Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Ce tipuri de pește poți să consumi în timpul sarcinii

Ce tipuri de pește poți să consumi în timpul sarcinii

Acum că ești însărcinată, probabil că simți că trebuie să devii peste noapte un expert în nutriție. La urma urmelor, ceea ce mănânci și bei – precum și ceea ce eviți, toate vor influența dezvoltarea copilului tău. Anumite alegeri sunt ușor de înțeles și logice, cum ar fi să mănânci multe fructe și legume și să nu consumi alcool. Dar în ceea ce privește peștele sau fructele de mare?

Iată care sunt recomandările specialiștilor în ceea ce privește consumul de pește sau fructe de mare în sarcină.

Peștele este o sursă importantă de proteine, fier și zinc – nutrienți esențiali pentru creșterea și dezvoltarea copilului. În plus, acizii grași omega-3 care se găsesc în multe feluri de pește, ajută la dezvoltarea creierului copilului.

Însă anumite tipuri de pește – în special peștii prădători mari cum ar fi rechinul, peștele-sabie sau macroul rege pot conține cantități mari de mercur. Deși pentru adult mercurul din pește nu reprezintă un risc, dacă ești gravidă sau îți dorești să rămâi însărcinată, trebuie să ții cont de câteva precauții speciale. Dacă mănânci frecvent pește cu conținut crescut în mercur, acesta se poate acumula în timp în circulația ta și astfel va ajunge la nivelul copilului care se dezvoltă, având un efect nociv asupra creierului și sistemului nervos al acestuia.

Ghidurile și unele societăți medicale recomandă ca o femeie însărcinată să mănânce o cantitate de până la 340 grame de pește pe săptămână, aproximativ două porții medii.

Poți mânca o varietate de pește care conține o cantitate redusă de mercur și care este bogat în omega-3, cum ar fi:

  • Somon
  • Hering
  • Sardine
  • Pește ansoa
  • Păstrăv
  • Macrou de ocean

Alte alegeri sigure pot fi creveții, somnul și conservele de ton. Este bine totuși să limitezi consumul de ton alb la 170 grame pe săptămână.

Ce este bine să reții:

  • Evită peștii mari prădători. Pentru a reduce expunerea la mercur, nu mânca rechin, pește-sabie și macrou rege
  • Evită să consumi pește negătit și scoici. Pentru a preveni ingestia de bacterii sau virusuri periculoase, nu consuma pește negătit sau scoici, inclusiv sushi, sashimi, pește afumat sau fructe de mare congelate negătite.
  • Gătește adecvat peștele sau fructele de mare. Gătește peștele până la o temperatură internă de 63oC. Se consideră că peștele este făcut dacă se separă în bucăți și are un aspect opac pe toată suprafața lui. Gătește creveții, homarul și scoicile până devin alb-lăptoase. Prepară scoicile, midiile și stridiile până când li se deschide cochilia și nu le mânca pe cele care nu s-au deschis.

În plus față de fructele de mare și pește, alte surse de acizi omega-3 sunt:

  • Alimentele. Semințele de in – ca atare sau sub forma de ulei, uleiul de canola, nucile, semințele de floarea soarelui, semințele de pin sau soia sunt surse foarte bune de omega-3
  • Alimentele fortificate cu omega-3. Iaurtul, laptele și ouăle pot fi îmbogățite cu omega-3
  • Suplimentele alimentare. Acestea conțin frecvent ulei de pește sau acizi grași omega-3 din alge marine. Vorbește cu medicul tău înainte de a lua orice supliment alimentar.

Până în prezent nu există studii care să determine dacă acizii grași omega-3 din plante pot ajuta la dezvoltarea creierului fătului. De aceea, deși femeia gravidă poate consuma omega-3 din diverse surse, specialiștii recomandă să mănânci pește în acest scop.

 

Sursa: reginamaria.ro

Share:

Articole recomandate