Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

73 de loturi de pește congelat infestat cu paraziți ar fi ajuns pe piață, în spitale sau școli

73 de loturi de pește congelat infestat cu paraziți ar fi ajuns pe piață, în spitale sau școli

În perioada 20 august - 4 octombrie, din 124 de loturi de pește congelat importat în Republica Moldova, 73 de loturi au avut rezultate negative la laborator. Chiar și așa, peștele cu paraziți a primit certificate de laborator pentru a putea fi comercializat. Este vorba de pește ieftin care este vândut la piață sau instituțiilor publice: spitale, instituții de învățământ sau penitenciar. Informațiile au fost anunțate de către premierul Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă, scrie jurnal.md.

Prim-ministra Maia Sandu, citată de protv.md, a spus: „La inițiativa mea au fost făcute verificări la ANSA și la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară. În rezultatul verificărilor s-a aflat că în perioada 20 august - 4 octombrie din 124 de loturi de pește, 73 au avut rezultate negative la laborator. În special vorbim despre pește cu paraziți.

Laboratorul nu a informat ANSA și toate loturile primeau certificate și se vindeau pe piață. Din informația prezentată corpului de control e vorba de pește ieftin, care ajunge la piață sau în instituțiile publice. În mod procedural în posturile vamale sunt preluate probe, acestea ajung la laborator și sunt prelevate analize.

Acest lucru nu se întâmpla. Rezultatele testelor nu erau prezentate nici pe suport de hârtie celor de la ANSA. Solicit de la ANSA să inițieze o anchetă de serviciu cu suspendarea responsabililor atât din agenție, cât și a managementului laboratorului. Să efectueze o verificare minuțioasă a loturilor de pește.

Poliția să facă controale în piețe și magazine. Am dat indicații corpului de control să fiu informată săptămânal despre acest caz. Pe acest caz a fost deschisă o cauză penală și aștept ca Procuratura Generală, CNA, judecătorii să apere interesul cetățenilor și să aplice pedepse cu toată seriozitatea”.

 

Foto simbol: ribaku.info

Share:

Articole recomandate