Somnul în sarcină: 10 întrebări și răspunsuri
- 2016-04-21
- 11547
Aproximativ 80% din gravide trec prin modificări de somn. Evident, în legătură cu asta apar o mulţime de întrebări: cât timp trebuie să dormi, în ce poziție, ce remedii pentru a scăpa de insomnii există etc. Iată 10 răspunsuri cu explicații detaliate la întrebările pe care probabil ți le pui.
1.Este sigur să dorm pe burtă în timpul sarcinii?
Orice poziție este în regulă dacă te simți confortabil. Dormitul pe burtă nu este contraindicat în cazul în care te simți bine astfel și mai ales dacă ai o pernă pentru gravide. Totuși, la o anumită perioadă de sarcină, aceasta va deveni o poziție inconfortabilă și va trebui să renunți la ea odată cu mărirea constantă a abdomenului. În sarcină este contraindicat mai degrabă dormitul pe spate. Medicii sfătuiesc femeile să nu doarmă în această poziție după cea de-a 16 săptămână. Explicația este simplă – uterul mărit apasă asupra venei cave prin care trece sângele din partea inferioară a corpului spre inimă. Astfel, dormitul pe spate poate cauza dereglări ale tensiunii arteriale, poate accentua bolile de rinichi și contribuie la apariția hemoroizilor, a varicozei venoase și a edemelor. În cazuri rare, această poziție îi poate împiedica pe bebeluși să își ia oxigenul și nutrienții necesari.
2. Care este cea mai bună poziție de dormit în timpul sarcinii?
Dormitul pe o parte cu genunchii îndoiți pare a fi una dintre cele mai confortabile poziții. Poți apela la perne așezate între picioare pentru o poziție mai confortabilă care va asigura o circulație mai bună a sângelui spre placentă. Plasarea pernei între picioare va mai asigura și o mai bună funcționare a rinichilor. Specialiștii recomandă să dormi pe partea stângă, întrucât această poziție asigură un maxim al circulației sangvine.
3. De ce am nevoie de atât de mult somn când sunt gravidă?
Este simplu – ai nevoie de mai multă energie pentru copil. În plus, o creștere în nivelul hormonului progesteron contribuie la starea de oboseală (acesta este necesar pentru evoluția sarcinii, însă are proprietăți somnifere).
4. Care este cel mai bun mod de a te da jos din pat în sarcină?
Poți să te dai jos începând pe o parte, coborându-ți picioarele pe podea și folosindu-ți brațele pentru a te împinge într-o poziție șezândă. Apoi ușurează-ți traseul către marginea patului și ridică-te încet, fără a uita că centrul tău de greutate s-a modificat. Evită mișcările bruște care te pot face să-ți pierzi echilibrul sau care îți agravează durerea de spate.
5. Este sigur să iau remedii din plante pentru somn în timpul sarcinii?
De obicei presupunem că plantele sunt sigure și că nu ne vor face nici un rău. Cu toate acestea, nu toate plantele au fost studiate cu privire la efectele asupra femeilor gravide sau a celor care alăptează. Doar câteva dintr ele – singeng, mierea, nucșoara și ovăzul, pot fi considerate relativ sigure în sarcină. Dacă nu știi ce remedii de plante să folosești, este potrivit să apelezi la un medic.
6. Tiparele de somn ale copilului din timpul sarcinii vor continua și după naștere?
Ca și nou-născuții, feții nu au un program clar zi/noapte, odihnindu-se câteva ore și apoi fiind treji, așadar nu trebuie să te îngrijorezi că-i vei tulbura rutina de somn (abia la 1-2 luni după naștere va deprinde una).
7.Ce îmbrăcăminte este cea mai bună pentru somn?
Orice haină în care te simți confortabil este potrivită. Multe viitoare mame preferă maieurile cu bustieră încorporată sau tricourile largi din bumbac, în timp ce altele optează pentru pijamale din mătase pentru a coborî mai ușor din pat. Există și produse speciale pentru maternitate și poți alege un set cu pantaloni ajustabili sau o cămașă care poate fi adaptată pentru a alăpta.
8. Îmi influențează somnul ceea ce beau sau mănânc?
Da, așa că trebuie să acorzi o atenție deosebită alimentației. Alimentele bogate în carbohidrați pot să promoveze un somn bun. În plus, pe lângă astfel de avantaje, o gustare bogată în proteine poate regla nivelul glicemiei și poate preveni apariția coșmarurilor pe timpul nopții. Gustarea trebuie să fie însă foarte ușoară, pentru ca dacă devine o masă luată înainte de culcare, va favoriza apariția refluxului gastroesofagian. Medicii mai recomandă să renunțai la cofeină, care poate îngreuna adormirea, la fel și alimentele picante sau acide ce pot cauza arsuri în piept sau indigestie.
9. Masajul mă poate ajuta să adorm?
Masajul în timpul sarcinii este o practică relaxantă pentru mamă și te poate ajuta să adormi mai bine. Masajul prenatal poate fi realizat apelând la pernuțe speciale, confecționate în așa fel încât să poată susține corpul femeii, așezate pe o parte. Un profesionist poate fi costisitor, însă pentru un picior, mână sau gât și partenerul te poate ajuta.
10. Cum mă poate ajuta partenerul să dorm mai bine?
Ascultați muzică înainte de somn, lasă-l să îți facă un masaj și pur și simplu relaxează-te. În pat partenerul te poate ajuta să aranjezi pernele pentru a-ți susține spatele și abdomenul și să cobori din pat dacă este cazul. Dacă partenerul tău sforăie (şi asta te deranjează), este mai bine să dormi în altă cameră.
Foto: maminosunce.hr