Festivalul Gravidelor 14 decembrie 2023 – ultima ediție din an
- 2023-12-28
- 1345
Pe data de 14 decembrie revista pentru părinți „Odoraș” a organizat ultima ediție a Festivalului Gravidelor din anul 2023. La eveniment au participat medici specialiști și reprezentanți ai companiilor farmaceutice care au abordat diverse teme utile pentru mămici și viitoarele mămici.
Reprezentanta companiei Nestle, Aurelia Avram, medic de familie a vorbit despre regimul alimentar în perioada gravidității și alăptării. Alimentația în sarcină este unul dintre cele mai importante aspecte pe care o viitoare mamică trebuie să îl ia în considerare. Cu o influență directă atât asupra sănătății mamei, cât și asupra dezvoltării fătului, alimentația în timpul sarcinii este decisivă pentru evoluția normal și armonioasă a sarcinii. In timpul sarcinii, necesitățile nutriționale fiind mai mari, viitoarea mamică trebuie să fie foarte atentă nu asupra cantității ci a calității alimentelor consumate. Chiar dacă necesitățile bebelușului devin mai mari, pe masură ce sarcina evoluează, asta nu înseamnă că trebuie să se mănânce“pentru doi”, ci este nevoie doar de o atenție sporită asupra unui regim de alimentare regulat, fără să se sară peste mese și fără multe gustări între mese. Sunt recomandate trei mese pe zi, acestea putând fi completate cu două gustări ușoare. Majoritatea femeilor cu un IMC în limitele normei înainte de sarcină au următoarele nevoi calorice: Primul trimestru (primele 12 săptămâni) – fără calorii suplimentare. Al doilea trimestru (13 până la 26 de săptămâni) - aproximativ 340 de calorii suplimentare pe zi. Ultimul trimestru (după 26 de săptămâni) - aproximativ 450 de calorii suplimentare pe zi. Alimente interzise în sarcină: Ouă care nu sunt fierte bine; Mezelurile; Carnea crudă sau insuficient gătită; Scoici crude. De dieta mamei depinde conținutul nutrițional al laptelui. O dietă echilibrată și variată va oferi cantitatea necesară de minerale, grăsimi, zahăr și proteine. Regula principală: totul cu moderație. Nu există dovezi suficiente care ar demonstra că anumite alimente pot provoca colici sau dereglări gastro-intestinale la sugari. Evităm acele alimente doar în cazul când observăm o legătură între unele alimente și persistența simptomelor, de exemplu erupții, discomfort abdominal, diarea.
În cadrul acestei ediții, mămicile au avut parte și de un mic spectacol organizat de către Baby Dance și anume un dans al mămicilor împreună cu bebelușii acestora.
În continuare, reprezentanta Spitalului Internațional Medapark, Alesea Frumusache, medic ginecolog-obstetrician, a vorbit despre cum corect trebuie o femeie să se pregătească pentru naștere. Pentru a merge la maternitatea Medpark bagajul gravidei nu este atât de voluminos. Acesta trebuie să conțină: Actul de identitate; Dosarul medical al femeii însărcinate cu toate actele medicale, analizele și tratamentele urmate în timpul sarcinii; Obiecte de îngrijire personală (săpun, pastă și periuță de dinți). De asemenea, atunci când vine momentul de a naște, multe femei au diferite frici: Frica de durere în timpul travaliului, Frica de a nu ajunge la spital la timp, Frica de cezariană. Totuși, confortul este cel mai important în momentul nașterii, iar Maternitatea Medaprk este absolut pregătită și dotată pentru orice situație. Singura maternitate din țară care activează în conformitate cu protocoalele medicale internaționale, fapt confirmat de acreditarea JCI. Cea mai mare și consolidată echipă obstetricală din domeniul privat (ginecologi, neonatologi, anesteziști reanimatologi, asistente medicale, moașe). Fiecare naștere este asistată de minim 5 specialiști: medic obstetrician-ginecolog, medic neonatolog, medic anestezist-reanimatolog, asistentă medicală și moașă. Saloane confortabile de o persoană, cu pat pliabil pentru însoțitor. Asigurarea lăuzei și a nou-născutului cu toate consumabilele de igienă personală. Pe lângă sfaturile prețioase despre pregătirea pentru naștere pe care dna medic le-a oferit mămicilor, aceasta a menționat și despre persoana care vă însoțește în sala de naștere. Aceasta trebuie să fie o persoană de încredere, o persoană de care nu vă este rușine și care va suporta psihologic foarte bine aceste momente.
Reprezentanta companiei Bayer, Rodica Eremciuc, medic endocrinolog-pediatru, a vorbit despre îngrijirea pielii la bebeluși. Pielea nou–născutului este: Mult mai sensibilă decât cea a unui adult; Subțire şi fină: reprezintă jumătate din grosimea pielii unui adult; Ușor permeabilă: pentru compuşii chimici (din exterior spre interior), pentru apă și grăsimi (din interior spre exterior). Mulți bebeluși au pielea uscată și exxfoliată imediat după naștere, mai ales dacă sunt născuți după 40 de săptămâni. De obicei, acest fenomen se ameliorează rapid. Simptomele pielii uscate: Dacă pielea se infectează, pe pielea uscată pot exista cruste sau pete galbene sau inflamate. La copiii cu pielea mai deschisă la culoare, zona poate părea și roșie. La copiii cu pielea mai închisă la culoare, zona poate arăta și maro, violet sau gri. Unii copii ar putea dezvolta și febră. Dacă pielea uscată asociază mâncărime sau inflamație, este probabil să se fi dezvoltat eczemă. Eczema apare de obicei în pete în pliurile cotului, în spatele genunchilor sau pe față. Tratamentul pielii uscate: După cel mult 10 minute, scoate beblușul din apă și usuca-l bine cu un prosop. Este de asemenea un moment perfect pentru a masa copilul – masajul ajutând la relaxare și un somn mai bun. Este esențial ca copilul dumneavoastră să folosească o cremă hidratantă fără parfum, neiritantă, unguent emulsionant, cremă apoasă sau cremă pe bază de glicerină 10%. Astfel medical recomandă produsele Bepanthen. Bepanthen® Unguent - O formulă tip “apă – în – ulei”, conține lanolină. Dexpanthenol susține și întărește bariera pielii din interior, lanolină – din exterior. Este nguent – cea mai potrivită formula pentru leziuni când este recomandat folosirea produselor bogate în lipide și cu rol hidratant. Beanthen® Cremă - O formulă tip “ulei – în – apă”. Hidratează pielea rapid, are o textură fină și favorizează procesul natural de reînnoire şi refacere a pielii.
Managerul companiei Alpen Pharma, Rimma Crețu, a vorbit despre soluții de amelioare a durerii în etapa de erupere a dințișorilor. Apariția primilor dinți ai copilului reprezintă un moment foarte așteptat de câtre toți părinții. Fiecare dintre noi se interesează încă dinaintea momentului nașterii bebelușului când/cum vor aparea primii dințișori, ce trebuie să știe, să facă sau ce reacții va avea cel mic la primul dinte erupt pe arcada. Erupția dinților de lapte apare la bebeluşii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 8 luni. Uneori apariția dinților poate avea loc chiar mai devreme (3 luni) sau mult mai târziu (1 an). În cele mai multe situaţii, primii dinţi care apar sunt incisivii inferiori (dinţii din faţă, în partea de jos). Apoi urmează erupţia dinţilor de sus şi o dată la fiecare 4 luni înca 4 dinţi îşi fac apariţia. Odată cu apariția dinților, apar și diferite simptome precum durere sau febră. Așadar, pentru ameliorarea simptomenlor, managerul recomandă DENTOKIND - Combinație unică a 5 componente pentru tratamentul simptomelor ce însoțesc erupțiile dentare. Dentokind reprezintă terapia complexă a manifestărilor ce însoțesc erupțiile dentare.
Reprezentanta companiei Optiplaza, Olga Tănase, medic oftalmolog, a vorbit despre sindromul computer vision. Sindromul privitului la calculator (Computer Vision Syndrome) se referă la oboseala digitală a ochilor. Acest sindrom cuprinde mai multe probleme ale ochilor și vederii cauzate de expunerea prelungită la ecrane: calculator, monitor, laptop, tableta, telefon, televizor. Simptomele: Oboseală ocular, Dureri de cap, Vedere încețoșată, Sindrom de ochi uscat, Dureri de spate. Cauzele: Iluminat slab (Lumina Naturală), Strălucirea ecranului, Distanța de lucru necorespunzătoare (50-70cm), Poziție neadecvată, Tulburări de vedere necorectate. Pentru a preveni acest sindrom trebuie să avem o poziție corectă în fața unui calculator și trebuie să avem un program de lucru, mai ales în cazul copiilor. Aceștia trebuie să aibă un timp bine stabilit pentru a sta la calculator, ca mai apoi să nu aibă probleme de vedere. În cazul în care locul de muncă necesită lucru la calculator toată ziua, este necesar să faceți cât mai multe pauze. Adică, lucrați 30-40 de minute, faceți pauză. Purtarea ochelarilor de protecție este de asemenea o soluție pentru a preveni dezvoltarea patologiilor din cauza computerului. Rețeaua de magazine Optiplaza, deține o gamă largă de ochelari și accesorii potrivite pentru orice patologie, dar cel mai important este faptul că au medici specialiști la care puteți merge să faceți consultații și care ulterior vă pot sugera ce fel de ochelari trebuie să purtați, în dependență de patologia pe care o aveți.
Fondatoarea magazinului Beauty Mama, Parascovia Morari, a vorbit despre bagajul de maternitate și tot ce trebuie să conțină acesta în cazul în care nașteți la o maternitate de stat și în cazul în care nașteți la o maternitate private. Aceasta a explicat și arătat fiecare obiect pe care trebuie să îl puneți în bagajul de maternitate, atât în cel al bebelușului, cât și în cel al mamei. În rețeaua de magazine Beauty Mama găsiți tot ce aveți nevoie pentru maternitate, atât pentru mame, cât și pentru copii, iar consultanții lor știu exact de ce aveți nevoie, întrucât sunt bine instruiți.
Așa cum este tradiția, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei.
Sursa foto: Sanda Armash
Decor: DecoreTa