Medic obstetrician-ginecolog despre lichidul amniotic: ce rol are și ce este anormal
- 2021-02-19
- 3975
Lichidul amniotic este un lichid transparent, care apare în primele 12 zile de la concepție în sacul amniotic, înconjurând fătul în creștere în uter. Acesta are multe funcții importante și este vital pentru dezvoltarea fetală sănătoasă. Cu toate acestea, cantitatea de lichid amniotic din interiorul uterului este foarte importantă, întrucât dacă este prea mică sau prea mare, pot apărea complicații.
În acest articol, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie, prezintă numeroasele funcții ale lichidului amniotic, precum și ce se întâmplă atunci când lichidul amniotic atinge niveluri fie prea mari, fie prea mici.
Ce este lichidul amniotic?
În timp ce fătul se află în uter, acesta este situat în sacul amniotic, o pungă formată din două membrane, amnionul și corionul. Fătul crește și se dezvoltă în interiorul acestui sac, înconjurat de lichid amniotic. Inițial, fluidul este format din apa produsă de membrane. După aproximativ 20 de săptămâni de sarcină, aceasta este însă înlocuită în totalitate de urină fetală, fătul înghițind și excretând lichidul, afirmă dr. Silviu Iștoc.
Lichidul amniotic conține, de asemenea, componente vitale, precum nutrienți, hormoni și anticorpi de combatere a infecțiilor. Când lichidul amniotic este verde, acest lucru indică faptul că bebelușul a eliminat meconiu înainte de naștere (conținut intestinal).
Meconiul din lichid poate anunța o problemă. Poate fi un semn că bebelușul a avut o lipsă tranzitorie de oxigen și poate provoca o problemă de respirație numită sindrom de aspirație a meconiului, care apare atunci când meconiul intră în plămâni. În unele cazuri, bebelușii vor necesita tratament după naștere.
Funcțiile lichidului amniotic
Lichidul amniotic este responsabil pentru:
- Protejarea fătului. Fluidul protejează copilul de presiunile exterioare, acționând ca un amortizor.
- Controlul temperaturii. Fluidul „izolează” bebelușul, menținându-l cald la o temperatură constantă.
- Prevenirea infecțiilor. Lichidul amniotic conține anticorpi.
- Dezvoltarea plămânilor și a sistemului digestiv. Respirând și înghițind lichidul amniotic, bebelușul învață să folosească mușchii acestor sisteme în timp ce se măresc.
- Dezvoltare musculară și osoasă. Pe măsură ce bebelușul plutește în sacul amniotic, acesta are libertatea de a se deplasa, oferind mușchilor și oaselor posibilitatea de a se dezvolta corect.
- Suport pentru cordonul ombilical. Fluidul din uter împiedică comprimarea cordonului ombilical. Acest cordon transportă hrana și oxigenul din placentă către fătul în creștere.
Afecțiuni ale lichidului amniotic
Oligoamnios – nivel prea scăzut al lichidului amniotic
Nivelul scăzut de lichid amniotic apare la 4% din toate sarcinile. Oligohidramnios este prezent atunci când indicele lichidului amniotic (AFI) observat la testul cu ultrasunete măsoară mai puțin de 5 cm (un indice normal este de 5-20 cm), completează dr. Iștoc.
Oligohidramniosul se poate întâmpla în orice trimestru, dar reprezintă o problemă mai îngrijorătoare în primele 6 luni de sarcină. În această perioadă, există un risc mai mare pentru defecte congenitale, pierderea sarcinii sau nașterea prematură cauzate de un nivel mic de lichid amniotic.
Polihidramnios – nivel prea ridicat al lichidului amniotic
Majoritatea femeilor cu polihidramnios nu vor avea probleme semnificative în timpul sarcinii și vor avea un copil sănătos. Dar există un risc ușor crescut de complicații la naștere, cum ar fi: nașterea prematură (înainte de 37 de săptămâni), probleme cu poziția cordonului ombilical, sângerări abundente după nașterea bebelușului. Uneori, cantitatea crescută de lichid poate să apară în urma unei malformații fetale sau în urma apariției unui diabet gestațional matern.
În cele mai multe cazuri, nu există simptome, dar când acestea totuși apar, pot include dificultăți de respirație, contracții premature sau dacă afecțiunea este severă, durere în abdomen.
Nivelul lichidului amniotic scăzut sau mărit poate fi o afecțiune gravă, motiv pentru care este esențial să mergi constant la consult prenatal. Vestea bună este că majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu astfel de afecțiuni au sarcini perfect sănătoase.
Sursa: csid.ro