Festivalul Mamelor 28 martie 2025 – prima ediție din primăvară
- 2025-03-31
- 169
Pe data de 28 martie revista pentru părinți „Odoraș”, a organizat prima ediție a festivalului mămicilor din această primăvară. Aceasta a adunat peste 60 de mămici dornice să afle informație nouă și utilă pentru perioada maternității. Desigur că i-am avut pe cei mai buni specialiști, dar și multe cadouri pentru mamele noastre.
Reprezentanta companiei Nestle, Doina Haidarlî, medic chirurg-pediatru, a vorbit despre urgențele chirurgicale la copii, de ce sunt provocate dar și rolul alimentației materne. Cea mai frecventă cauză de adresare la consultaţia unui medic chirurg sunt durerile de burtică. Deşi este un fenomen întâlnit destul de frecvent în practică medicală, mai ales în rândul bebeluşilor nou-nascuți dar și sugari, în perioada sărbătorilor. Pe langă aceasta mai sunt motive de adresare a părinților pentru consultația medicului: Copilul plânge şi nu se linişteşte, trage picioruşele la burtică, este agitat şi nu se linişteşte la aplicarea la sân, nici când îi oferă suzeta, refuza să mănânce, prezintă vome şi/sau regurgitaţii frecvente, cantitativ aproape cât volumul ingerat, ste balonat, nu prezintă scaun sau gaze. Durerile de burtică la bebeluși apar din mai multe cauze și este important să înțelegem ce declanșează criza de plâns pentru a ști cum să reacționăm. Uneori au intensitate scăzută, dar alteori este nevoie de medicamente care să ajute copilul, chiar și de intervenția medicului. Totuși, indiferent de cauză, sunt mai multe soluții pentru a diminua durerea cum ar fi: dieta mamei – aceasta trebuie să excudă laptele de vacă și toate alimentele care provoacă balonare, plasarea copilului pe burtă + masaj, aplicarea unui cearșaf sau prosop călduț și administrarea antiflatulentelor. O altă problem des întâlnită este constipația. Constipația nu înseamnă doar cât de des bebelușul are scaun, ci și modalitatea sau actul de defecaţie ca atare. Cel mai des fac constipații copiii alimentați cu lapte praf, iar în astfel de situație există mai multe soluții: schimbarea formulei de lapte, așa încât să aibă o protein care se asimineală ușor, masarea burticii, gimnastică și utilizarea probioticelor.
Brand managerul rețelei de laboratoare Synevo, Valentina Gherman, medic pediatru, a vorbit despre diagnosticarea alergiilor la copii. Maturii, dar mai ales copii au deseori reacții alergice de la anumite produse, de la anumite medii, sau chiar de la anumite materiale din care sunt produse hainele. Pentru a ne lupta cu alergiile este nevoie de o abordare corectă despre care a și vorbit medicul. Simptomele alergiilor: Reacții cutanate: erupție cutanată, mâncărime, umflare a pielii, umflare a urechilor, buzelor, limbii; Reacții din partea tractul gastrointestinal: balonare, diaree, voma; Reacții din partea sistemului respirator: congestie nazală, secreții abundente, mâncărimi ale nasului și ochilor, strănut, tuse, crize de astm. Alergiile pot fi: alimentare; inhalatorii; alergie la latex și alergii provocate de insecte (himenoptere). Medicul a atenționat mămicile în primul rând să nu aștepte să se agraveze o situație, ci să facă teste pentru a ști la ce poate fi organismul alergic. Analiza generală de sânge, IgE Total, Prick test, Panele de alergeni (Phadiatop), sunt câteva dintre metodele de testare a alergiilor din corpul uman. Totuși, printre cele mai bune metode de testare se încadrează și testul Alex. Acesta este efectuat în laboratoarele Synevo și este excelent în determinarea profilului alergic individual al pacientului; Identifică alergiile primare; Identifică reacțiile încrucișate; Prevede cât de intensă este reacția alergică sistematică; Determină riscul de reacții atât locale, cât și cele generale; Oferă posibilitatea de a crea o dietă adaptată profilului pacientului și de asemenea stabilește posibilitățile de imunoterapie.
Reprezentanta brand-ului Chicco, Veronica Cernei, medic stomatolog, a vorbit despre igiena orală a bebelușilor. Dinții de lapte încep sa apară în jurul vârstei de 6 luni și până la 3 ani sunt deja toți prezenți în guriță. Semne de erupție dentara: salivație abundentă, neliniște, insomnia și pierderea poftei de mâncare. Dacă copilul prezintă febră mare, diaree, roțu în gât, acestea NU sunt cauzate de apariția dinților. Igiena orală 0 – 6 luni: tifon steril, apă călduță simplă, degetar din silicon și gel gingival. După ce apare primul dințișor deja trebuie introdusă periuța și pasta de dinți. Acestea trebuie să curețe cu blândețe și efficient suprafața dentară, să prevină formarea tartului dentar, să împiedice formarea plăcii bacteriene și să contribuie la profilaxia cariei. Suzeta este prieten până la vârsta de 3 ani, după deja, poate deveni dușman. De asemenea, aceasta nu trebuie înmuiată în zahăr, miere sau alt îndulcitor.
Reprezentanta companiei Optiplaza, Olga Tănase, medic oftalmolog, a vorbit despre vizita copiilor la oftalmolog. Prima examinare a ochiului se face de medicul neonatolog pentru a vedea dacă copilul nu are strabism, cataractă, anomalii de dezvoltare sau retinopatia prematurului. În cazul în care este necesar, se poate cere examinarea medicului oftalmolog. În general, prima vizită la medical oftalmolog se efectuează la vârsta de 6 luni și se examinează mișcările globului ocular și dacă există anumite semne de patologii refractive. Următoarele vizite se fac la 1 an, 1,5 ani, 3 ani, 5 ani, 7 ani. Printre patologiile des întâlnite la copii se numără: Ocluzia canalului lacrimo-nazal, myopia, hipermetropia, astigmatismul, strabismul și ambliopia. Printre semnele care ar trebui să ne îngrijoreze se numără: dureri de cap/ nu văd bine/ văd în ceață; nu îi place să citească; pierde rândurile textului; inversează literele; ține cartea prea aproape; întoarce capul pentru a citi cu un ochi; ochi iritați, înlăcrimați. Rețeaua de magazine Optiplaza, deține o gamă largă de ochelari și accesorii potrivite pentru orice patologie, dar cel mai important este faptul că au medici specialiști la care puteți merge să faceți consultații și care ulterior vă pot sugera ce fel de ochelari trebuie să purtați, în dependență de patologia pe care o aveți.
Fondatoarea brand-ului Beauty Mama, Parascovia Morari, a vorbit despre lenjeria în sezonul estival. În cazul sutienelor este bine să alegeți țesături naturale sau microfibră, optați pentru modele fără cusături la spate, nu optați pentru dantele mari în volum , alegem modele cu push-up subțire, chiar dacă aveți sânul mic. Forma balconette este ideală pentru haine deschise în partea de sus și poate fi purtat fără bretele. Iar cele care au cupe de monofil oferă o fixare foarte bună și încadrează sânul total. Pentru ținutele de seară, atunci când aveți o rochie mai deosebită puteți să alegeți sutiene cu silicon, care nu se văd, sutiene transformer, pe care le puteți ajusta așa cum doriți, ca să nu se vadă sau puteți folosi benzi pentru sân, ca să vă construiți singure o formă de sutien așa cum aveți nevoie pentru ținută. Sub haine albe, nu trebuie să purtăm lenjerie albă, ci una bej, întrucât cea albă se vede și arată inestetic. Chiloțeii zi de zi se iau cu o mărime mai mare decât mărimea la haine iar lenjeria modelatoare se ia cu o mărime mai mică decât mărimea la haine. Lenjeria se spală cu detergenți ecologici, în caz contrar trebuie schimbată la fiecare 6 luni. Rețeaua de magazine Beauty Mama deține o gamă largă de lenjerie și hăinuțe pentru mame, cât și cele necesare pentru naștere și pentru nou-născuți.
Așa cum este la final de fiecare eveniment organizat de Odoraș, mămicile au avut ocazia să câștige multe cadouri frumoase, la tombolă.