4 întrebări despre alăptare, pe care s-ar putea să eviți să le adresezi, din jenă
- 2023-09-21
- 1059
Alăptarea aduce multe beneficii atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, drept pentru care Academia Americană de Pediatrie recomandă alăptarea exclusivă a bebelușului în primele 6 luni de viață ale acestuia.
Ca proaspătă mămică care alăptează, s-ar putea să ai întrebări pe care ți-e jenă să le adresezi. Iată 4 cele mai frecvente întrebări despre alăptare, pe care, probabil, îți este rușine să le adresezi:
Ar trebui să doară alăptarea?
Alăptarea nu trebuie să fie dureroasă. În schimb, poate apărea un disconfort sau o sensibilitate ușoară pe măsură ce tu și copilul tău vă adaptați la procesul de alăptare, însă durerea continuă este un semn că ceva nu este în regulă. Există adesea soluții pentru a-ți îmbunătăți experiența de alăptare.
Motivele posibile pentru durerea și disconfortul la alăptare includ:
Probleme de prindere: dacă bebelușul nu se prinde corect de sân, acest lucru poate duce la dureri și disconfort la nivelul sânilor.
Legătura limbii/legătura buzelor: Unii bebeluși se nasc cu frenul strâns sau restrictiv (țesutul care leagă limba sau buza de gură). Acest lucru le poate afecta capacitatea de a se prinde corect și poate duce la durere pentru mamă.
Mastita sau canale înfundate: Inflamația țesutului mamar poate provoca durere și disconfort. Canalele înfundate, de exemplu, pot apărea atunci când acestea sunt inflamate
Deteriorarea mameloanelor: mameloanele dureroase, crăpate sau sângerânde pot apărea din poziționării incorecte a bebelușului.
Ceea ce mănânc îmi afectează cantitatea și compoziția laptelui?
Da, alimentația ta poate influența atât cantitatea de lapte, cât și compoziția laptelui matern, în timpul alăptării. Cu toate acestea, laptele matern este foarte benefic pentru bebelușul tău, indiferent de dieta ta.
O dietă bine echilibrată și bogată în nutrienți este importantă pentru a-ți susține sănătatea, precum și creșterea și dezvoltarea copilului tău. Iată câteva lucruri de luat în considerare:
Aport caloric adecvat: alăptarea necesită energie suplimentară, iar consumul insuficient de calorii poate afecta cantitatea de lapte. Este recomandat să crești aportul caloric cu aproximativ 500 de calorii, pentru a susține nevoile corpului și producția de lapte matern.
Hidratarea: Hidratarea este utilă pentru producția de lapte matern. Bea multe lichide pe parcursul zilei, pentru a te asigura că ești hidratată corespunzător.
Macronutrienții: Consumul de cantități suficiente de carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase este important pentru sănătatea generală și nivelul de energie. Proteinele sunt deosebit de importante deoarece furnizează aminoacizi care susțin producția de lapte, însă mențin și glicemia constantă.
Vitamine și minerale: O dietă variată, bogată în vitamine și minerale, inclusiv colină, calciu, zinc, iod, seleniu și vitaminele A, K și D, este importantă atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.
Este normal să se scurgă laptele matern, în timpul actului sexual?
Da, este normal să se scurgă laptele matern, în timpul sexului. Din cauza creșterii oxitocinei, care are loc în timpul actului sexual, este posibil ca laptele matern să se scurgă.
Sfaturi pentru a preveni scurgerea laptelui matern, în timpul sexului:
Tampoane pentru sân: Tampoanele de unică folosință sau reutilizabile pot fi plasate în interiorul sutienului pentru a absorbi scurgerile.
Sutiene de alăptare: purtarea unui sutien de alăptare de susținere poate ajuta la prevenirea frecării care ar putea declanșa scurgeri de lapte matern.
Alăptarea sau pomparea laptelui matern: hrănirea bebelușului sau pomparea laptelui matern înainte de actul sexual poate ajuta la gestionarea surplusului și la reducerea scurgerilor de lapte.
Pot să alăptez, dacă am sfârcurile inversate?
Da, este posibil să alăptezi dacă ai sfârcurile inversate, deși ar putea necesita un sprijin și tehnici suplimentare. Sfarcurile inversate sunt cele care nu ies în afară când sunt stimulate și pot fi rezultatul modului în care este conectat țesutul mamar subiacent. În timp ce sfarcurile inversate pot prezenta unele provocări inițiale, multe femei cu sfarcurile inversate își alăptează cu succes bebelușii.
Sursa: suntmamica.ro