Dantura în timpul sarcinii. Un copil în plus, un dinte în minus?
- 2016-05-04
- 5151
Sarcina vine cu multe lucruri bune, în viața oricărei femei. Însă ea nu este lipsită şi de unele problemuţe. Și când spunem asta ne referim şi la sănătatea orală a viitoarei mame, or, o igienă dentară deficitară aduce cu sine serioase probleme stomatologice în perioada sarcinii. Care sunt ele, și cum pot fi evitate, ne vorbește medicul stomatolog, Oxana Munteanu.
„Problemele cu care se confruntă o bună parte din gravide în perioada sarcinii sunt cariile și gingivita”, spune medicul. „Cariile, de regulă, apar în urma unei igiene defectuoase și aduc cu sine placa bacteriană și depunerile de tartru. Cât privește gingivita, aceasta apare la mai mult de jumătate din femeile gravide și se manifestă prin gingii roșii, umflate și sângerânde, care apar în primul trimestru de sarcină și devin destul de pronunțate în luna a opta, cu descreștere în ultima lună de sarcină.”
Oxana Munteanu, medic stomatolog mai spune că aceste probleme nu ar trebui să apară dacă gravidele ar ține cont de câteva SFATURI:
- Inflamațiile pot fi prevenite prin menținerea unei igiene bucale riguroase, dar nu exagerate. Dinții trebuiesc spălați cel puțin de două ori pe zi cu o periuță moale sau medie, timp de trei minute.
- Pasta de dinți se alege cu atenție. De dorit să conțină fluor, clorhexidină sau tricolsan. Aceasta împreună cu apa și ața de gură stopează formarea plăcii baceriene, a cariilor, a depunerilor de tartru și inflamarea gingiilor.
- Alimenția are un rol foarte important. Se recomandă de înlocuit dulciurile cu alimente bogate în calciu: lactate, brânzeturi, iaurturi, întrucât reprezintă o sursă foarte bună de minerale esenţiale care contribuie la dezvoltarea dinţilor, gingiilor şi oaselor bebeluşului.
- În cazul în care nu există posibilitatea de curățare a dinților imediat după mâncare, se recomandă guma de mestecat fără zahăr.
- După vomă, dinții nu se curăță cu pastă și periuță, ci doar se spală cu o apă de gură bogată în fluor.
- Vizita la stomatolog se recomandă cel puțin o dată pe perioada sarcinii. E și mai bine dacă consultul se face înainte de sarcină pentru a evita problemele dentare. Astfel, frica față de stomatolog nu are nici o justificare, în special în perioada sarcinii. În caz contrar, se poate ajunge la cutuma – un copil în plus, un dinte în minus.
- Radiografiile sunt interzise în primul trimestru de sarcină, la fel ca și anumite medicamente și anestezii. Radiografia se face doar în caz de urgenţă, cu protecţia abdomenului mamei, chiar daca tehnica de radiologie a evoluat şi administrează o doză mai scăzută de radiaţii decât cele vechi.
- Dacă este o necesitate stringentă de a folosi anestezia, e important ca aceasta să nu conţină, în nici un caz, adrenalină, deoarece ea măreşte circulaţia sanguină atât a mamei, cât şi a fătului, lucru care poate provoca multe complicaţii.
- Cariile și gingivitele trebuiesc tratate, astfel ca să nu se ajungă la folosirea anesteziilor acceptabile în graviditate. În cazul în care anestezia este obligatorie, aceasta se va face după o discuție între stomatolog și ginecolog.
- Nu se recomandă vizita la stomatolog nici în ultimul trimestru de sarcină, când orice stres poate provoca o naştere prematură. Cea mai bună perioadă pentru vizita la stomatolog este al doilea trimestru de sarcină.
„Igiena defectuoasă nu se răsfânge numai asupra mamei, ci și a copilului, or, o mamă cu o dantură defectuoasă, care a ajuns la peredontită bacteriană, de exemplu, poate transmite leger infecție bebelușului”, mai spune Oxana Munteanu. „Astfel, mamele care au probleme dentare, dar care sunt responsabile față de propria sănătate, cât și de sănătatea propriului copil, citind acest articol nu vor ajunge în asemenea situații”.
Foto: avantaje.ro