Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Parteneriatul la naştere. Cum să naştem împreună!

Parteneriatul la naştere. Cum să naştem împreună!

Parteneriatul la naştere nu mai este demult o temă tabu, astfel că, tot mai multe cupluri aleg să nască „împreună”. Medicul ginecolog-obstetrician Maxim Calaraş, expert Medpark ne-a vorbit despre rolul partenerului în timpul naşterii.

Abia acum două decenii s-a „descoperit” că femeia poate naşte, fiind asistată nu doar de cadrele medicale, ci şi de partenerul ei, atunci când s-au deschis anumite „hotare” fizice, dar şi informaţionale. Atunci când s-a demonstrat ştiinţific că nu e neapărat ca lăuza să fie ţinută şapte zile în maternitate, că nu trebuie să i se ia copilul şi să fie pus în boxă, aducându-i-l mamei doar pentru alăptat din trei în trei ore etc. În ţările mai dezvoltate al lumii, aceste momente au fost depăşite cu mult timp în urmă, la noi abia nu demult.

Acum fiecare a doua gravidă, naşte alături de cineva drag

Până în anii ’90, nu se prea pomenea de naştere prin parteneriat. Acum fiecare a doua gravidă, naşte alături de cineva drag: soţ, mamă, soră, prietenă. Medicii sunt “pro” parteneriat, atât timp cât prezenţa unei persoane apropiate poate ajuta gravida să se simtă mai bine, iar naşterea să decurgă mai uşor.

„Parteneriatul în sine este un lucru frumos şi lăudabil, atâta timp cât nu încurcă gravidei să nască. De aceea, condiţia principală presupune ca naşterea asistată de soţ, să fie dorinţa ambilor părinţi, dar în primul rând a mamei. Spunând asta mă refer la faptul că sunt multe femei care doresc ca actul naşterii să fie ascuns de ochii soţului, la fel ca şi bărbaţi, care consideră că nu au ce căuta în sala de naştere. Dacă soţul nu doreşte să participe, femeia poate apela la orice altă persoană apropiată ei - sora sau prietena, care deja au născut”, susţine Maxim Calaraş.

Medicul spune că, dacă gravida nu permite prezenţa soţului în sala de naştere, în timp ce acesta din urmă insistă, e de datoria medicilor să respecte decizia femeii şi să îl ţină pe bărbat la distanţă. În caz contrar, prezenţa lui ar putea crea tensiune şi disconfort lăuzei. Iar confortul (inclusiv cel psihologic) este una din condiţiile obligatorii cu care trebuie asigurată femeia. Medicul ginecolog-obstetrician mai spune că nu e bine ca la naştere să asiste mama gravidei. „Din proprie experienţă pot spune că, mamele sunt primele care intră în panică, produc tensiune în timpul naşterii, creând obstacole în acordarea ajutorului medical”.

Când este nevoie cel mai mult de prezenţa partenerului în sala de naştere?

În prima parte a travaliului, mai ales dacă acesta durează mai mult de 12 ore. În această perioadă de timp cât are loc deschiderea colului uterin, femeia are parte de contracţii dureroase, care o obosesc. „De la partener se cere să îi distragă atenţia, să îi facă masaj, să meargă cu ea la duş, s-o ţină de mână etc. În maternităţi, lucrul acesta îl face de regulă moaşa. Însă dacă cea din urmă e la sfârşit de tură, e supraobosită sau are mai multe naşteri concomitent, atunci cu siguranţă că nu poate acorda atenţia cuvenită fiecărei lăuze în parte. De aceea, prezenţa partenerului la naştere ar fi o soluţie binevenită”, e de părere Maxim Calaraş.

Perioada a doua de naştere este expulzia fătului – procedură care poate trauma unii bărbaţi, care asistă la naştere. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, este indicat ca aceştia să frecventeze cursurile pentru viitori părinţi, care se organizează gratuit la policlinicile de sector, dar şi la spitalul privat Medpark. Cu toate acestea, în momentul naşterii propriu zise, nu toţi partenerii sunt gata pentru acest pas. De aceea, fie sunt rugaţi să părăsească sala, fie să stea la capul femeii pentru a o ţine de mână şi a o încuraja.

Parteneriatul nu se termină odată cu expulzia copilului. El continuă în salon, acolo unde mama obosită are nevoie de odihnă. În perioada cât lăuza se recuperează după naştere, tatăl, mama, sora sau prietena sunt persoanele indicate care pot îngriji de nou-născut, astfel ca femeia să simtă comportamentul încurajator şi susţinerea celor apropiaţi nu doar în timpul naşterii, ci şi după. 

Foto: mama-klub.ru; medpark.md

Share:

Articole recomandate