Sâmburii de caisă, buni pentru sănătate. Beneficiile sunt nenumărate
- 2023-08-07
- 1020
Cunoscut şi sub numele de alună amară, miezul sâmburelui de caisă este folosit din timpuri străvechi pe post de medicament. Consumat frecvent, poate face adevărate minuni asupra sănătăţii tale. Sâmburele de caisă conţine proteine, acizi graşi, minerale, dar şi vitamine, care ajută organismul chiar şi în lupta cu cancerul.
Îmbunătăţesc memoria
Dacă vrei să ai mereu mintea limpede, consumă câţiva sâmburi în fiecare zi (între 5 şi 10), timp de 14 zile. Miezul conţine fosfor, care tonifiază memoria, iar acetilcolina şi lecitina te ajută în procesul de memorare.
Distrug cancerul
Sâmburii de caisă conţin din belşug vitamina B17, cunoscută şi sub denumirea de „amigdalină”, care are efecte benefice în combaterea celulelor canceroase, stimulând sistemul imunitar să le elimine din organism. În cazul cancerului de sân şi al celui de plămâni, curele se fac de câte o lună, cu pauză de două săptămâni între ele. Pentru cancerul de colon se recomandă consumul caiselor proaspete, acestea conţin pectină, o fibră alimentară solubilă.
Combat litiaza biliară
Boala apare atunci când se formează calculi duri în vezica biliară. Astfel, sâmburii de caisă reprezintă un leac foarte des utilizat şi se recomandă cure de două săptămâni (câte 6-8 sâmburi pe zi), potrivit ele.ro.
Împiedică îmbătrânirea prematură
Responsabile pentru un tonus muscular bun sunt vitaminele C şi E, precum şi betacarotenul. Aceste vitamine acţionează împotriva radicalilor liberi şi te ajută să te menţii tânără. Tratamentele cu sâmburi de caisă, între 5 şi 8 la număr, se ţin în cure de până la 30 de zile, consumându-se şi jumătate de kilogram de caise pe zi.
Reglează tensiunea arterială
Sâmburii de caisă ajută la menţinerea unor valori normale ale pulsului, dar şi la ameliorarea durerilor provocate de artrită. Pentru că sunt o sursă de potasiu, sâmburii şi caisele sunt recomandaţi hipertensivilor, în special vara.
Hrănesc tenul
Din miezul caiselor se extrage ulei, care este folosit în industria cosmetică la produse potrivite pentru hidratarea tenului. Mai este folosit şi în masajul aromoterapeutic.