Scarlatina la gravide – riscuri pentru fiecare trimestru
- 2019-04-24
- 7930
Scarlatina este o boală contagioasă, cauzată de o bacterie, care se răspândește rapid în mediile frecventate de copii, în perioadele mai-iunie și noiembrie-decembrie. Gravidele fac boala în cazuri rare, însă, dacă se întâmplă acest lucru, gravitatea situației depinde de o serie de factori.
Primul semn de îmbolnăvire la gravide este durerea în gât care se intensifică de la o zi la alta. Apare febra, inflamarea ganglionilor din zona gâtului, dureri puternice în zona capului și de urechi, erupție pe gât și pe piept.
Limba bolnavului de scarlatină are o culoare intensă. În cazul gravidelor, este important ca, imediat după apariția primelor simptome, să anunțe medicul, care va stabili tratamentul corect în funcție de simptome și de trimestrul de sarcină. Febra în sarcină poate fi periculoasă, mai ales dacă este vorba de temperatură mare, așa că este esențial să urmați întocmai sfaturile medicului. Antibioticele prescrise vor fi din categoria celor care nu afectează fătul, așa că nu refuzați tratamentul pentru că puteți înrăutăți situația.
Scarlatina în primul trimestru de sarcină
Primul trimestru de sarcină este cel în care copilul este extrem de vulnerabil, fiind perioada de formare a organelor. Pentru a nu-i perturba dezvoltarea, este important ca organismul mamei să fie ferit de infecții. În mod ideal, în această perioadă, mama nu ar trebui să ia nici medicamente.
În caz de scarlatină, însă, medicul ar putea prescrie un tratament împotriva infecției și ar putea recomanda medicamente care să reducă febra, având grijă să fie din categoria celor permise în sarcină. E important să urmați întocmai protocolul propus de medic.
Scarlatina în al doilea trimestru de sarcină
Trimestrul al doilea de sarcină este o perioadă în care administrarea unui eventual tratament împotriva scarlatinei are cel mai redus risc de afectare a fătului. Teoretic, este perioada cea mai liniștită din sarcină, când riscul de avort spontan s-a redus semnificativ, organele copilului sunt în mare parte formate, iar starea mamei este mai bună decât în primul trimestru.
Scarlatina în al treilea trimestru de sarcină
Trimestrul al treilea de sarcină este, din nou, o perioadă delicată. Orice infecție trebuie identificată și tratată, pentru a reduce riscul de a fi transmisă la naștere bebelușului. Un alt pericol în această perioadă este cel al nașterii premature, care poate fi provocată atât de infecții, cât și de tratamente nepotrivite.
Sursa: totuldespremame.ro; improvehealth.ru