Deficitul de iod și complicațiile pe care le poate provoca în sarcină
- 2018-08-29
- 2801
Deficitul de iod este destul de complicat de diagnosticat, dar asta nu înseamnă că nu putem fi atenți la anumite lucruri, care ar putea indica o deficienţă de iod şi care ar trebui să te trimită la un consult medical.
Care sunt semnele deficitului de iod?
Simptomele apar de obicei numai atunci când deficitul de iod este sever, ceea ce este rar. Chiar dacă există un test pentru deficienţa de iod (o analiză a urinei) şi poţi să întrebi un medic generalist sau un endocrinolog, această analiză este mai frecvent folosită pentru a examina populaţii mari pentru cercetarea în domeniul sănătăţii publice mai degrabă decât pentru indivizi.
Medicii endocrinologi spun că există o variaţie uriaşă a nivelului de iod la zi şi chiar de la oră la oră, deci ar fi nevoie de cel puţin 10 sau 12 teste pentru o singură persoană pentru a afla care este nivelul de deficienţă de iod. Totuşi, există câteva semne pe care să le urmăreşti.
Guşa tiroidiană
Când aportul de iod scade sub 100 micrograme pe zi, corpul începe să producă o cantitate mai mare de TSH, un hormon tiroidian, ceea ce va duce la o creştere în volum a tiroidei şi care este cel mai frecvent simptom al deficienţei de iod. Guşa tiroidiană poate fi vizibilă ca o umflătură în partea din faţă a gâtului şi poate provoca dificultăţi la înghiţire, dificultăţi de respiraţie şi chiar senzaţie de sufocare.
Hipotiroidismul
Dacă aportul de iod scade sub 10 până la 20 micrograme pe zi, ai putea prezenta hipotiroidism sau tiroidă subactivă (ceea ce înseamnă că tiroida nu produce o cantitate suficientă din anumiţi hormoni). Simptomele pot include oboseală, creştere în greutate, căderea părului, păr uscat, piele uscată, constipaţie, intoleranţă la frig, faţă umflată, răguşeală, slăbiciune/dureri musculare, depresie, pierderea memoriei şi multe altele. Pacienţii cu hipotiroidie, de obicei, au cel puţin doua sau trei simptome, dar reţine că aceste simptome se pot datora mai multor alte probleme de sănătate sau chiar medicamentelor pe care le iei, deci mergi la medic, pentru a afla sursa problemelor.
Complicaţii în sarcină sau probleme de dezvoltare a copilului
Deficitul de iod a fost legat de infertilitate, pierderi de sarcină, naştere prematură, naşterea copilului mort şi anomalii congenitale. Sugarii şi copiii ale căror mame aveau deficit de iod în timpul sarcinii sau alăptării ar putea prezenta un coeficient de inteligenţă scăzut, retard mintal, creştere încetinită sau probleme cu vorbirea şi auzul. Deficienţa de iod uşoară până la moderată a fost, de asemenea, legată de un risc mai mare de ADHD la copii. Deci, dacă eşti însărcinată, discută cu medicul pentru a te asigura că nu suferi de o deficienţă de iod şi ţine minte că te afli în grupa de risc, aşa că nu ignora acest aspect.
Sursa: csid.ro; endokrinayasistema.ru