Profesorul Valentin Friptu, invitatul special la Festivalului Gravidelor din 27 mai
- 2022-06-02
- 2308
Revista online pentru părinți „Odoraș” a organizat pe 27 mai Festivalul Gravidelor, iar invitatul special al acestei ediții a fost doctorul habilitat în medicină, obstetrician-ginecolog, șef catedră obstetrică și ginecologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Valentin Friptu. În cadrul evenimentului s-a vorbit despre cum trebuie o femeie să se pregătească de o eventuală sarcină, ce este concepția, importanța nutriției corecte și rolul vitaminelor în timpul sarcinii și alăptării.
Astfel, concepția este un proces misterios și de o complexitate remarcabilă, bărbatul trebuie să producă un spermatozoid, iar femeia un ovul, care trebuie să se întâlnească la momentul și locul potrivit, dar până la această întâlnire este necesar ca femeia să pregătească și să respecte anumite reguli.
Iată câteva sfaturi recomandate de profesorul Valentin Friptu:
Renunțați la anticoncepționale/ contracepție
Consultați un medic specialist
Faceți investigațiile medicale necesare
Echilibrați stilul de viață, NUTRIȚIA
Practicați exerciţii fizice în mod regulat
Faceți un consult la stomatolog
Frecventați cursuri prenatale şi de alăptare
Renunțați la alcool, droguri şi fumat
Nutriția joacă un rol important atât în perioada preconcepțională, cât și în timpul sarcinii și alăptării. Alimentația merită o atenție deosebită din cauza nevoilor mai mari de nutrimente și a rolului critic al nutriției adecvate pentru făt și sugar. Totodată, este necesară o alimentaţie echilibrată până la concepere, pentru a favoriza dezvoltarea ulterioară a produsului de concepţie. Totuși, este Este incorectă expresia „mâncatul cât pentru doi”,femeile întrucât în primul trimestru de sarcină gravida nu are nevoie de calorii suplimentare, iar în trimestrele doi și trei, creşterea necesarului energetic este de doar 10-25%. O atenție desosebită și recomandări individuale necesită femeile însărcinate în următoarele cazuri:
- obezitate maternă (IMC > 30 kg/m2 ), asociată cu un risc crescut de avort spontan, naștere prematură, diabet gestațional și hipertensiune arterială,
- pentru gravide cu risc crescut de masă corporală, boli cardiovasculare și defecte de tub neural - pentru făt;
- sarcină la adolescente, sarcină cu feți multipli;
- femei însărcinate cu un regim alimentar vegetarian sau vegan, care pot avea deficiențe multiple de micronutrimente și proteine;
- femei însărcinate cu boli gastrointestinale în anamneză, care suferă de o absorbție precară de nutrimente;
Totodată, doctorul habilitat în medicină, obstetrician-ginecolog, Valentin Friptu, a spus că adaosul ponderal recomandat în timpul sarcinii pentru femeile cu indicele de masă normal este de 11,5-16 kg, pentru femeile subponderale 12,5-18 kg, pentru femeile supraponderale 7-11,5 kg, și pentru cele obeze 5-9 kg. De asemenea, a menționat că fiecare kilogram adăugat adițional la masa corporală recomandată a mamei crește cu 8% riscul copilului de a deveni obez la maturitate.
Totuși, femeile însărcinate, cât și cele care alăptează trebuie să pună accentul pe calitatea nutrițională a regimului alimentar, astfel încât acesta să fie cât mai variat și echilibrat, iar aporturile adiționale de nutrienți sunt necesare, în special, începând cu trimestrul II de sarcină.
În cadrul evenimentului, invitatul special și doctorul habilitat în medicină, obstetrician-ginecolog, Valentin Friptu a vorbit detaliat despre fiecare categorie de vitamină și rolul acestuia în perioada preconcepțională, dar și în timpul sarcinii sau alăptării.
Vitamina A joacă un rol important în divizarea celulelor, creșterea și maturarea organelor și scheletului la făt, menținerea sistemului imun și fortificarea protecției contra infecțiilor, dezvoltarea văzului la făt, precum și menținerea sănătății oculare și a vederii în amurg la mame.
Deficiența de vitamina A se asociază cu creșterea mortalității materne și reducerea greutății la naștere.
Funcția principală a vitaminei D este menținerea concentrațiilor serice optimale de calciu și fosfor, necesare pentru mineralizarea normală a oaselor, contracția musculară, transmiterea impulsului nervos și pentru funcționarea normală a celulelor.
Deficiența de vitamina D în sarcină a fost asociată cu creșterea riscului de pre-eclampsie, diabet zaharat gestațional, naștere prematură, nou-născut cu greutatea mică pentru vârsta gestațională, afectarea formării scheletului fetal, rahitism și reducerea masei musculare la copii, precum și alte tulburări.
Vitamina E este un antioxidant, care asigură formarea și dezvoltarea normală a celulelor la făt și protejează împotriva peroxidării grăsimilor și deteriorării membranei celulare. Placenta transportă activ vitamina E la făt.
Deficiența vizibilă de vitamina E este rară. Suplimentarea cu vitamina E protejează împotriva pre-eclampsiei și nașterii premature.
Vitamina K este implicată în diferite procese fiziologice, inclusiv în procesul de coagulare a sângelui și cel de mineralizare a oaselor. Deficiența vitaminei K crește riscul de hemoragie la făt, care este cunoscută ca sindromul hemoragic al nou-născutului. Administrarea dozelor preventive de vitamina K la copil la scurt timp după naștere poate preveni eficient hemoragia cauzată de deficiența de vitamina K.
Grupul de vitamine B, joacă un rol primordial în dezvoltarea și menținerea sănătății atât a mamei cât și a copilului.
B2 (riboflavină) - îți păstrează ochii sănătoși și pielea strălucitoare și proaspătă.
B3 (niacina) - îmbunătățește digestia și poate ușura grețurile de dimineață.
B5 (acid pantotenic) - ajută la crearea hormonilor de sarcină și la diminuarea crampelor la picioare.
B6 (piridoxină)- joacă un rol important în dezvoltarea creierului copilului dumneavoastră și al sistemului nervos.
B7 (biotină)- sarcina poate determina deficiența de biotină, deci vă recomandăm să vă măriți aportul.
B9 (acid folic) Reduce riscul copilului de a dezvolta defecte congenitale
B12 (cobalamina) - ajută la menținerea coloanei vertebrale și a sistemului nervos central al copilului dumneavoastră.
Calciul este un mineral important din viața oamenilor, mai ales în timpul sarcinii când lucrează simultan pe două fronturi
Întărește sistemul osos. Încă de la începutul sarcinii, trebuie să-și faci provizii de calciu.
În primul trimestru de sarcină, bebelușul tău nu va cere foarte mult calciul, doar 30% din cantitatea consumată va ajunge la micuț. Lucrurile se schimbă în trimestrul al doilea și mai ales în al treilea, când sistemul osos al copilului nu doar că se dezvoltă, dar trebuie să se și întărească.
Deficiența de fier duce la anemie feriprivă, și poate avea consecințe grave atât pentru mamă, cât și pentru copil. Deficiența de fier provoacă simptome de oboseală, concentrație slabă și crește riscul de infecții, fiind larg răspândită printre femeile însărcinate.
Anemia crește riscul de hemoragie, infecții, mortalitate și insuficiență cardiacă în perioada post-partum. Pentru făt: risc crescut de deces fetal, mortalitate perinatală, naștere prematură și greutate mică la naștere. Necesarul de fier crește semnificativ când rămâi însărcinată. Fierul în sarcină este esențial pentru producerea hemoglobinei, proteina din compozitia globulelor rosii care transporta oxigenul către celule. De asemenea, copilul in crestere și placenta necesita propriile lor rezerve de fier. Specialistii recomandă ca femeile însărcinate sa ia zilnic, preventiv, un supliment de 30 mg de fier, pt tratament e necesar de la 60-120mg de fier/zi.
Magneziu este necesar mai mult în cazul femeilor care sunt însărcinate.Unul dintre motive este faptul că, din cauza modificărilor hormonale din timpul sarcinii, se elimină mai mult magneziu prin urină.Magneziul joacă un rol important în diviziunea și creșterea celulară a embrionului. Pe toată perioada sarcinii, dar mai ales în ultimul trimestru, fătul are nevoie de un aport crescut de magneziu. În ultimele trei luni de sarcină, fătul reține până la 7 mg de magneziu pe zi în oasele și mușchii aflați în creștere.
Iodul este un component al hormonilor tiroidieni, care joacă un rol important în procesele de creștere și dezvoltare și în controlul proceselor metabolice din organism. Deficiența de iod afectează ireversibil dezvoltarea creierului și sistemului nervos, precum și funcțiile cognitive și comportamentale la făt și bcopil,contribuind, prin urmare, la apariția retardului mental și a dizabilității intelectuale.
Grăsimile reprezintă o sursă importantă de energie. Regimul alimentar trebuie să aporte cantități suficiente de acizi grași polinesaturați, omega-3 și omega-6. Acizii grași omega-3, sunt necesari pentru dezvoltarea normală a creierului și retinei la făt. Acești acizi contribuie la reducerea riscului de naștere prematură și greutate mică la naștere, reduc riscul dezvoltării ulterioare a bolilor cardiovasculare la copii și riscul depresiei post-partum la femei. Aportul adecvat de acizi grași omega-3 este în special important pe parcursul trimestrului doi și trei de sarcină.
Probioticele stimulează activitatea forțelor protectoare ale organismului, exercită o influență pozitivă asupra funcționării intestinului și a florei intestinale, ceea ce este foarte important în perioada sarcinii. În afară de aceasta, probioticele ajută la fortificarea rolului protector al mucoaselor din organism, în particular, al tractului urinar, protejând în felul acesta organele interne de inflamații.
Iată care sunt top 10 cele mai bogate alimente în probiotice
Pentru o sarcină sănătoasă trebuie ca organismul să aibă toate vitaminele necesare. Acestea se pot asimila atât din alimente, cât și din suplimente alimentare. Un stil de alimentație sănătos și echilibrat este una dintre cele mai bune surse de vitamine și minerale. Cu toate acestea, există posibilitatea ca, din cauza transformărilor care au loc în corp, în organismul femeii însărcinate să apară anumite dezechilibre ale unor nutrienți esențiali.
Astfel, în cadrul festivalului, doctorul habilitat în medicină, obstetrician-ginecolog, Valentin Friptu a recomandat Orthomol Natal de la compania farmaceutică Vinamex. Orthomol Natal conține un complex bine echilibrat de vitamine special alese, micro și macroelemente într-o corelație corectă, care reglează aportul lor proporțional către mamă și către fătul în dezvoltare. Orthomol Natal este absolut natural, fără componente sintetizate și conservanți.
Doza zilnică de Orthomol Natal conține o serie de vitamin și minerale. Orthomol Natal se recomandă: femeilor în etapa de planificare a sarcinii, în perioada sarcinii, după naștere și în perioada alăptării la sân. Femeilor gravide, care în perioada sarcinii se confruntă cu multe manifestări dificile, cum ar fi: grețurile de dimineață, voma zilnică, lipsa poftei de mâncare, adăugarea proastă în greutate, oboseala puternică, se recomandă pentru profilaxia și tratarea hipovitaminozei, a insuficienței substanțelor minerale și a microelementelor în cazul femeilor slabe.
Tinerele și viitoarele mămici au plecat de la eveniment cu multă informație utilă și iau mulțumit profesorului pentru sfaturile oferite.
Foto: Sanda Armash