De ce apare herpesul în sarcină și poate afecta fătul?
- 2021-04-23
- 8198
Herpesul este unul dintre cele mai întâlnite virusuri și se contactează adesea în copilărie. Cauza apariției este contactul direct cu o persoană infectată, prin salivă, schimb de obiecte personale sau contact sexual. Deși nu este o afecțiune gravă, herpesul trebuie ținut sub control și prevenit mai ales în perioada sarcinii. Este bine de știut că odată contactat virusul, acesta rămâne în corp pentru tot restul vieții și periodic își face simțită prezența prin leziuni la nivel bucal sau genital. Află în continuare dacă herpesul în sarcină poate afecta fătul.
De ce apare herpesul în sarcină
Când vine vorba despre tipurile de herpes pe care le putem întâlni atât în sarcină cât și în restul timpului acestea sunt Herpes Simplex Virus de tip 1 (HSV-1) și Herpes Simplex Virus de tip 2 (HSV-2). Primul, HSV-1, este asociat adesea cu herpesul oral și este reprezentat de erupții mici care apar pe buze și în jurul acestora și uneori chiar în interiorul gurii. Cel de-al doilea tip de virus este manifestat prin bășici sau erupții care apar frecvent în zona genitală. Ambele tipuri de virus pot apărea atât în zona bucală cât și în cea genitală.
Herpesul în sarcină apare prin contact direct cu o persoană infectată, adică prin sărut, sau prin împrumutarea obiectelor personale cum ar fi ruj, sticlă de apă, alte tipuri de cosmetice, etc. În ceea ce privește herpesul genital, acesta se transmite prin contact sexual sau prin sex oral de la o persoană infectată cu herpes bucal. Astfel, virusul de tip 1 se transmite direct partenerului care se va confrunta cu herpesul genital.
Herpes în sarcină – riscuri
Riscul principal atunci când vine vorba de herpes în timpul sarcinii este acela de transmitere a virusului către nou-născut. Viitoarele mămici nu trebuie să se îngrijoreze dacă pe parcursul vieții au fost infectate cu herpes genital întrucât riscul de infectare a fătului este foarte mic. Herpesul în sarcină este riscant doar dacă apare pentru prima dată în timpul sarcinii, mai precis în primul trimestru. Când infectarea este pentru prima dată corpul nu are imunitate antivirală ceea ce poate conduce la riscuri în sarcină. În primele trei luni de sarcină infectarea poate duce chiar și la pierderea fătului sau la malformații grave ale acestuia. Deși înaintarea în sarcină scade nivelul de risc, chiar și în ultimul trimestru virusul poate afecta dezvoltarea corectă a copilului sau poate duce la infectarea acestuia cu herpes. Aceste cazuri în care herpesul poate conduce la riscri majore nu sunt atât de des întâlnite însă trebuie să se țină cont de ele.
Simptomele herpesului în sarcină
Atunci când herpesul apare în sarcină și nu numai, acesta își face simțită prezența prin bășici dureroase sau diferite tipuri de erupții, uneori asociate și cu febră, durere în gât sau inflamare a ganglionilor limfatici din gât. Simptomele pot apărea însă și după o perioadă îndelungată de la infectare atunci când corpul trece printr-un moment de imunitate scăzută. Întrucât virusul rămâne permanent în corp pe toată durata vieții acesta poate să reapară din anumite cauze: stres, dereglări hormonale, radiații ultraviolete, consum excesiv de alcool, etc. Sarcina este una dintre cauzele apariției herpesului, aceasta fiind asociată cu dereglările hormonale sau stres.
Herpes genital în sarcină
Herpesul genital în sarcină se poate transmite ușor fătului atât prin naștere cât și în timpul travaliului. Deși cazurile în care virusul se transmite bebelușului sunt destul de rare îngrijirea medicală adecvată este obligatorie. Mămica poate lua virusul de la partenerul infectat chiar dacă acesta nu are semne vizibile de herpes. De asemenea, herpesul genital poate fi contactat și prin sexul oral dacă partenerul are leziuni cauzate de virus în zona bucală. Întrucât infectarea cu herpes poate să nu apară imediat este mai greu să îți dai seama dacă partenerul tău este sau nu infectat. În majoritatea cazurilor herpesul genital trece neobservat întrucât simptomele sunt foarte ușoare. Aceste simptome sunt reprezentate de apariția unor bubițe tari în zona genitală care au în interior un lichid alb și pot deveni dureroase. De asemenea, mâncărimea, usturimea, arsurile, durerea la urinat sau secreția vaginală abundentă sunt alte simptome pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vine vorba de infectare cu herpes.
În cazul în care bebelușul contactează herpes de la mamă, acesta se va naște cu iritații pe corp. Există posibilitatea ca herpesul să apară pe pielea copilului și după o perioadă de 1-6 săptămâni și trebuie consultat imediat doctorul pentru a primi tratamentul potrivit.
Herpes simplex în sarcină
Herpesul în sarcină este adesea datorat stresului sau dereglărilor hormonale însă nu este neapărat ingrijorător pentru sănătatea fătului. Tratat corespunzător acesta poate trece cât mai ușor iar viața bebelușului nu este pusă în pericol.
Pentru a preveni răspândirea sau infectarea cu hepers simplex este obligatorie igiena corectă și evitarea sărutului sau activității sexuale. De asemenea, se recomandă pentru zona bucală folosirea unui balsam de buze cu SPF pentru a împiedica apariția leziunilor. O alimentație sănătoasă alături de hidratarea corectă poate ține sub control infecția pe tot parcursul vieții.
Herpes bucal în sarcină
Herpesul bucal poate apărea în jurul sau în interiorul gurii și este reprezentat de bubițe mici pline cu lichid alb, uneori iritații dureroase care dispar după o perioadă de 1-2 săptămâni. Acesta poate fi contactat prin sărut sau prin împrumutarea lucrurilor personale. Adesea el apare încă din copilărie și rămâne în organism toată viața. Leziunile la nivel bucal provocate de infectarea cu virusul HSV sunt foarte incomode și apar de mai multe ori pe parcursul vieții.
Adesea mamele transmit herpesul bucal copiilor lor după naștere prin contactul cu pielea acestora, prin antingerea salivei sau împărțirea veselei sau a paharului. În timpul sarcinii virusul devine un pericol dacă este contactat pentru prima dată exact în cele 9 luni de gestație. Acesta poate provoca chiar și moarte fătului dacă infectarea se face în primul trimestru de sarcină.
Tratament pentru herpes în sarcină
Atunci când pe perioada sarcinii apar leziuni cauzate de virusul HSV mămica trebuie să mențină o iginienă corespunzătoare a zonei infectate. Cel mai folosit produs pentru tratarea herpesului este Aciclovirul însă se recomandă consultarea medicului înainte de folosire în perioada sarcinii. În sarcină nu se pot lua medicamente de durere însă disconfortul dat de inflamație poate fi ținut sub control cu comprese cu apă rece sau gheață. O bună hidratare a mămicii va accelera timpul de vindecare iar în cazul în care apar simptome de deshidratare se va contacta medicul. În ceea ce privește herpesul genital acesta este ușor de transmis prin contact sexual ceea ce însemană că trebuie să folosiți prezervativ iar în trimestrul 3 să evitați activitatea sexuală.
Sursa: nastenatural.ro