Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

8 mituri foarte răspândite despre sarcină

8 mituri foarte răspândite despre sarcină

Multe se spun despre sarcină, dar unele informații nu corespund adevărului și pot induce în eroare viitoarea mămică. Mai jos vedeți 10 mituri despre sarcină mult prea răspândite. Advertisement

Naști mai ușor dacă ai șoldurile mai mari

Una dintre vorbele din popor des auzite când vine vorba de naștere este și cea că dimensiunea mai mare a șoldurilor femeii ușurează venirea pe lume a micuțului. Lucru care nu este adevărat. Distanța dintre oasele iliace nu are nimic de-a face cu mărimea canalului de naștere. Forma burții arată dacă este băiat sau fată

Prea multe ecografii pot afecta bebelușul

Nu există în momentul de față dovezi științifice care să arate că efectuarea prea multor ecografii în sarcină poate afecta mama sau fătul. Iar asta deoarece la realizarea procedurii nu se folosesc radiații, ci unde de sunet de înaltă frecvență ce pot să reproducă imaginea bebelușului. Dar intensitatea acestor unde este destul de redusă, iar procedura nu durează mult.

Nu e bine să alergi când ești însărcinată

Tocmai ai aflat că ești însărcinată? Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la alergat, cu atât mai mult dacă obișnuiești să faci acest lucru de mult timp. Important este să ai acordul medicului care urmărește sarcina și să nu alergi prea mult sau pe distanțe foarte mari.

Grețurile apar doar în primul trimestru

Rezultatele studiilor au arătat că aproape 80% dintre femeile însărcinate întâmpină la un moment dat astfel de neplăceri, dar doar 2% dintre ele au stări de greață în prima parte a zilei. Este adevărat că de cele mai multe ori astfel de probleme apar în primul trimestru de sarcină, dar statisticile arată că aproape 20% dintre gravide au astfel de stări până la finalul perioadei de graviditate.

Nu e bine să ai pisică dacă ești însărcinată

Pisicile sunt purtătoarele unei infecții rare cunoscute sub numele de toxoplasmoză, infecție ce poate cauza apariția de defecte congenitale la făt. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la pisica pe care o ai de ceva timp după ce ai aflat că ești însărcinată. Cu toate acestea, bine este să eviți să faci curat în litiera ei pe perioada sarcinii. Nu ezita în schimb să folosești mănuși de unică folosință și să te speli bine pe mâini dacă nu are cine să facă acest lucru.

Poți să bei alcool din când în când

Nu doar mama bea astfel alcool, ci și fătul. Important de știut este că alcoolul poate trece prin placentă. Mai mult, consumul de băuturi alcoolice în sarcină poate crește riscul de apariție a defectelor congenitale la nivel neurologic și chiar fizic.

Slăbești mult când naști, așa că mănâncă pentru doi în sarcină

Greutatea din sarcină este combinația dintre greutatea bebelușului, a placentei, creșterea în dimensiune a uterului, a sânilor, volumul mai mare de sânge și de lichide din corpul gravidei, dar și cantitatea suplimentară de grăsime. Imediat după naștere veți pierde greutatea bebelușului, placenta, dar și lichidul amniotic, iar în săptămânile următoare slăbești din greutatea proprie și se retrag din lichidele reținute în țesuturi. Kilogramele rămase sunt de fapt cantitatea suplimentară de grăsime acumulată în cele nouă luni de graviditate, greutate pe care o pierzi în timp.

Fătul nu este afectat de factorii din exterior

Mult timp s-a considerat că bebelușul se naște fără a cunoaște lumea din exterior. Doctorii însă susțin că ei aud sunetele din jurul lor, în special vocea mamei care îi ajută să se calmeze. De asemenea, ei pot să vadă lumina dacă este foarte puternică și să „guste” din mâncarea pe care mama o consumă (prin mirosirea și atingerea pereților placentei). În plus, ei pot să viseze și chiar să reacționeze la sunetele din jurul lor. Așa că se poate spune că ei ajung să cunoască câte un pic din lumea exterioară încă dinainte de a se naște.

 

Sursa: totuldespremame.ro; kolobok.ua

Share:

Articole recomandate