Festivalul Mamelor 29 noiembrie – ultima ediție din 2024
- 2024-12-16
- 202
Pe data de 29 noiembrie revista pentru părinți „Odoraș” a organizat ultima ediție a Festivalului Mamelor din anul 2024. La eveniment au participat medici specialiști și reprezentanți ai companiilor farmaceutice care au abordat diverse teme utile pentru mămici și viitoare mămici.
Reprezentanta companiei Nestle, Anastasia Tean, a vorbit despre îngrijirea copilului în prima lună de viață. Aceasta a oferit mămicilor sfaturi despre îngrijirea bontului ombilical, despre preparatele pe care le administrăm copilașilor și vitamin. Prima băiță se face a doua zi după externare, mai departe nou-născuții nu au nevoie de băiță în fiecare zi, însă în fiecare zi trebuie să li se face igiena ochilor, a urechilor și a nasului. Pentru efectuarea unei igiene intime corecte trebuie să se țină cont de următoarele recomandări: Spălarea se face în direcția dinainte-înapoi. Toaleta zonei genitale se face obligatoriu în fiecare dimineață și seară. Se spă zona genitală, apoi anală. Zonele intime ale bebelușei se vor spăla după fiecare scaun. După spălare, lăsați-o cîteva minute fără scutec, ca să respire pielea. Zona intimă se spală doar cu săpun pentru copii, care se va folosi doar pentru părțile murdare. Bebelușul trebuie să aibă propriul săpun și prosop. Nu folosiți buretele pentru zona intimă, pentru a nu provoca leziuni. După spălare trebuie să ștegeți atent zona intimă. Nu apăsați puternic, mai bine uscați prin tamponare cu un șervețel. Aplicați o cremă pentru copii sau ungeți cu ulei fiert. Puteți aplica crema sau uleiul peste pliurile inghinale. Folosim aparatul de aer condiționat când avem copii mici? Desigur, dar temperatura din încăpere trebuie să fie maxim cu 5 grade mai mică, decât cea de afară, în caz contrar este posibil ca copilul să facă un șoc termic. În cazul în care ieșiți afară cu copilașul și acesta trebuie să fie alimentat, trebuie să țineți cont de câteva reguli: dacă copilașul se află la alimentație naturală, e bine să alimentezi într-un loc cu umbă, sau copilul să fie acoperit cu o plapumă subțire din coton sau muslină. Dacă copilașul se află la alimentație artificială, NU pregătim amesticul de acasa, folosim sticluțe speciale sau termos cu apă aparte și formula aparte.
Reprezentanta companiei Centro Impex, Tatiana Alsaliem, medic pediatru, a vorbit despre cum evităm răcelile și lupta cu virozele. Virozele respiratorii produc inițial simptome ușoare și duc la o stare general de rău și discomfort. Transmiterea virozelor are loc prin contactul direct cu persoana bolnavă, prin secreții, strănut sau tuse. Virusul pătrunde prin poarta de intrare în organism, se fixează pe mucoasa nasului și faringelui, dezvoltă inflamația, se înmulțește și se reproduce. Organismul răspunde prin formarea răspunsului imun, astfel apare IRVA. Simptomele generale ale IRVA sunt: starea generală alterată, febra 39 – 40 grade, nas înfundat, rinoree seroasă, disfagie, dureri în gât la deglutiție, tuse uscată, iritativă, care ulterior va deveni umedă. Trebuie să ținem cont și de condițiile la domiciliu. Confortul psiho-emoțional este foarte important, temperature în odaie nu trebuie să depășească 20-22 grade, umiditatea 40-60%. Un apel către părinți în cazul IRVA - nu vă grăbiți cu antibioticele, decât doar după AGS, PCR și AGU. Antibioticul nu ajută dacă este infecție virală. Antibioticul nu scade febra. Virozele sunt inevitabile. Doar trecând prin boală, sistemul imun dezvoltă capacitatea de a reacționa, ulterior, la atacuri virale asemănătoare. În cazul copiilor e normal să suporte 6-8 viroze/an. Fiecare episod viral lasă o amprentă în sistemul imunologic, dar mai ales învață organismul să reacționeze. Luptăm cu virozele prin spălarea frecventă a mâinilor, evitarea aglomerațiilor - distanța de 1,5-2 m și măștile de protecție ne pot proteja, chiar dacă nu 100%, menținerea curățeniei - spălarea și dezinfecția jucăriilor, a suprafețelor și a obiectelor din jur, activitate fizică și reducerea stresului, program de odihnă și somn, îmbrăcămintea adecvată, copiii cu IRVA trebuie izolați 5-7 zile - să nu meargă la grădiniță pentru că pot răspândi foarte ușor infecția. Menținerea unui sistem imunitar puternic la fel este foarte important pentru a ne proteja de viroze. Trebuie să avem o dieta echilibrată (fructe, legume, proteine), utilizarea suplimentelor alimentare (Zn, vit. C, vitD), omega 3 și complex de vitamin și minerale. VIUSID® este un preparat ortomolecular cu proprietăți antivirale, imunomodulatoare și hepato-protectoare, conceput pentru a îmbunătăți, într-un mod cât mai fiziologic – răspunsul imunitar al organismului. Conform studiului din Georgia în 2004 la Institutul de Alergologie și Imunologie (2-7 ani) care suportau IRVA frecvente, la administrarea VIUSIDULUI timp de 30 zile s-au îmbunătățit indicii imunologici iar 90% dintre ei nu au avut recidive timp de 7 luni.
Reprezentanta companiei Optiplaza, Olga Tănase, medic oftalmolog, a vorbit despre miopie și metodele de control ale acesteia. Miopia este o tulburare de vedere caracterizată prin dificultatea de a vedea clar la distanță. Debutează în jurul vârstei de 6-7 ani și are o evoluție progresivă pâna la vârsta de 20-24 ani. În 90% cazuri miopia este axială. Cauzele: factorul genetic, factorii de mediu (lucru migălos), lipsa timpului petrecut în aer liber. Metode de corecție: ochelari cu lentile monofocale – lentile divergente (-) sau lentile DIMS – segmente multiple de defocalizare. Lentile de contact moi (monofocale sau multifocale cu centru pentru distanță) sau dure – ortocheratice (de noapte). Rețeaua de magazine Optiplaza, deține o gamă largă de ochelari și accesorii potrivite pentru orice patologie, dar cel mai important este faptul că au medici specialiști la care puteți merge să faceți consultații și care ulterior vă pot sugera ce fel de ochelari trebuie să purtați, în dependență de patologia pe care o aveți.
Reprezentanta companiei Alpen Pharma, Sabrina Țurcanu, a vorbit despre colici, oferind sfaturi practice pentru a trece peste acestea. Vorbim despre colici atunci când un bebeluș de altfel sănătos, plînge mai mult de 3 ori pe zi, mai mult de 3 ori pe săptămână, în perioada de vârstă de 2 săptămâni și până la 3 luni. Colicile apar din cauza imaturității tractului digestiv și se produc crampe în regiunea abdomenului. Colicile pot fi soluționate prin: metode de îngrijire sau remedii medicamentoase. Recunoaștem că un copil are colici atunci când plânge fără motiv, are un plâns ascuțit, specific, plânge la aceeași oră, are stări de agitație, dă din mâini și picioare, se înroșește la față și chiar are o expresie tensionată, iar burtica se întărește din cauza spasmelor musculaturii abdominale și a plânsului. Părinții trebuie să mențină o stare emoțională bună și să înțeleagă că nu e vina nici a lor nici a copilului de cele întâmplate, este o perioadă trecătoare care nu lasă efecte adverse în timp. Este bine să alinați plânsul copilului înainte de alimentare, aceasta se face prin joacă, posizionând copilul pe burtică în forma broscuței și masând ușor pe spate. Alte poziții ar fi să țineți copilul pe antebraț sau să-i faceți exerciții emițând mersul pe bicicletă, astfel vei putea ajuta copilul la eliminarea gazelor. Totuși dacă copilul dvs. are colici pentru ameliorarea acestuia se recomandă administrarea de probiotice din prima zi de viață. Active Flora baby este un probiotic în picături pentru restabilirea și menținerea microflorei la copii de la naștere. Eficacitatea și inofensivitatea administrării este demonstrată în numeroase studii clinice, inclusiv la prematuri și copii mici. Posedă acțiune complexă în caz de dereglări funcționale ale tractului digestiv la copii mici (colici, diaree sau constipații).
Fondatoarea rețelei de magazine Beauty Mama, Parascovia Morari, a vorbit despre produsele utile pentru alăptarea la sân. Primul aspect la care trebuie să se atragă atenția sunt topurile pentru alăptare, întrucât lenjeria influențează sănătatea sînului, de aceea trebuie aleasă corect. De asemenea, crema pentru mameloane este foarte importantă pentru a le menține hidratate, ca mai apoi să nu provoace durere. Pernuțe din hidrogel pentru sâni - alină instantaneu suferința mameloanelor iritate sau crăpate, favorizează regenerarea pielii iritate, protejează mameloanele sensibile și dureroase, hidratează și îngrijesc pielea, răcoresc plăcut pielea iritată, ambalaje individuale și sterile, non-toxice și fără conservanți. În cazul în care mameloanele sunt fisurate sau plate, se pot folosi protectoare din silicon, pentru o optimizare a procesului de alăptare. Desigur, la fel de importante sunt și absorbantele pentru sân, care oferă protecție împotriva scurgerii. Nu în ultimul rând, o importanță o au și hainele cu care este îmbrăcată mămica, acestea trebuie să fie comode, astfel încât procesul de alăptare să fie unul ușor.
Așa cum este tradiția, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei.