea sugarilor provin, în proporţie de 30% din adaosul de zahăr, iar o treime precizează că au adăugat concentrat de fructe, zaharuri sau îndulcitori în compoziţie.
OMS a studiat aproape 8 mii de produse – alimente şi băuturi destinate sugarilor şi bebeluşilor, comercializate în Viena, Sofia, Budapesta şi Haifa.
OMS recomandă hrănirea exclusiv la sân a copiilor până la vârsta de 6 luni, iar în Ghidul privind prevenirea promovării inadecvate a alimentelor pentru sugari şi copii menţionează că acest tip de produse nu ar trebui să fie destinate copiilor sub vârsta de 6 luni. Adaosul de zahăr şi arome pot contribui la modificarea preferinţelor alimentare ale copiilor, prin creşterea apetitului pentru gustul dulce. Fructele şi legumele au, oricum, un conţinut ridicat de zaharuri, altfel încât adaosul în piureurile pentru copii constituie un motiv real de îngrijorare.
În urma celor două studii, OMS a e elaborat un set de recomandări pentru producătorii şi comercianţii alimentelor pentru sugari şi bebeluşi. Printre acestea se numără:
- interzicerea adaosului de zahăr pentru toate produsele;
- limitaţi conţinutul total de zahăr al alimentelor de tip snak-food până la ≤ 15%;
- limitarea utilizării piureului de fructe ca potenţiator de aromă la 5% în alte alimente;
- băuturile şi sucurile de fructe, laptele de vacă îndulcit / alternativele de lapte, produse de cofetărie şi gustări dulci nu ar trebui să fie comercializate ca fiind adecvate pentru sugari şi copii mici până la 36 de luni.
Sursa: csid.ro; medportal.ua