Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Ce simptome obișnuite dar și mai ciudate apar la începutul sarcinii?

Ce simptome obișnuite dar și mai ciudate apar la începutul sarcinii?

Sângerările nazale, durerile de cap, schimbările de dispoziție și alte simptome timpurii de sarcină te pot surprinde. În primul trimestru de sarcină apar modificări hormonale semnificative care pot crea diverse simptome. Unele dintre aceste simptome pot apărea chiar și în primele săptămâni de sarcină.

Majoritatea știm de unele dintre cele mai frecvente semne timpurii ale sarcinii, cum ar fi vărsăturile, cunoscute sub numele de grețuri matinale și pierderea menstruației. Cu toate acestea, există multe alte semne potențiale ale sarcinii și nu toată lumea le va experimenta pe toate.

Unele semne timpurii și ciudate ale sarcinii includ și lista de simptome de mai jos.

Sângerări nazale

Sângerările nazale sunt destul de frecvente în timpul sarcinii din cauza modificărilor hormonale care au loc în organism. Sângerările nazale sunt rareori grave și pot fi gestionate acasă.

Modificări ale dispoziției

Schimbările de dispoziție sunt rezultatul modificărilor hormonale din primele săptămâni de sarcină.

Femeile însărcinate se pot simți mai emoționate și mai vulnerabile decât de obicei. Emoțiile sunt perfect normale în acest moment, dar adesea merită să fie discutate cu medicul.

Dureri de cap

O femeie însărcinată poate avea dureri de cap din cauza nivelului crescut de estrogen din organism. Stresul sau oboseala pot provoca, de asemenea, dureri de cap.

Femeile ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a lua orice medicament în timpul sarcinii, inclusiv analgezice eliberate fără prescripție medicală.

Ameţeală

Tensiunea arterială poate scădea la începutul sarcinii, deoarece vasele de sânge se dilată pentru a trimite mai mult sânge în uter. Scăderea tensiunii arteriale poate duce la amețeli, care pot apărea și din cauza oboselii, a nivelului scăzut de zahăr din sânge și stresului.

Consumul de mese mici, regulate și încercarea de a menține stresul sub control ajuta gravidele.

Acnee

Un alt semn timpuriu al sarcinii pe care multe femei îl experimentează este acneea. Unele femei au deja acnee, dar observă că aceasta se agravează în timpul sarcinii.

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologie sugerează următoarele pentru gestionarea acneei în timpul sarcinii:

·     spală fața de două ori pe zi cu un demachiant ușor și apă călduță

·     alege produse cosmetice fără ulei

·     asigură-te că produsele cosmetice sunt sigur de utilizat în timpul sarcinii

Simțul mirosului mai puternic

Un alt simptom al sarcinii timpurii este un simț al mirosului crescut. Acest simptom se poate prezenta ca o toleranță redusă la anumite mirosuri sau femeia poate deveni pur și simplu mai sensibilă la miros. În unele cazuri, această sensibilitate poate contribui la senzația de greață.

Gust ciudat în gură

Experții cred că modificările hormonale pot provoca o afecțiune numită disgeuzie la unele femei însărcinate. Unele femei se plâng că au un gust metalic în gură sau prea multă salivă.

Deși aceste simptome pot fi deranjante și incomode, ele nu sunt un motiv de îngrijorare.

Scurgei vaginale

Majoritatea femeilor experimentează scurgeri vaginale în diferite puncte de-a lungul ciclului lor menstrual. Secreția care este limpede, albă sau lipicioasă este normală în timpul sarcinii și poate fi un semn precoce al sarcinii.

Cel mai bine este să mergi la medica dacă:

·     lichidul nu este alb sau clar

·     miroase urât

·     este însoțit de mâncărime, durere sau numai de durere

Pofte și grețuri

În timpul sarcinii, femeile pot avea o relație diferită cu alimentele. Mâncăruri pe care le-au iubit cândva ar putea avea un gust respingător, iar acum pot pofti la alimente pe care nu le-au agreat niciodată înainte.

Oboseală

Un alt simptom comun al sarcinii este să te simți foarte obosit sau chiar epuizat, în special la începutul sarcinii.

Această oboseală se datorează numeroaselor modificări hormonale care au loc în organism în acest moment.

Dificultăți de respirație

Creșterea hormonului progesteron care apare în primele săptămâni de sarcină poate determina femeile să respire mai frecvent decât de obicei. Drept urmare, se pot simți ca și cum ar avea dificultăți de respirație.

Dificultățile de respirație descriu senzația de a nu putea introduce suficient aer în plămâni atunci când respiri normal.

Congestionare

Rinita este denumirea oficială pentru nasul care curge, senzație pe care multe femei o experimentează în timpul sarcinii.

Un umidificator, picături saline sau o clătire cu soluție salină pot ajuta la tratarea congestiei.

Constipație

Modificările hormonale pot determina unele femei să devină constipate în timpul sarcinii. Nivelurile crescute de progesteron relaxează pereții intestinali, ceea ce poate îngreuna trecerea scaunului. Acest simptom este mai frecvent mai târziu în timpul sarcinii, dar poate afecta unele femei în primul trimestru.

Dacă prezinți oricare dintre simptomele de mai sus în măsura în care ele îți provoacă suferință, ar trebui să mergi la medic cât mai curând posibil.

În timp ce unele dintre simptome pot fi un inconvenient ușor, altele pot fi ocazional mai severe și necesită îngrijiri medicale.

Share:

Articole recomandate