Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Maxim Calaraș, ginecolog-obstetrician: Prezența mamei gravidei la naștere nu este o idee bună

Maxim Calaraș, ginecolog-obstetrician: Prezența mamei gravidei la naștere nu este o idee bună

Prezența tatălui la nașterea copilului este binevenită dacă acesta o susține activ pe gravidă, dar nu stă alături doar fizic, iar cu gândurile fiind pe rețelele de socializare. Pe de altă parte, prezența mamei gravidei, adică a viitoarei bunici, la naștere nu este o idee prea bună. Despre aceasta a vorbit Maxim Calaraș, ginecolog-obstetrician la Spitalul Internațional Medpark, în cadrul unui interviu oferit vloggerului Dorin Galben.

Maxim Calaraș a menționat că mama gravidei, ca orice mamă, cel mai des foarte emoțional reacționează la durerile prin care trece copila ei. Mama deja a uitat că 20 și ceva ani în urmă singură a avut astfel de dureri, iar acum, când își vede fata în travaliu începe să facă panică. La rândul ei, gravida, văzându-și mama panicată, mai ales știind că mama ei deja a trecut prin naștere și respectiv știe ce și cum trebuie să fie, începe să se teamă și ea, ceea ce îi face doar rău.

În schimb prezența tatălui copilului are mai multe beneficii. De obicei bărbații sunt mai cumpătați, își susțin soțiile și le liniștesc. Totuși medicul a menționat că există și cazuri când bărbații sunt prezenți doar pentru bifă, adică atunci când intra să verifice gravida, medicul vedea că ea stă singură în pat și se chinuie de dureri, iar bărbatul ei stă așezat în alt colț al salonului și se uită la ceva pe telefon.

Fiind întrebat dacă e adevărat că bărbatul ce asistă la naștere poate pierde afecțiunea sexuală față de soția sa, medicul a spus că ar exista o probabilitate dacă bărbatul ar sta și s-ar uita la întreg procesul de expulzie a copilului și la transformările prin care trece vulva soției în acel moment. Însă dacă el stă toată perioada la capul femeii și o susține activi, lăsând echipa medicală să-și facă treaba, atunci nu-i va fi afectată nicicum atracția față de femeia iubită.

Medicul s-a referit și la relațiile sexuale în timpul sarcinii și a spus că teama unor bărbați precum că vor ajunge cu penisul la copil este total neargumentată, deoarece copilul în uterul mamei este protejat foarte bine de colul uterin.

Maxim Calaraș a vorbit și despre vaccinarea copiilor fiind absolut PRO. Medicul și-a exprimat regretul că în schema de vaccinuri obligatorii încă nu este vaccinul contra infecției cu Human Papilloma Virus (HPV), virusul care se face vinovat de cancerul de col uterin la femei și care se pare că duce la cancer de gât sau unele părți ale gurii la bărbații care practică sex oral cu partenere purtătoare ale acestui virus herpetic. Maxim Calaraș a subliniat că fiica sa se apropie de vârsta la care acest vaccin se administrează (de la 9 ani) și neapărat va fi vaccinată pentru a o proteja în viitor de a astfel de boală nemiloasă precum cancerul de col uterin. Medicul afirmă că și băieților ar trebui să fie făcut deoarece în viitor îl poate proteja de cancer de gât, trahee, buză etc.

Medicul a mai vorbit și despre depresia post-natală menționând că practic fiecare femeie simte un fel de tânjală după ce naște, mai ales fiindcă așteptările lor privind cum va arăta copilul sau cum se va comporta nu se adeveresc. Din acest considerent ele au nevoie de ajutor la început și să fie atent observate de partener și de cei apropiați, pentru ca starea aia de tristețe să nu se transforme în depresie.

Despre mai multe teme abordate de medic, precum cele mai bune metode de contracepție sau nașterea naturală versus prin cezariană, puteți auzi privind interviul integral:

 

Share:

Articole recomandate