Îți dorești un copil în viitorul apropiat? Află cum îți pregătești „bagajul” genetic de calitate

Îți dorești un copil în viitorul apropiat? Află cum îți pregătești „bagajul” genetic de calitate

Pentru un material genetic de calitate al copilului, mama trebuie să aibă o alimentație corectă și să evite țigările, alcoolul și automedicația. Oamenii de știință afirmă că factori precum dieta, stresul și exercițiile fizice pot modifica comportamentul genelor transmise de părinți. Asta înseamnă că părinții nu transmit doar trăsături precum culoarea părului; pot transmite, de asemenea, trăsături dezvoltate în timpul vieții, cum ar fi anxietatea.

În schimb, viitorul tătic, care furnizează 50% din gene, își poate influența materialul genetic într-un timp scurt. Spermatozoizii se formează în doar două luni, iar în această perioadă este vital ca bărbatul să aibă o viață... curată, să facă sport și să recurgă eventual la anumite suplimente care îl ajută să crească fertilitatea, calitatea spermatozoizilor și bagajul genetic de calitate, transmis copilului.

Se știe că alimentația influențează materialul genetic, așa că, cel puțin cu un an înainte de concepție, renuntați la produsele înalt industrializate, la alcool și la țigări. În această perioadă, se elimină inclusiv metaboliții rezultați din aceste produse, în cazul ambilor parteneri.

Pentru a forma un făt, un ovul de la mamă și spermatozoizii de la tată se reunesc. Ovulul și sperma au fiecare jumătate dintr-un set de cromozomi. Ovulul și sperma împreună oferă copilului setul complet de cromozomi. Deci, jumătate din ADN-ul bebelușului vine de la mamă și jumătate de la tată.

Cum putem "repara" ADN-ul în mod natural?  

Exercițiile fizice regulate măresc capacitatea antioxidantă, protejează ADN-ul și reduce efectele scăderilor legate de vârstă în repararea ADN-ului. Într-un studiu, 16 săptămâni de exerciții fizice au crescut dramatic activitatea antioxidantă, au scăzut rupturile catenei ADN și au promovat repararea ADN-ului.

Citește continuarea pe doc.ro

Adaugă comentariu