Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Medic despre impactul obezității asupra sarcinii și femeii gravide

Medic despre impactul obezității asupra sarcinii și femeii gravide

Când vorbim de sarcină, obezitatea maternă poate afecta atât șansele de a concepe, cât și pe cele de a susține sarcina până la termen. Indicele de masă corporală (IMC) mare poate afecta fetilitatea prin inhibarea ovulației normale. Cu cât IMC este mai mare, cu atât pare să dureze mai mult obținerea unei sarcini, inclusiv în cazul femeilor care ovulează în mod regulat. De asemenea, unele cercetări sugerează că obezitatea poate afecta reușita tratamentelor de fertilizare in vitro. Excesul de greutate poate îngreuna inclusiv realizarea investigațiilor ecografice necesare pentru monitorizarea sarcinii, menționează medicul dietetician, Mihaela Acasandrei.

Există studii care fac referire inclusiv la importanța greutății viitorilor tați în concepția unei sarcini sănătose. Se pare că, la bărbați, excesul de greutate poate afecta calitatea spermei prin alterarea ADN-ului, fiind cunoscut faptul că supraponderea/obezitatea paternă la momentul concepției sunt asociate cu un indice de masă corporală mai mare și tulburări de fertilitate ale urmașului.

Un IMC ridicat în timpul sarcinii crește riscul apariției diferitelor complicații în sarcină, inclusiv:

  • Riscul de avort spontan sau de a naște un bebeluș mort 
  • Diabet gestațional
  • Preeclamsie - o complicație a sarcinii caracterizată prin niveluri crescute ale tensiunii arteriale 
  • Infecții în timpul sarcinii, cum ar fi infecțiile urinare
  • Disfuncție cardiacă
  • Apnee de somn
  • Naștere prin cezariană 

Un indice de masă corporală mai mare de 30 înainte de obținerea unei sarcini poate influența negativ sănătatea bebelușului pe termen lung:

  • Crește predispoziția pentru obezitate la vârsta copilăriei; 
  • Favorizează instalarea precoce a diabetului zaharat de tip 2;
  • Crește riscul cardiovascular, la vârsta adultă

În ciuda acestor riscuri, trebuie menționat că femeile supraponderale sau obeze pot avea o sarcină sănătoasă. Este nevoie doar de un management atent al greutății, o alimentație sănătoasă, combinată cu exerciții fizice ușoare, precum și de îngrijire prenatală regulată pentru a monitoriza atât sănătatea mamei, cât și dezvoltarea bebelușului. 

Alimentația sănătoasă a părinților pentru urmași sănătoși 

Numeroase studii au observat faptul că aderarea la un tipar de alimentație mediteranean a condus la creșterea calității spermei și îmbunătățirea fertilității la femei. Un studiu clinic coordonat de oamenii de știință de la Universitatea Queen Mary din Londra și Universitatea din Warwick a arătat că dieta mediteraneană ar putea fi o intervenție eficientă pentru femeile care intră în sarcină cu obezitate preexistentă, hipertensiune arterială cronică sau niveluri crescute de lipide. Cercetarea nu a demonstrat că acest tip de dietă în timpul sarcinii reduce riscul general de complicații asociate obezității, ci că are potențialul de a reduce creșterea în greutate în timpul sarcinii și riscul de diabet gestațional.

Sfaturi practice pentru a include principiile dietei mediteraneene în alimentația zilnică:

  • Consumați din abundență fructe și legume;
  • Optați pentru variantele integrale ale cerealelor și produselor derivate;
  • Compuneți mesele și gustările în principal din fructe și vegetale. Acestea să nu fie supuse excesiv metodelor de preparare, de preferat să fie servite întregi și în stare proaspătă;
  • Consumați zilnic semințe oleaginoase, nuci, migdale, caju, fistic etc, crude. Porția recomandată este de aproximativ 30 de grame, cât încape în caușul unei palme;
  • Consumați ulei extravirgin de măsline, presat la rece, ca o alternativă sănătoasă pentru uleiurile tropicale, unt și margarină;
  • Reduceți consumul de sare la gătit sau adăugarea ei în timpul meselor;
  • Optați pentru utilizarea condimentelor și a ierburilor aromatice, pentru a crește savoarea preparatelor;
  • Consumați de cel puțin 2 ori pe săptămână pește și/sau fructe de mare, preparate corespunzător (la grătar; la cuptor; prin fierbere) pentru a se păstra proprietățile benefice;
  • Limitați consumul de carne roșie și optați pentru carnea slabă de pasăre și pește. Atunci când consumați carne roșie, asigurați-vă că porțiile sunt mici și nu conțin multă grăsime;
  • Evitați consumul de carne procesată;
  • Consumați lapte și produse lactate degresate, pentru a limita aportul de grăsimi saturate din dietă;

Deviza unei intervenții nutriționale sănătoase, sustenabile la viitorii părinți este calitatea, nu doar cantitatea. Chiar dacă restricțiile severe pot favoriza o scădere în greutate însemnată, insuficiența dietei în nutrienți cheie pentru concepție și dezvoltarea armonioasă a fătului nu este benefică. Procesul de a pregăti organismul pentru o sarcină și de a o susține poate fi copleșitor, caz în care îndrumarea specialistului în nutriție poate fi de un real ajutor.

Sursa: reginamaria.ro

Share:

Articole recomandate