Festivalul Mamelor 8 septembrie – prima ediție din această toamnă
- 2023-09-27
- 1928
Prima ediție a Festivalului Mamelor din această toamnă organizat de revista pentru părinți Odoraș, a avut loc pe data de 8 septembrie. La eveniment au participat medici calificați, companii farmaceutice și cosmetice de top, dar și alți speakeri profesioniști și cu cunoștințe în domeniul medicinei.
Prima vorbitoare din cadrul festivalului a fost reprezentanta companiei Nestle, Tatiana Gorelco, medic alergolog pediatru și a abordat subiectul erupțiilor cutanate la copii. Erupțiile cutanate sunt una din cele mai frecvent întâlnite probleme la copii. Erupțiile pot apărea sub diverse forme și pot fi cauzate de o varietate de factori: alergii, infecții, boli de piele, imunodeficiențe, expunera la substanțe iritante. Maladiile infecțioase ale copilăriei însoțite de erupții: Varicela (vărsat de vînt), Rugeola, Rubeola, Scarlatina, Eritemul infecțios (boala a cincea), Boala „mână-gură-picior“, Rozeola infantum, Scabia, Borelioza (Boala Lyme). Maladiile alergice manifeste prin erupții cutanate: Dermatita atopică, Urticariile, Dermatitele toxic-alergice, Eritemul exudativ multiform, Sindromul Stevens-Johnson, Sindromul Lyell, Maladiile alergice de contact. Cu alte cuvinte, medical a oferit o explicație clară, bazată pe dovezi, argumente și poze, despre fiecare dintre aceste infecții și erupții cutanate. Copiii, având imunitate mai slabă, sunt mult mai predispuși la erupții cutanate, decât adulții. De aceea este necesar ca fiecare părinte să cunoască detalii despre fiecare erupție în parte, inclusive și cum acestea arată. Ca și tratament, medical a recomandat Alfare care este tratament și alimentație pentru copii cu semne clinice evidente. Acesta are proprietați alergice scazute, ușor se asimiliază și trece tractul gastrointestinal ușor; ajută la restabilirea celulelor intestinale lezate; este sursă de energie; ajută la micșorarea inflamației; reduce formarea balonărilor intestinale. Acesta conține: Proteina extensiv hidrolizată 100% din zer, Nucleotide, Trigliceride cu lanț mediu, Acizi grași polinesăturați DHA/ARA și nu conține lactoză.
Următorul invitat, a fost din partea Spitalului Internațional Medpark, Daniel Cozma, medic neonatology, care a vorbit despre adaptarea și sterile tranzilorii ale nou-născutului. Trecerea de la mediul intrauterin la cel extrauterin este un stres enorm pentru copilul tău. Fiind în burtica mamei el se simţea în deplină siguranţă, căldură, fără durere şi disconfort. Era într un mediu lichid, unde mai puţin simţea forţa gravitaţională a pământului. După naştere, copilul intră într-o lume plină de senzaţii intense: lumină, frig, mirosuri şi zgomote puternice. Spatele este pentru prima oară îndreptat şi simte că plămânii îi ard. Pentru prima oară simte forţa de gravitaţie a pământului şi nu mai aude bătăile inimii mamei, cu care s-a obișnuit când era în burtică. Stările care apar în perioada de trecere a nou-născutului de la viaţa intrauterină la cea extrauterină (după naştere), poartă un caracter trecător şi dispar în prima perioadă a vieţii și se numesc stări tranzitorii. Medicul a explicat pe înțelesul mămicilor care pot fi situațiile cu care probabil să se întâlnească atunci când nasc un copil. De asemenea a făcut diferența dintre situațiile de urgență medicală și situațiile de normă, pe care de fapt mămicile le-ar putea confunda. Maternitatea Medaprk este pregătită și dotată în totalitatea cu cele necesare pentru a face față oricărei situații care poate surveni în momentul nașterii, dar și după aceasta. Singura maternitate din țară care activează în conformitate cu protocoalele medicale internaționale, fapt confirmat de acreditarea JCI. Singura maternitate privată de nivel II, care primește nașteri începând cu a 32-a săptămână de sarcină. Cea mai mare și consolidată echipă obstetricală din domeniul privat (ginecologi, neonatologi, anesteziști reanimatologi, asistente medicale, moașe). Managementul cazurilor complicate în cadrul echipei multidisciplinare, alături de specialiști din alte peste 40 de domenii (endocrinologi, cardiologi, chirurgi, etc.). Asistență medicală 24/7 (linie de gardă, laborator, imagistică, ginecologie-obstetrică).
Managera companiei Alpen Pharma, Rimma Crețu, a vorbit despre terapia cu probiotice. Intestinul conține un număr imens de microorganisme cu volumul total de 10 X 1014, ce populeaza în special intestinul gros, și sunt reprezentate de aproximativ 500 de diferite tipuri de bacterii care împreună formează microflora intestinală. Probiotice — o clasă de microorganisme de geneză bacteriană sau altă origine, ce se administrează cu scop profilactic sau terapeutic. Probioticele acționează asupra ecosistemei TGI; Influențează asupra mecanismelor imune în epiteliu; Conlucrează cu microorganismele patogene sau simbiotice; Generează produse metabolice; Aceste mecanisme sunt în antagonism cu microorganismele patogene; Are loc îmbunătățirea mediului TGI; Întăresc bariera gastro-intestinală. Indicațiile pentru administrarea probioticelor: Maladiile însoțite de stări imunodeficitare, infecțiile acute și cronice ale TGI și căilor respiratorii, maladiile neinfecțioase și dereglările TGI (sindromul colonului iritabil, colita ulceroasă nespecifică). Stările legate de reacțiile alergice: dermatita atopică, urticarie, polinoză, maladii alergice ale pielii, astmul bronșic și alergia alimentară. Pentru a face terapie cu probiotice, specialista recomandă Active Flora Baby - probiotic în picături pentru restabilirea și menținerea microflorei, сonține culture de bacterii vii Lactobacillus rhamnosus. Micșorează riscul apariției infecțiilor respiratorii, Scade riscul apariției diareei pe fonul administrării de antibiotic. Este binevenită în caz de alimentație artificială și în perioada diversificării (micșorează colicile, durerile abdominale).
Reprezentanta companiei Optiplaza, Olga Tănase, medic oftalmolog, a vorbit despre mituri și adevăruri despre lentilele de contact în sarcină și perioada de alăptare. Lentila de contact, este o metodă de corecție a ametropiilor, poate fi folosită ca și alternativă a ochelarilor sau metodă unică de corecție. Lentilele de contact sunt indicate în: Miopie, Hipermetropie, Astigmatism, Prezbiopie, Anizometropie (diferența dintre ochi mai mare de 2D). Printre cele mai importante mituri despre lentilele de contact auzim: Nu pot purta lentile de contact; Sunt prea scumpe; Nu voi reuși să le aplic; Voi pierde lentila în spatele ochiului; Pot să-mi sară din ochi; Poate rămâne blocate pe ochi; Sunt prea bătrân sau tânăr pentru lentile de contact; Nu sunt confortabile; Cauzează probleme oftalmologice. Toate aceste motive de a nu purta lentile de contact sunt absolut greșite, iar doamna medic a explicat foarte detaliat fiecare mit în parte, pentru ca mămicile să nu mai aibă anumite frici legate de lentile. Principalul motiv pentru care oamenii poartă lentile este cel de a corecta anumite probleme cu vederea și de fapt, ele, au numeroase avantaje: Vedere periferică mai bună; Corectarea perfectă a anizometropiilor; Imagine reală; Efect cosmetic; Lipsa blicurilor și aberațiilor periferice; Confortabile pentru sport; Confortabile în orice condiții meteo. Rețeaua de magazine Optiplaza are în stoc lentile de contact pentru fiecare preferință. Pentru a afla ce vi se potrivește cel mai bine în dependență de problemele dumneavoastră de vedere, puteți să mergeți și să faceți o consultație.
Reprezentanta companiei Biessen Pharma, Veronica Ardelean, medic pediatru, a vorbit despre terapia cu aerosoli în tusea umedă și uscată. Nebulizare este o metodă de terapie prin inhalare ce implică administrarea unui medicament în tractul respirator al pacientului sub formă de aerosol - particule minuscule dintr-o substanță lichidă eliberată ulterior in căile respiratorii sub forma de gaz. Nebulizarea cu apa de mare isotonică și hipertonică poate fi utilizată pentru tratamentul simptomatic al infecțiilor tractului respirator in oricare din stadiile de infecție. Avantajele terapiei cu aerosoli: utilizarea de doze mai mici de substanțe medicamentoase față de tratamentele clasice; efectele adverse sunt reduse; răspunsul la tratament este unul mai rapid; fluidizarea mucusului din plămâni, facilitând astfel eliminarea secrețiilor prin tuse și suflarea nasului; relaxează mușchii căilor respiratorii permițând oxigenarea plămânilor; poate fi folosită pentru copii, adulți sau vârstnici. Pentru terapie cu aerosoli, medicul recomandă Marimer Inhalații 2,2% este soluția hipertonică sigură care eliberează căile respiratorii și decongestionează mucoasa bronșică încă din prima zi de viață prin: Asigurarea dezobstrucției căilor respiratorii prin efect osmotic; Stimularea regenerării mucoasei bronșice datorită oligoelementelor din apa de mare; Fluidizarea și eliminarea excesului de mucus. Marimer Inhalații 2,2% este o soluție sterilă de apă de mare hipertonică. Compoziția sa naturală este recomandată sugarilor, copiilor și adultilor pentru a hidrata și calma căile respiratorii în caz de nas înfundat, disconfort obstructiv, respirație șuierătoare sau tuse cronică. Acțiunea osmotică a Marimer Inhalații ajută la fluidizarea și eliminarea excesului de mucozități prin mobilizarea secrețiilor prin căile respiratorii. Marimer Inhalații contribuie la restabilirea confortului respirator și la îmbunătățirea calității vieții. Marimer Inhalații poate fi folosit în inhalații sau în terapie cu aerosoli. Mod de administrare - este indicată o unidoză de 5 ml pentru fiecare sesiune de terapie cu aerosoli sau inhalații. Utilizați 1 unidoză de 2-4 ori pe zi in funcție de intensitatea simptomelor și de indicațiile medicului dumneavoastră.
Următoarea vorbitoare a fost reprezentanta companiei Vinamex, Veronica Odobescu, care a vorbit despre colici, balonare și indigestii. Colicile se întâlnesc la 10 – 30% dintre copiii sănătoși, atât la fetițe cât și la băieței. Plânsul excesiv, pumnișori încleștați, gaze în exces, fața roșie, genunchi ridicați în timpul plânsului sunt doar câteva dintre simptomele colicilor. În niciun caz să nu lovești sau să zgudui copilul, îi poți provoca leziuni cerebrale irecuperabile. Poți folosi anumite strategii pentru calmarea bebelușului cu colici. Acestea apar din cauza imaturității tractului digestiv și se produc crampe în regiunea abdomenului. Colicile pot fi soluționate prin: metode de îngrijire sau remedii medicamentoase. Recunoaștem că un copil are colici atunci când plânge fără motiv, are un plâns ascuțit, specific, plânge la aceeași oră, are stări de agitație, dă din mâini și picioare, se înroșește la față și chiar are o expresie tensionată, iar burtica se întărește din cauza spasmelor musculaturii abdominale și a plânsului. Părinții trebuie să mențină o stare emoțională bună și să înțeleagă că nu e vina nici a lor nici a copilului de cele întâmplate, este o perioadă trecătoare care nu lasă efecte adverse în timp. Pentru a lupta cu acestea, medical recomandă Flatam-plus care reprezintă o rapidă salvare în colici, indigestie și balonare. FLATAM PLUS, prin intermediul plantelor, ce le conține, posedă efect antispasmodic și antiflatulent. Acesta se folosește în cazul dispepsiilor, colicilor și flatulenței. De asemenea nu conține alcool, este pentru toate vârstele, începând cu primele zile de viață, are un gust plăcut, nu necesită dizolvat și este foarte bine tolerat!
Fondatoarea magazinului Beauty Mama, Parascovia Morari, a vorbit despre geanta de maternitate și absolut toate detaliile pe care aceasta trebuie să le conțină în dependență că este naștere naturală sau cezariană. Totodată, a menționat produsele de care are nevoie mama, dar și bebelușul, în momentul în care acesta se naște și în primele zile din viață. De asemena aceasta a punctat și utilitatea tuturor produselor care ar trebui să se conțină în momentul când pleci la spital. Absolut toate produsele necesare pentru genata de maternitate le găsiți în magazinele Beauty Mama.
Așa cum este tradiția, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei.
Sursa foto: Sanda Armash
Decor: DecoreTa