A avea copii sănătoși nu ține doar de ceea ce se întâmplă în timpul sarcinii, ci și înainte. Stresul în exces, fumatul, consumul de alcool, infecțiile din copilărie sau de la maturitate pot fi responsabile de probleme grave de sănătate ale copiilor, ca și de problemele de infertilitate în cuplu. Bărbații și femeile au aceeași pondere în conceperea unui copil, iar sănătatea fiecăruia dintre ei este la fel de importantă pentru a avea un bebeluș sănătos.
Iată ce trebuie să faceți pentru a crește șansele de a aduce pe lume copii sănătoși și care sunt principalii factori de risc la care trebuie să fiți atenți:
1. Bolile din copilărie cu riscuri la maturitate: oreion, fimoză, dereglări menstruale. Multe evenimente din copilăria sau adolescența părinților le poate afecta la maturitate fertilitatea. Spre exemplu, în cazul fetelor, pubertatea este o perioadă extrem de importantă. Menstrele foarte precoce, cele foarte tardive sau cele neregulate ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru părinți. Cu cât fata este dusă mai târziu la medicul endocrinolog, cu atât riscul de afectare a fertilității este mai mare (riscă să fie afectată ovulația).
În cazul băieților, anomaliile la nivelul aparatului genital se pot constata și corecta încă de la naștere. Fimoza care impune operație (afecțiune în care prepuțul copilului nu poate fi decalotat) ori testicole necoborâte în scrot, spre exemplu, pot fi cauze care afectează mai târziu calitatea spermatozoizilor. La maturitate, băieții netratați riscă să nu poată face copii fiindcă spermatozoizii nu au capacitatea de a ajunge în locul unde are loc concepția embrionului. De asemenea, afecțiuni ale copilăriei prost supravegheate, precum oreionul , dar și unele boli cronice sau afecțiuni cu transmitere sexuală pot afecta de asemenea fertilitatea bărbaților.
2. Atenție la contraceptive! Foarte atente trebuie să fie tinerele și atunci când decid să ia pilule contraceptive. Fără analize amănunțite făcute de un specialist înainte de a se decide cea mai bună variantă, aceste pilule luate timp de 10-15 ani, fără întreruperi, pot deregla organismul și pot fi cauză de sterilitate.
3. Și avorturile pot afecta fertilitatea. Evitarea avorturilor și tratarea bolilor cu transmitere sexuală sunt alte modalități prin care femeile își pot menține fertilitatea și pot evita situațiile în care pot naște copii cu probleme de sănătate. Femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani trebuie să facă o dată pe an un control ginecologic, un examen pentru depistarea tumorilor și unul ecografic.
4. Stresul, atac la spermatozoizi. Femeile, ca și bărbații foarte stresați, au o rată de procreare mult mai mică față de cei care muncesc în medii mai puțin solicitante intelectual. Femeile care merg la școală până la 25-27 de ani, care sunt în competiție tot timpul, în mod spontan procreează mult mai puțin. La bărbați, situația este și mai gravă fiindcă spermatozoizii sunt extrem de sensibili la stres. De altfel, studiile au arătat în ultimii zeci de ani o degradare continuă a calității spermatozoizilor, iar principalii factori responsabili de această scădere sunt poluarea și stilul de viață.
5. Analizele se fac înainte de conceperea copilului. Înainte de conceperea copilului, este bine ca mai ales viitoarea mama să facă investigații amănunțite pentru a se evita riscurile pentru bebeluș. Stabilirea Rh-ului poate preveni situațiile în care anticorpii mamei îi atacă pe cei ai copilului, ceea ce poate provoca malformații și crește riscul de deces. Rubeola, toxoplasmoza, sifilisul, HIV-ul sunt infecții extrem de riscante pentru bebeluș motiv pentru care viitoarele mame ar trebui investigate chiar înainte de a conceperea copilului sau imediat după, dacă sarcina este o surpriză.
Sursa: totuldespremame.ro; lifehacker.ru