5 dureri ciudate în timpul sarcinii, dar care sunt absolut normale

5 dureri ciudate în timpul sarcinii, dar care sunt absolut normale

Sarcina este una dintre cele mai speciale perioade din viața unei femei.  Pe lângă nerăbdarea cu care îți aștepți bebelușul, sarcina îți aduce și schimbări de ordin fizic. Cu siguranță vei avea zile în care nu va fi atât de ușor să-ți desfășori activitățile, iar starea de greață îți poate face probleme. Dacă ți se pare că ai dureri ciudate în timpul sarcinii este important să te adresezi unui medic specialist pentru a scăpa de griji. Iată care sunt principalele dureri ciudate în timpul sarcinii care nu trebuie să te îngrijoreze, însă, reiterăm, pentru liniștea voastră e indicat să vă adresați medicului.

1. Fulgerul vaginal

Este o durere intensă, asemănătoare cu un junghi, care se resimte în zona pelvisului, a vulvei sau a rectului. În timpul sarcinii presiunea asupra cervixului crește. Majoritatea nervilor din uter se află în imediata apropiere a cervixului, iar mișcările bebelușului îi pot stimula. De asemenea, acest tip de durere ar putea fi datorat apariției venelor varicoase în zona labiilor și a vaginului în timpul sarcinii. 

2. Durerea de ligament rotund

Ligamentele din zona șoldurilor, până la osul pubian, se întind pentru a susține uterul în perioada sarcinii. Pe măsură ce uterul se mărește, femeile însărcinate pot resimți o senzație de presiune care pornește din zona șoldurilor și se poate extinde până în zona labiilor. Pentru a reduce disconfortul creat poți purta o centura de susținere pentru gravide.

3. Dureri de acomodare

Este vorba despre un tip de durere surdă, continuă, care nu se reduce atunci când îți schimbi poziția. Chiar dacă apare des, nu te îngrijora. Crampele sunt un lucru obișnuit în timpul sarcinii, însă dacă apar la intervale regulate și sunt însoțite de sângerare sau secreții vaginale cel mai bine ar fi să te programezi la un consult de specialitate.

4. Dureri de picioare

În perioada sarcini circulația devine mai lentă și sângele are tendința de stagnare la nivelul extremităților. Sistemul limfatic și cel venos sunt solicitate mult mai mult în condițiile în care dimensiunile uterului cresc. Din această cauză poți avea probleme cu picioarele umflate sau poți resimți presiune. Specialiștii recomandă ciorapi compresivi pentru gravide.

5. Dureri cauzate de gaze

Digestia poate deveni mai lentă în timpul sarcinii, iar progesteronul determină relaxarea mușchilor intestinali. Astfel, alimentele consumate vor fi digerate într-un interval mai lung și pot apărea senzația de arsură sau preaplin, precum și gazele. În plus, suplimentele cu fier care sunt recomandate pentru viitoarele mămici îngreunează și ele digestia. Acumularea gazelor la nivelul intestinelor poate cauza dureri intermitente. Pentru a reduce acest efect secundar, consumă laxative naturale cum sunt sucul de prune sau prunele uscate, bea 8-10 pahare de apă în fiecare zi și fii atentă la proporția de fructe și legume proaspete din meniul tău.

 

Sursa: eva.ro; good-mommy.ru

Adaugă comentariu