În săptămâna a 19-a de sarcină bebelușul este de mărimea unui dovlecel

În săptămâna a 19-a de sarcină bebelușul este de mărimea unui dovlecel

Pe zi ce trece emoțiile devin tot mai intense, iar tu te bucuri din plin de această minunată perioadă din viața ta. Ești aproape de jumătatea drumului și ar fi bine ca deja să începi să îți planifici viața de după apariția bebelușului.

Dezvoltarea copilului

În săptămâna a 19-a de sarcină, ritmul de creștere a bebelușului tău începe să prindă viteză. Micuțul cântărește cam 200-240 de grame și măsoară 15 centimetri în lungime, cu un centimetru mai mult față de săptămâna trecută. Brațele și picioarele lui sunt cam proporționale unele față de celelalte și față de restul corpului. Creierul bebelușului se împarte deja în arii special destinate pentru miros, gust, auz, vedere și pipăit. Micuțul începe a se obișnui cu vocea mamei și poate auzi sunetele mai puternice din exterior. Tot în această săptămână, pielea copilului se acoperă cu un înveliș alb, numit vernix caseoasă, ce ajută la protejarea ei, împiedicând îmbătrânirea acesteia. Creierul fătului dezvoltă în această perioadă milioane de neuroni motori ce ajută mușchii și creierul să comunice. Copilul poate face acum mișcări conștiente (ca suptul degetului) pe care s-ar putea să le simți deja. În cazul în care ai aflat deja că urmează să ai o fetiță, trebuie să știi că are aproape șase milioane de ovule în ovarele ei, dar o treime dintre ele vor dispărea până în momentul în care se va naște.

Schimbările mamei

Săptămâna a 19-a de sarcină aduce cu ea schimbări destul de importante. Vei începe să simți o ușoară durere sub buric, această senzație neplăcută se datorează faptului că ligamentele abdomenului se întind pentru a-i face loc celui mic. Poți avea ușoare stări de amețeală, hipotensiune și senzații de leșin, ar fi bine ca în aceste momente să te întinzi pe pat și să stai pe o parte, pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Tot în această perioadă poți observa unele schimbări la nivelul pielii, cum ar fi apariția unor pete de culoare mai întunecată, mai ales în zonele expuse la soare, este un lucru obișnuit în timpul sarcinii.

Sfaturi

- Alege să porți haine comode, în care să te simți liberă;

- Ai grijă să faci exerciții fizice foarte ușoare, pentru a întinde corpul;

- Nu bea băuturi acidulare și carbogazoase, optează pentru apa plată pentru a evita deshidratarea;

- Ai grijă să faci toate analizele recomandate în această săptămână;

- Ține mereu legătura cu medicul tău atunci când simți că ceva nu decurge normal;

- Te poți gândi la un nume pentru bebelușul tău;

- Nu lua medicamente decât dacă ți le-a prescris medicul;

- Fii activă, mergi pe jos cât mai mult;

- Încearcă să te vezi cu prietenii mai des și petreceți timpul liber împreună.

Foto: copilul.ro; osesek.pl; Informații: copilul.ro

Adaugă comentariu