Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Bebeluşul tău are deja 9 săptămâni de creştere

Bebeluşul tău are deja 9 săptămâni de creştere

După calculele făcute, eşti în a 9-a săptămână de sarcină. Ai tot mai multe semne de întrebare şi incertitudini. Deşi partenerul şi cei dragi te tratează cu multă grijă şi afecţiune, hormonii îţi joacă feste. Copilaşul ce-l porţi sub inimă este o minune ce a apărut în viaţa ta atât de frumos.

Dezvoltarea copilului

Săptămâna a 9-a de sarcină aduce numeroase evenimente. Micuţul tău are aproape 2,5 centimetri lungime şi este cam de mărimea unui bob de strugure. Cântăreşte cam 2 grame, dar va câştiga rapid în greutate acum că structura sa fizică este stabilită. El are deja o formă umană, şi-a pierdut înfăţişarea de "mormoloc" de la început.

Capul este încă destul de mare, comparativ cu restul corpului. Toate organele sunt în plină formare şi dezvoltare. Faţa capătă formă, ochii, urechile, nasul sunt şi ele în plină formare.  Muşchii şi nervii sunt în plină formare şi bebeluşul începe să exerseze mişcări care vor deveni în timp tot mai complexe.

La o examinare ecografică în această săptămână vei putea distinge capul şi trunchiul micuţului, vei putea vedea mişcările mânuţelor şi picioruşelor lui şi vei auzi bătăile inimii. Micuţul tău pluteşte şi se mişcă uşor în lichidul amiotic care îl înconjoară. Riscul de pierdere a sarcinii a scăzut destul de mult cu trecerea săptămânilor, însă eşti în primul trimestru de sarcină, deci evită orice risc. 

Schimbările mamei

S-ar putea să nu se vadă încă sarcina, dar tu te simţi din plin însărcinată. Greaţă, balonare, mergi des la baie, sunt încă probleme cu care te confrunţi, dar deja ai învăţat cum să le faci faţă cu brio. Emoţional încep să te preocupe transformările, mai mult sau mai puţin vizibile ale corpului. O parte dintre gravide îşi pierd apetitul sexual sau să se consideră neatrăgătoare. Trebuie să ţii minte însă că partenerul tău este mândru de transformările prin care treci şi i se pot părea chiar sexy. Corpul tău găzduieşte şi plămădeşte o nouă viaţă, ceea ce este fascinant pentru cei din jurul tău.

Toxoplazma gondi este un parazit care poate infecta şi omul. Infecţia nu este periculoasă pentru omul sănătos, dar la gravide şi la cei cu imunitate scăzută poate avea consecinţe grave. Omul poate dobândi infecţia prin consumul de carne insuficient preparată termic (ce conţine chisturi de parazit). De aceea, este bine să gătim carnea temeinic, să spălăm bine fructele şi legumele şi să ne spălăm des pe mâini. Dacă infecţia apare pentru prima dată pe perioada sarcinii, ea poate ajunge la copilul în plina dezvoltare şi îl poate afecta permanent. Mama poate să nu aibă niciun simptom. Dacă femeia a venit în contact cu parazitul înainte de sarcină, nu mai poate face acestă infecţie în sarcină. Medicul îţi poate spune dacă tu eşti la risc în funcţie de rezultatul analizelor de sânge pentru Toxoplasmă.

Sfaturi

De dragul bebeluşului tău, probabil vei dori să te debarasezi de factorii stresanţi mai devreme. Anunţă sarcina imediat şi acest lucru îţi va permite să discuţi despre schimbările necesare din timp. Dacă ai încredere că angajatorul tău va reacţiona într-o manieră profesionistă, poţi să anunţi sarcina mai devreme deoarece aceasta înseamnă că vei putea avea parte de toate avantajele pe care angajatorul ţi le poate oferi pentru ca sarcina să fie mai sănătoasă şi mai puţin stresantă. Începe un ritual zilnic de a te conecta cu bebeluşul tău.

Un psiholog specializat pe problemele din timpul sarcinii şi de după naştere, încurajează femeile să aibă perioade de la 5 la 10 minute pe zi în care să se gândească la copil. Mămicile aleg cel mai frecvent momentele ce urmează imediat după trezire sau dinainte de a adormi. În timpul acestor momente, stai liniştită şi cu mâinile uşor lipite de burtică. Concentreză-te cu atenţie şi apoi începe să te gândeşti la bebeluşul tău. Este un mod extraordinar de a iniţia viitoarea legătură cu bebeluşul şi te ajută să realizezi ce fel de părinte ai vrea să fii.

 

 

Foto: pinterest.com; imgbb.ru

Share:

Articole recomandate