Cât este de important să numeri loviturile bebelușului în burtică?

Cât  este de important să numeri loviturile bebelușului în burtică?

Număratul loviturilor bebelușului în burtică este ceva obișnuit în ultimele luni de sarcină. Numărul de lovituri care se încadrează în normă îți poate indica dacă bebelușul se simte bine, dacă nu se încadrează – atunci te poți gândi la o eventuală consultare cu medicul. Din articol afli cum se numără loviturile și care este numărul normal.

 

Cum numeri loviturile bebelușului și de ce?

Este foarte simplu - numeri efectiv loviturile și mișcările copilului pentru a monitoriza evoluția sa. Fie ca este vorba despre răsuciri, lovituri sau pumni, toate contează. Nu trebuie sa iei însă în considerare micile mișcări din cauza sughițului. Monitorizând numărul de mișcări și lovituri, vei putea să înțelegi când ceva nu este în regulă. Astfel, dacă numărul de lovituri crește sau scade semnificativ, vei putea observa imediat diferența. Din păcate multe mame observă prea târziu că bebelușul lor nu se mai mișcă și nu se mai poate face nimic. Însă dacă monitorizezi constant loviturile sale și observi un declin, problema poate fi monitorizată, respectiv se poate realiza o intervenție timpurie.

Sfaturi pentru a număra loviturile bebelușului:

1. Optează pentru momentul optim din zi – atunci când bebelușul este cel mai activ, de obicei în timpul serii. Nu te îngrijora dacă, obișnuită fiind cu o anumită perioadă de activitate a sa, observi momente de odihnă, se poate să aibă și micuțul nevoie de puțin timp de a-și relua programul.
2. Găsește poziția optimă – așează-te într-o poziție confortabilă, fie stând pe scaun sau întinsă, de preferat pe spate sau pe partea stângă a corpului. Relaxează-te și concentrează-te să simți mișcarea bebelușului. Nu încerca să faci acest lucru în timp ce speli vase sau ai alte activități de rezolvat, deoarece poți fi ușor distrasă și poți rata mișcările bebelușului.
3. Observă cât durează ca bebelușul să se miște de 10 ori (recomandarea Congresului Americana a Medicilor Obstetricieni și Ginecologi) – de obicei bebelușul se va mișca de 10 ori în decurs de 30 de minute, însă poate dura până la 2 ore. Deoarece bebelușul tău va fi prea mic pentru a-i simți mișcările la începutul sarcinii, nu este indicat să începi numărarea loviturilor până la 28 de săptămâni de sarcină (26 de săptămâni pentru sarcinile cu risc sau multiple). Este indicat să numeri loviturile în aceeași perioadă din zi.

Număr normal și anormal de lovituri:

Normalitatea variază de la un bebeluș la altul. Atâta timp cât monitorizezi loviturile bebelușului este bine să le și notezi sub o formă. Poți arăta apoi însemnările medicului sau moașei, iar în acest fel vei stabili un punct de pornire și ceea ce este normal pentru bebelușul tău.

Daca nu simți bebelușul mișcându-se de 10 ori în decurs de 2 ore la intervalele cunoscute de timp, trebuie să aștepți o oră și să încerci din nou. Dacă în continuare nu simți nimic trebuie să contactezi medicul /moașa care îți urmărește sarcina. Este posibil că dacă nu se mișcă, bebelușul să nu primească destul oxigen și nutrimente. Reține în final că frecvența și intensitatea mișcărilor vor crește odată cu evoluția sarcinii, așa că trebuie să le acorzi atenția cuvenită.

Informații și foto: nastenatural.ro; mamanatural.com;

americanpregnancy.org; countthekicks.org

Adaugă comentariu