Afecțiunile care împiedică fertilitatea nu țin doar de aparatul reproducător

Afecțiunile care împiedică fertilitatea nu țin doar de aparatul reproducător

Afecțiunile care întârzie sau chiar împiedică fertilitatea unui cuplu, nu țin doar de aparatul reproducător. Sunt cazuri când anumite boli, nedepistate și netratate la timp, pot influența într-o măsură destul de mare fertilitatea unui cuplu. Despre bolile ce împiedică obținerea unei sarcini a vorbit Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Deși sunt multe cazurile de infertilitate în care stresul ori vârsta sunt printre principalii factori ce împiedică apariția unei sarcini, există și o serie de afecțiuni. Acestea sunt de regulă tăcute sau cu simptome comune cu ale altor boli din afara sferei genitale, ce afectează fertilitatea.

Boala inflamatorie pelvină duce la infertilitate

Este o afecțiune ce se manifestă prin dureri pelvine, uneori prin febră, tulburări la urinare. Dar și prin balonare ori tulburări de tranzit. Afecțiunea este cauzată de bolile cu transmitere sexuală (BTS) – infecțiile cu chlamydii, gonococ, mycloplasme ori de anumite intervenții chirurgicale asupra uterului. Aceste boli cu transmitere sexuală pot afecta și bărbații. Nedepistate și fără tratamentul potrivit pot evolua către azoosmermie sau absența spermatozoizilor din lichidul seminal.

Hipotiroidismul

Această afecțiune, prin deficitul de hormoni tiroidieni, afectează ovulația femeii și îngreunează astfel procesul concepției.

Endometrioza

Afectează trompele, ovarele, colul uterin, vaginul și, în cazuri rare, se extinde asupra altor organe (ficat, vezică urinară, intestin etc.). Poate fi recunoscută prin durerile puternice manifestate în primele zile ale menstruației, sângerări menstruale neregulate, dureri lombare acute, dar și în timpul actului sexual.

Sindromul ovarelor polichistice

Este o tulburare endocrină, prezentă la femeile tinere, și este una dintre cauzele frecvente ale infertilității de tip feminin. Simptomele acestei afecțiuni nu sunt greu de depistat – lipsa menstruației pe durata mai multor luni, kilogramele în plus, pilozitate excesivă. Această tulburare endocrină provoacă lipsa ovulației și duce, implicit, la diagnosticul de infertilitate.

Menopauza precoce

Menopauza precoce sau insuficiența ovariană prematură este reprezentată de încetarea menstruației înainte de împlinirea a 40 de ani. Apariția menstrelor neregulate, a bufeurilor, a incontinenței urinare, a uscăciunii pielii, a schimbărilor bruște de dispoziție, scăderea libidoului sunt simptome ale acestei afecțiuni. Toate acestea afectează  mai mult de 5% din populația feminină a lumii aflată la vârsta reproductivă. Diagnosticul se pune doar în urma unor analize hormonale amănunțite. Mai exact a FSH-ului sau hormonul de stimulare ovariană, prolactină, estradiolul, AMH-ul sau hormonul anti-mullerian.

Obezitatea

Reprezintă o cauză a infertilității și conduce la apariția dezechilibrelor hormonale. Dar și la boli cronice și la dereglări ale ciclului menstrual, afectând în mod direct ovulația. Obezitatea reprezintă un factor de infertilitate și pentru bărbați. Aceasta afectează în special calitatea și cantitatea spermei.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; tsn.ua

Adaugă comentariu