Ce înseamnă dacă leșini în sarcină, și ce riscuri sunt pentru mamă și pentru copil
- 2019-06-11
- 6272
Un nou studiu dezvăluie legătura dintre episoadele de leșin în primul trimestru de sarcină și nașterile premature sau greutatea scăzută a copilului. Femeile au susținut demult că leșinul este un simptom obișnuit și inofensiv în sarcină, însă noi cercetări arată că poate indica probleme atât pentru copil, cât și pentru sănătatea mamei, mai ales dacă apare în primul trimestru.
Printre femeile care au leșinat în timpul primului trimestru, echipa de cercetare a observat rate mai mari de nașteri premature și o creștere a problemelor cardiace și a altor episoade de leșin pentru mame. De asemenea, au existat mai multe anomalii congenitale, cum ar fi o scădere bruscă în greutate a copilului la naștere.
Leșinul, cunoscut din punct de vedere tehnic ca sincopă, este o pierdere temporara a conștiinței, cauzată de obicei de scăderea tensiunii arteriale și de lipsa de oxigen din creier. Hormonii din sarcină pot determina creșterea frecventei cardiace și a sângelui, în timp ce vasele de sânge se relaxează, toate acestea putând duce la amețeală și leșin.
Femeile care leșină în timpul sarcinii ar trebui să-și consulte imediat medicul, a spus Padma Kaul, autorul principal al studiului, iar medicul ar trebui să monitorizeze mai îndeaproape atât mamele, cât și bebelușii. „Sarcina este un test din punct de vedere al stresului pentru sistemul femeilor. Leșinul în timpul acesteia poate duce la identificarea mamelor care prezintă un risc mai mare de complicații cardiovasculare. Leșinul este un eveniment relativ rar și nimeni nu l-a studiat sistematic, la nivelul populației,”a mai precizat Padre Kaul, profesor de medicină și membru al Institutului de Cercetare a Sănătății pentru Femei și Copii.
Sursa: copilul.ro; headexpert.ru