Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Sarcina după naştere. Vezi când e bine să concepi încă un copil

Sarcina după naştere. Vezi când e bine să concepi încă un copil

Dacă vă gândiţi la al 2-lea copil imediat după ce a apărut pe lume primul, trebuie să vă pregătiţi corpul pentru o nouă provocare. Nu puţine sunt cazurile când următorul bebeluş bate la uşă pe neprins de veste... și, nici nu realizați că, la câteva luni după naştere, în uter creşte şi se dezvoltă o nouă viaţă. 

Da, o femeie poate rămâne însărcinată după 21 de zile de la naştere. Multe mame cred că sunt ferite de sarcina multă vreme, însă, indiferent dacă ai născut pe cale vaginală sau prin cezariană, corpul tău este capabil să "prindă" o sarcină destul de uşor. Este posibil ca mama nici măcar să nu observe riscul, deoarece e posibil ca ovulaţia a început înainte de prima menstruaţie.

Ce se întâmplă în corpul tău după naștere?

Dacă nu alăptezi, menstruaţia poate să apară după 6-8 săptămâni de la naştere sau chiar mai repede. Dacă alăptezi, menstra poate să nu se reia decât după câteva luni, anumite mame au o nouă menstruaţie abia în momentul înţărcării. După naştere, ovarele tale vor elibera un ovul înainte de prima menstruaţie. Aceasta înseamnă că poţi rămâne din nou gravidă, chiar dacă încă mai alăptezi. Dacă nu-ţi doreşti un alt copil imediat, este recomandat să foloseşti o metodă de contracepţie cât mai repede din momentul în care ai reînceput să ai rapoarte sexuale. Apropo, e bine să nu faci sex înainte de primul examen ginecologic efectuat la 3 - 6 săptămâni după naştere. Lasă-ți corpul să-și revină!

Când e timpul potrivit?

Specialiştii consideră că timpul minim între două sarcini este de un an, dacă ai născut natural. În cazul operaţiei cezariene, se recomandă o pauză de doi ani. În timpul celor 12 luni, starea de sănătate a femeii se reface complet, menstruaţia normală se reia după alăptare şi mama îşi recapătă forţa fizică necesară celei de-a doua sarcini. În ceea ce priveşte siguranţa de a rămâne din nou gravidă după o naştere recentă, este bine să ţii cont de câteva aspecte.

Organele genitale au nevoie de timp pentru a se reface după naştere

În timpul travaliului şi al naşterii, uterul şi cervixul au suferit modificări importante. Ca urmare, este nevoie de un anumit timp de refacere. Stratul intern al uterului poate fi predispus la infecţii. Lohii, acea scurgere care se elimină din uter după naştere, este un semn că uterul se vindecă. Atunci când aceasta nu mai este sângeroasă, înseamnă că uterul este aproape vindecat. Acest proces poate dura între 3 şi 8 săptămâni pentru majoritatea femeilor.

Trebuie sa fii pregătită sa reîncepi viaţa sexuală

Deşi sfatul privind reluarea rapoartelor sexuale după ce ai născut diferă de la un medic la altul, cei mai mulţi recomandă să te abţii de la a face sex până la controlul efectuat la 6 săptămani de la naştere. Dacă şi s-a făcut incizie chirurgicală, viaţa sexuală poate să crească riscul că plaga să se deschidă. Acelaşi risc poate să apara şi în cazul rupturilor rectale sau vaginale. În plus, anumite femei constată că au o dorinţă sexuală scăzuta după ce au născut. Altele se plâng de durere în timpul raportului sexual. De cele mai multe ori însă este vorba de teama de a avea dureri după naştere.

Riscuri în caz de sarcină după naştere

În cazul în care, următoarea sarcină vine mai devreme de 6 luni există riscuri mari de naştere prematură, naşterea unui copil cu o greutate mică sau cu defecte congenitale şi chiar riscul ca bebe să se nască mort. Riscul de a avea un copil prematur, în cazul în care sarcina a apărut la mai puţin de 6 luni după naştere, a fost de 23%, iar cel al unui copil sub greutate normală de 15%. Riscul de moarte prematură a bebeluşului este de 64%, iar de defecte din naştere de 14%. În cazul în care mămica rămâne însărcinată într-o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni de când a născut, riscul de moarte prematură scade la 22%.

Riscurile de sarcină după naştere sunt destul de dure şi pentru mămici. Acestea pot rămâne fără calciu, fier şi alte vitamine sau minerale care sunt importante pentru buna funcţionare a organismului. Carenţele de vitamine şi minerale pot duce la afecţiuni grave, cum ar fi anemie severă, probleme cu dantura, părul şi ungiile.

Luaţi în calcul şi pregătirea psihică pentru a doua sarcină. Lipsa de odihnă şi de timp a unei femei care îngrijeşte un copilaş micuţ poate afecta serios starea sa psiho-emoţională. Câte mămici sunt pregatite să facă faţă unei sarcini, atunci când au deja un bebeluş care încă nu a scăpat de colici şi care se trezeşte noaptea să mănânce?

Citește și: Viaţa sexuală după naştere

 

Foto: niceworld.biz; conceiveeasy.com

Share:

Articole recomandate