Festivalul Mamelor 4 august 2023: „Grija față de copii, este cel mai important obiectiv pentru o mamă”
- 2023-08-29
- 1707
La cea de-a doua ediție a Festivalului Mamelor din această vară, care a avut loc pe data de 4 august 2023, au participat medici specialiști, companii farmaceutice și cosmetice de top, dar și cele mai active mame.
Prima vorbitoare din cadrul festivalului a fost reprezentanta companiei Nestle, Natalia Dicusară, medic pediatru, care a vorbit despre Alimentația rațională a copiilor mici și a preșcolarilor. Alimentația rațională este dreptul de bază a copilului stipulat în Convenția Drepturilor Copilului, iar atunci când i se oferă o nutriție adecvată, copilul singur își reglează apetitul și se reduc șansele acestuia la obezitate. Atunci când construim regimul alimentar al unui copil, trebuie să ținem cont de anumite reguli și anume: Respectarea echilibrului; Curcubeu în farfurie; Fructe, legume de sezon; Mâncare corespunzătoare regiunii geografice. Totodată trebuie să creăm anumite obiceiuri sănătoase și totodată stricte: Hidratarea - Asigurați copilul cu apă suficientă, Îmbrăcați copilul corespunzător, Hidratează prin joacă, Măriți volumul în situații necesare, Fructe și legume, Nu folosiți ceai. Supliment = Medicament - Vitamina D – până la 2 ani, După 2 ani în perioada rece a anului, La indicații medicale, În carențe specifice, trebuie să ținem cont că extremele sunt periculoase. O nutriție bună în primii ani ai copilului este deosebit de importantă, deoarece crează fundația pentru un stil alimentar sănătos pe termen lung. De aceea, pentru o bază alimentară bună, medicul recomandă NAN OptiPro - protecția sigură pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă a copiilor. Proteina OptiPro Hipoalergică proteina parțial hidrolizată, ușor se asimilează; Complex din 5 Oligozaharide ale LM protejază microbiota sănătoasă și selectiv elimină microflora patogenă; Probiotic Lactobacteria Reuteri formează microflora intestinală sănătoase și răspuns imun corect. Cantitatea și concentrația OLM-lor sunt importante: cu cât mai multe OLM și cu o concentrație înaltă în formule de lapte, cu atît este protecția față de infecții mai înaltă și se formează o imunitate sporită. Atunci când copilul crește și este timpul să mearga în anumite colectivități, este necesar să ținem cont de anumite reguli: Pregătirea psihologică a copilului/părinților; Cunoașterea împrejurimilor; Imitarea momentelor; Adaptarea la regim; Pregătirea rechizitelor; Despărțiri scurte.
Reprezentantul companiei Heel, Corneliu Bîlici, medic internist, a vorbit despre adaptarea copiilor la școală și grădiniță. În momentul în care copii sunt față în față cu un nou an de studii, sunt șanse ca aceștia să dezvolte anxietate, în acest caz medicul recomandă Nervoheel, folosit în caz de anxietate, tulburări de somn și labilitate psihică. Acesta ajustează activitatea Sistemului Nervos Central și reduce excitabilitatea neuro-reflectorie. Pentru menținerea echilibrului imunitar reprezentantul a recomandat Engystol - un imunocorector, un antiviral indirect, un antiinflamator și dezintoxificant. Se folosește pentru tratamentul complex al gripei și răcelii, pentru infecții acute și cronice virale cum ar fi hepatita și herpesul. Are o acțiune și compoziție complexă. O gamă de produse antiinflamatoare, analgezice și cu efect de reînoire recomandată de Corneliu Bîlici este Traumeel. Acesta se folosește în cazul proceselor inflamatorii cronice și acute a căilor respiratorii și a tractului urinar și în tratamentul complex al traumelor și leziunilor. Un alt preparat recomandat de reprezentant este Viburcol. Acesta este un preparat sedativ, antidolor, spasmolitic și cu proprietăți de dezintoxificare. Se administrează în cazul bolilor inflamatorii însoțite de febră, spasme intestinale (crampe), nervozitate și dentiție.
Reprezentanta companiei Optiplaza, Larisa Bucinscaia, medic oftalmolog, a vorbit despre importanța controlului oftalmologic la copii. Când se realizează prima evaluare oftalmologică? În primele zile (la maternitate), la Vârsta de 2-3 luni, la Vârsta de 6 luni. În primele zile de la maternitate, la copii deja se poate stabili dacă are probleme precum: Cataracta congenitală; Glaucom congenital; Dacriocistită congenitală; Microftalmia; Retinoblastom; Conjunctivită neonatală. La vârsta de 2-3 luni se poate stabili dacă copii au anumite erori de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) sau strabism (ochi încrucișați). La vârsta de 6 luni - Norma: urmărirea obiectelor în mișcare cu ambii ochi și pe aceeași direcție. Totodată pâna la vârsta de 6 luni, unii bebeluși au tendința de a se uita ușor încrucișat (imaturitatea mușchilor ce coordonează mișcările globului ocular), dacă persist este nevoie de tratament. Cât de des mergem la oftalmolog? În primele zile (la maternitate), Vârsta de 2-3 luni, Vârsta de 6 luni, Vârsta de 1 an, Vârsta de 2 an, Vârsta de 3 ani (sistemul vizual se dezvoltă până la 3 ani), O dată în an. Norma acuității vizuale: 2 ani – 0,4-0,7; 3 ani – 0,6-0,9; 4 ani – 0,7-1,0; 5 ani - 0,8-1,0; 6 ani > – 0,9-1,0. Când este nevoie să ne adresăm urgent la medic? În caz de înroșirea ochilor (globilor oculari, pleoapelor), edem al pleoapelor, dureri oculare, sensibilitate la lumina, arsuri, trauma și atunci când nimeresc corpuri străine în ochi.
Reprezentanta companiei Biessen Pharma, Natalia Gandiuc, medic ginecolog-obstetrician, a vorbit despre managementul aportului de vitamine și minerale a femeii în perioada de preconcepție, sarcină și alăptare. Naşterea unui copil este unul dintre cele mai importante evenimente din viațanunei femei. Femeia gravidă are multe nevoi, printre care și un aport optim de micronutrienți și vitamine. Fătul și sugarul depind în totalitate de rezerva de nutrienți a mamei pentru a crește și a se dezvolta. Aportul adecvat de nutrienți este esențial atât în perioada de preconcepție, cât și în timpul sarcinii și alăptării. Adoptarea unui stil sănătos de viață și o alimentație corectă sunt elemente primordiale. Dieta trebuie sa fie cât mai completă și echilibrată, cu varietate de alimente, să includă toate grupele de produse alimentare de bază; Hidratarea să fie suficientă; Reducerea consumului de alcool și cofeina (care scad șansele de graviditate); Ajungerea la o greutate corporala adecvată din punct de vedere al sănătatii; Menținerea activă sau începerea unui program de exerciții fizice moderate; Suplimentarea cu acid folic, deoarece este necesar pentru procesul de creştere al copilului tău. Riscurile unei alimentații nesănătoase pentru mama: adăugarea în greutate mai mult decât este recomandat, riscul diabetului gestațional, hipertensiunea, anemia; pentru copil: restricția de creștere, greutatea mare a copilului, defecte de tub neural, rahitism congenital, malformații congenitale și moarte intrauterină. Aportul vitaminelor și mineralelor sunt importante pentru dezvoltarea bebelușului, pentru prevenirea bolilor în sarcină și în perioada post-partum, dar și pentru menținerea sănătății mamei pe termen lung. Aportul adecvat de nutrienți este esențial atât în perioada de preconcepție, cât și în timpul sarcinii și alăptării. Pe lânga o dietă echilibrată se recomandă administrarea zilnică de suplimente cu vitamine şi minerale. Alege producătorii consacrați și întotdeauna cere sfatul medicului care îți supraveghează sarcina. Pentru a suplini deficiențele de vitamine necesare în sarcină, medicul recomandă Formula Ogestan. Ogestan conține doar micronutrienții esențiali, atent selecționați, pentru care riscul de deficiență în timpul preconcepției, al sarcinii și al alăptării este deosebit de ridicat. Formula cu Omega-3 cu cea mai bună complianță. O singură capsulă mică pe zi, simplu și ușor de administrat. Benefic atât pentru mamă cât și pentru făt. Doze sigure și fundamentate științific, recomandate de asociațiile de experți medicali. Permite asocierea cu tratamente specifice pentru carențe identificate.
Managerul companiei Alpen Pharma, Rimma Crețu, a vorbit despre soluții de amelioare a durerii în etapa de erupere a dințișorilor. Apariția primilor dinți ai copilului reprezintă un moment foarte așteptat de câtre toți părinții. Fiecare dintre noi se interesează încă dinaintea momentului nașterii bebelușului când/cum vor aparea primii dințișori, ce trebuie să știe, să facă sau ce reacții va avea cel mic la primul dinte erupt pe arcada. Erupția dinților de lapte apare la bebeluşii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 8 luni. Uneori apariția dinților poate avea loc chiar mai devreme (3 luni) sau mult mai târziu (1 an). În cele mai multe situaţii, primii dinţi care apar sunt incisivii inferiori (dinţii din faţă, în partea de jos). Apoi urmează erupţia dinţilor de sus şi o dată la fiecare 4 luni înca 4 dinţi îşi fac apariţia. Odată cu apariția dinților, apar și diferite simptome precum durere sau febră. Așadar, pentru ameliorarea simptomenlor, managerul recomandă DENTOKIND - Combinație unică a 5 componente pentru tratamentul simptomelor ce însoțesc erupțiile dentare. Dentokind reprezintă terapia complexă a manifestărilor ce însoțesc erupțiile dentare.
Tombola a fost și ea de nelipsit din evenimentul nostru. Participantele au avut ocazia să primească diferite cadpuri de la partenerii și sponsorii revistei Odoraș.
Decor: Event Decor Northampton