Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Medic obstetrician-ginecolog: 9 urgențe medicale ce pot apărea în timpul sarcinii

Medic obstetrician-ginecolog: 9 urgențe medicale ce pot apărea în timpul sarcinii

Este important pentru viitoarele mame să recunoască semnele urgente, ce necesită sancțiune medicală rapidă în timpul sarcinii; în special în ultimul trimestru al sarcinii ele pot pune în joc prognosticul vital, matern și/sau fetal, menționează Dr. Raluca Borina, medic specialist obstetrică ginecologie.

1. Sângerarea vaginală

Aceasta reprezintă cea mai mare temere a viitoarei mame, în cursul primului trimestru de sarcină, din pricina riscului de a pierde sarcina. Deși frecvente, atingând până la 25% din totalul sarcinilor (1 din 4 viitoare mame sângerează în primul trimestru), sângerările vaginale de cele mai multe ori nu sunt grave.

Dacă însă sângerările sunt abundente sau dacă sarcina nu s-a confirmat ecografic, sângerarea din primul trimestru devine o urgență, întrucât există riscul unui avort spontan respectiv al unei sarcini extrauterine.

În opoziție, în al doilea și al treilea trimestru al sarcinii, sângerarea vaginală este mereu considerată o urgență, întrucât poate prevesti o naștere înainte de termen, sau o patologie placentară ce necesită o sancțiune imediată medicală sau chirurgicală. 

Sângerarea vaginală în sarcină necesită o atenție deosebită pentru pacientele cu Rh negativ, situație ce va fi gestionată de medicul obstetrician în particular.

 2.Vărsăturile

Tot apanajul primului trimestru al sarcinii sunt și vărsăturile, care dacă asociază pierdere ponderală importantă pot fi considerate o situație riscantă pentru viitoarea mamă.

3.Febra

Febra mai mare de 38 C în timpul sarcinii este considerată un motiv de îngrijorare indiferent de vârsta sarcinii. Poate fi semn al unei maladii contagioase (varicela, Covid-19), sau al unei infecții sistemice - pielonefrita (infecție a tractului urinar ce a ascensionat la rinichi), apendicita, listerioza, etc.

4.Ruperea membranelor

Ruptura membranelor cu pierderea lichidului amniotic, în special înaintea termenului, situație ce poate fi confundată de pacientă cu pierderea de urină sau scurgerile vaginale apoase, poate pune sarcina în pericol. În unele situații incerte este necesară efectuarea unui test care să stabilească natura lichidului. Este important să se știe dacă s-a pierdut lichidul amniotic, întrucât riscul infecțios poate fi iminent, iar gestionarea cazului se face în funcție de vârsta sarcinii la care a survenit pierderea lichidului. 

5.Diminuarea activității fetale

Diminuarea mișcărilor fetale sau un făt ce nu mișcă începând cu săptămâna 28 obligă la monitorizare cu stabilirea stării de bine a fătului în uter.

6.Traumatismele în timpul sarcinii

Căderea sau orice formă de traumatism, impun un consult chiar în absența oricăror simptome, existând riscul de a se dezlipi placenta, situație obstetricală considerate drept o urgență majoră.

7. Contracțiile uterine

Acestea, în special cele nedureroase și pasagere, pot fi normale în cursul sarcinii și pot să apară încă din luna a IV-a.

Este un bun motiv de a consulta în urgență dacă sunt dureroase, regulate, dacă se asociază cu sângerare sau pierderi anormale, dacă au frecvență și intensitate crescută. Acestea pot apărea la termen - în mod fiziologic sau înainte de termen, <37 săptămâni, când modifică colul și când de obicei e necesară o intervenție proactivă pentru optimizarea prognosticului fetal.

În maternitatea noastră există posibilitatea de a efectua un test ce oferă o mare predictibilitate pentru nașterea în următoarele 7 zile - testul fibronectinei fetale.  

8. Cefaleea, tulburările vizuale, cele auditive, durerile abdominale, edemele, câștigul ponderal pot masca și ele o patologie gravă, astfel încât recomandăm consultul în urgență în cazul apariției lor.

De cele mai multe ori, sunt expresia unor valori tensionale crescute.

9. Hipertensiunea arterială

Descoperirea fortuită a unor valori tensionale ce depășesc 140/90 mmHg este considerată drept o urgență și necesită asistență de specialitate.

De asemenea, în special în trimestrul III, mâncărimile generalizate sau cele ce afectează în special extremitățile pot fi un semnal de alarmă pentru viitoarele mame, întrucât pot prevesti colestaza, o condiție potențial gravă pentru făt.   

Nu amânați vizita la medic. Dacă în timpul sarcinii vă confruntați cu una dintre situațiile de mai sus, consultați medicul pentru un diagnostic corect și o conduită medicală corespunzătoare.

Sursa: medlife.ro

Share:

Articole recomandate