Patru specialiști despre controlul durerii în travaliu
- 2021-06-29
- 5202
Durerea la naștere poate fi gestionată prin diverse metode, începând de la respirație și diverse poziții care pot fi adoptate în timpul travaliului și până la analgezii sau anestezii. Află în continuare de la specialiști cum trebuie să procedezi pentru a gestiona durerea la naștere.
Informația ne face puternice
Moașa Erika Popescu
Fiecare dintre noi suntem construiți diferit, reacționăm la situații diferit, la fel și la durere. Ce provoacă durerea în timpul travaliului? Este foarte importantă din punctul meu de vedere, informarea corectă a gravidelor, informația ne face puternice. Prin participarea la conferințe, citit în media, ascultarea de diverse informații, totuși încercați să triați informațiile. Dacă nu înțelegeți ceva este bine să întrebați medicul curant.
Dacă în primele faze ale travaliului respirăm corect, o respirație lentă și profundă, veți vedea că durerea se atenuează. Ce înseamnă această respirație? Înseamnă să inspirăm adânc pe nas, să ne umplem plămânii cu aer, stăm câteva secunde și apoi expirăm cu gura întredeschisă. Ne relaxează mult și ne ajută la gestionarea durerii.
Pentru gestionarea durerii la naștere sunt pozițiile: semișezând, stând pe mâini și în genunchi. Ultima este o poziție care ajută foarte mult la oxigenarea bebelușului. Și în special în varietățile posterioare ajută la rotația bebelușului într-o poziție cât mai fiziologică pentru naștere și reduce foarte mult durerea de spate.
Din punctul meu de vedere, gravida nu trebuie lăsată niciodată singură la naștere. Poate ați auzit povești despre personal medical care avea un limbaj total neadecvat în astfel de momente, cum ar fi: Cine te-a pus așa? Nu este normal pentru că la rândul său acea persoană are o mamă care i-a dat naștere. Limbajul adecvat este poți și vei reuși. Toate puteți și toate veți reuși pentru că veți vedea după ce ați născut ce puternice sunteți. Suportul spiritual – am văzut multe doamne care sunt însoțite în sala de naștere de mici iconițe. Dacă pe ele le liniștește nu văd nimic rău în asta. Este alegerea fiecăreia cum trece peste această experiență.
Primul lucru pentru o naștere împlinitoare este să vă relaxați
Doamna Oana Sofron, Educator prenatal Renașterea
Orice metodă, indiferent cine v-o oferă și vă spune că veți avea nașterea dorită nu este adevărat, totul depinde de voi, de informația pe care o aveți și de cum gestionați lucrurile la momentul respectiv.
Conceptul s-a schimbat foarte mult și a introdus și nașterea cu blândețe, adică bebelușul să vină pe lume într-un cadru plin de iubire, cu blândețe, să fie primit cu recunoștință și apreciere pentru că nașterea este cel mai important moment și reprezintă cea mai mare schimbare din viața unui om. Felul în care ne naștem ne afectează pentru tot restul vieții. Și contează să venim pe lume cât mai blând și cu cât mai multă considerație.
Primul lucru pe care îl puteți face pentru o naștere împlinitoare este să vă relaxați și asta începe din sarcină. Al doilea secret este intimitatea. Când ați conceput bebelușul ați făcut-o în intimitate. Nu a fost nimeni să vă asiste și să vă îndrume. Nașterea este un ciclu care încheie procesul concepției.
Nașterea este instinctivă. Ca orice mamifer de pe Pământ și noi ne folosim de instinct. Ceea ce înseamnă că mentalul nu are ce căuta. Al patrulea secret este să ne abandonăm complet în fața nașterii. În caz contrar nu vom putea avea nașterea pe care ne-o dorim.
Al cincilea aspect pe care trebuie să îl luăm în calcul este siguranța. Este foarte important să naștem acolo unde ne simțim în siguranță. Fie că este acasă sau la spital, în funcție de fiecare persoană în parte. Pisicile, de exemplu, când nasc și nu se mai simt în siguranță, își blochează nașterea până ajung în alt loc pe care îl consideră sigur.
Ascultați-vă corpul și aveți încredere că poate face acest lucru. Corpul nostru este o mașinărie fantastică, concepută perfect pentru a da naștere. Scăpați de toate influențele negative, de la filme care vă aduc o stare de frică și de încordare până la prietene care vă povestesc din experiențele lor, cu bună intenție, dar de care nu aveți nevoie. Nașterea voastră vă aparține, este unica și se va întâmpla așa cum trebuie.
Gestionarea durerii în travaliu trebuie să se facă pe plan emoțional, funcțional și fiziologic
Doamna Cristina Dumitrascu, Asistent medical principal, licențiat în obstetrică-ginecologie
Toate mămicile care au născut natural trebuie să învețe cum să procedeze ca să gestioneze durerea. Ca să nașteți natural trebuie să vă încărcați cu multă înțelepciune, are legătură cu meseria de părinte. Gestionarea durerii în travaliu în 3 timpi: emoțional, funcțional și fiziologic.
Emoțional – momentul care anunță travaliul este unul în care apare stresul ca urmare a lipsei de cunoaștere a fenomenelor asociate nașterii, a locului unde se desfășoară nașterea, a profesioniștilor cu care veți interacționa la momentul nașterii. Toți factorii pot fi combătuți nu prin informații preluate de pe Facebook sau de la alte femei care au născut, ci din experiența citită din cărți autorizate. Trebuie să discutați cu specialiștii pentru a percepe altfel durerea; când un om înțelege o informație, știe cum să o gestioneze.
Ce putem propune pentru a gestiona și aspectul funcțional? Există anumite tehnici de relaxare capabile să confere confort. Pornim de la lucruri simple pe care le facem în mod obișnuit: un duș sau o baie caldă înainte de a pleca la maternitate te pot ajuta să te relaxezi. Poate și un specialist în homeopatie îți va recomanda spre finalul sarcinii remedii pentru durere. Și masajul poate reprezenta o soluție; primul instinct când ai o durere este să atingi cu mâna locul respectiv.
Durerea poate fi influențată în travaliu și de pozițiile adoptate, dar și de mișcările respiratorii ale gravidei. Recomand următoarele poziții: mers, balansare, poziția pisica, poziția fătului, aplecat în față, fandarea, ghemuit, șezut cu un picior ridicat.
Prin balansare mișcarea ritmică a soldului anterior-posterior detensionează. Centrul de greutate este modificat, coloana se detensionează. Caută o poziție care să te relaxeze. Gravida poate sta pe un scaun robust, pe o minge de travaliu sau pe marginea patului. Ce se întâmplă când stai pe o minge? Contrapresiunea pe care o faci în zona perineului ajută să nu mai resimți durerea la fel de intens.
Creierul trebuie păcălit și învățat să accepte durerea
Domnul doctor Bogdan Cioata, medic specialist obstetrică-ginecologie
Ce este durerea? Durerea poate fi definită ca o experiență senzorială și emoțională, neplăcută, asociată cu leziuni reale sau potențiale ale țesutului (ne imaginăm durerea). Există receptori în corp și nociceptori care înțeleg durerea, presiunea care apare în procesele fiziologice ale nașterii. Este normal ca atunci când bebelușul depărtează o serie de structuri interne ale mamei când vine pe lume, el trage de ligament. Presează uretra, vaginul, rectul, musculatura pelviană și generează ceea ce interpretează drept durere, o funcție care este bună. Nu trebuie să ne dorim să dispară, ci să învățați cum să o gestionați.
Creierul trebuie ușor păcălit și învățat să accepte această durere, presiune constantă care există. Iar totul pornește din prenatal, fiind lucruri pe care este bine să le aflați din timp, informații corecte și pertinente. În prenatal există cursuri de pregătire perineală, exerciții Kegel. Ideea este că musculatura pelviană cu care se va lupta capul bebelușului când se naște să fie pregătită să se relaxeze. Se strânge și se relaxează continuu, iar în timp devenind ceva repetitiv corpul învață că este un lucru pe care l-a mai făcut.
Țineți cont de următoarele: respirație, balans postural (puteți dansa și chiar asculta muzică); scopul este ca gravitația și mișcarea să ajute coborârea bebelușului, ca travaliul să accelereze.
Sursa: nastenatural.ro