Nașterea prin cezariană – pas cu pas

Nașterea prin cezariană – pas cu pas

Te-ai întrebat vreodată cum decurge operația de cezariană? Ținând cont că în ultima perioadă auzim tot mai des despre operațiile de cezariană, ne-am gândit să vă oferim informații cum decurge operația de cezariană pas cu pas. 

1. Se face incizia orizontală în piele, în dreptul segmentului uterin inferior. Lungimea inciziei variază între 15-20 cm.

2. Incizia expune mușchii abdominali. Aceștia se întind de la stern până la osul pubian și se „întâlnesc” în mijlocul burții, dar în timpul sarcinii se separă ușor așezându-se în părțile laterale. În cazul în care aceștia nu sunt suficient de mult distanțați, se trag ușor de către medic în părți.

3. Vezica este expusă în această fază, fiind poziționată în partea inferioară uterului și se îndepărtează cu un instrument denumit retractor.

4. Uterul este foarte bine vizualizat și se efectuează o nouă incizie orizontală tot de 10-12 cm direct pe uter în partea inferioară.

5. După aceasta lichidul amniotic țâșnește afară și se aspiră de către asistente. Iar mămica anesteziată parțial poate auzi în aceste momente un sunet similar cu cel al unui aspirator. Umărul copilului sau o parte din spate se pot observa cu claritate.

8. Capul copilului este poziționat mai jos în regiunea pelviană. Medicul scoate capul copilului prin incizie folosindu-se de mâini sau în cazuri speciale de forceps. Acțiunea dată generează o mică presiune și senzația de "mișcare prin burtă" resimțite de mamă. Uneori, pentru a ușura acest pas, patul de operație este ușor înclinat cu capul în jos.

9.  Imediat ce capul bebelușului este afară, nările și gura sunt aspirate de fluide.

10. Apoi este tras și restul corpului afară din uter finalizându-se nașterea și consemnându-se ora nașterii.

11. Cordonul ombilical este tăiat, bebelușul e preluat de neonatologi, iar chirurgul scoate placenta cu mâna sau trăgând de cordonul ombilical.

12. Incizia este închisă în straturi. Uterul este cusut intradermic cu fire pe care organismul le dizolvă singur. Uterul este repoziționat, iar mușchii abdominali revin la locul lor.

13. Stratul de grăsime care acoperă mușchii abdominali se coase separat tot cu fire ce se vor dizolva. Pielea este cusută cu fire vizibile prin cusătură continuă sub piele. În funcție de medic și locație se utilizează fire intradermice ce se vor dizolva singure sau copci care vor necesita o nouă vizită după 10 zile pentru „scoaterea ațelor".

Pașii de la 1 la 10 se desfășoară foarte rapid, aproximativ 5-7 minute. Cusăturile durează în jur de 30-40 de minute.

 

Informații: amnascutacolo.ro

Foto simbol: mirmam.pro

Adaugă comentariu