Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Au plătit câte 70 de euro pentru a participa la un concurs muzical. Părinții nemulțumiți povestesc detalii „din culise”

Au plătit câte 70 de euro pentru a participa la un concurs muzical. Părinții nemulțumiți povestesc detalii „din culise”

Un grup de părinți povestesc mai multe detalii „din culisele” concursului internațional „Constelația Talentelor” desfășurat recent la Chișinău. O mămică, Maria Damian, a publicat pe contul său de facebook o postare amplă în care pas cu pas descrie câte nereguli s-au comis. E de menționat faptul că părinții au achitat câte 70 de euro pentru participarea la acest concurs, iar numărul participanților a depășit cifra de 600.

Vedeți mai jos ce a scris mămica:

Despre CULTURĂ, TRANSPARENȚĂ, CONCURSURI, ORGANIZARE... și alte nuanțe ce ne definesc ca popor.

Această postare e mai mult o revoltă, sau strigăt de durere... și am să specific ce tip de durere. Mă doare inima și mi-e rușine atunci când în fața unui auditoriu internațional (invitați din diverse țări, inclusiv România) se vorbește o limbă română stâlcită, pronunțată de o vorbitoare de limbă rusă. Despre prezentator vorbitor de limba engleză nici pomină. Despre ce cultură, ospitalitate și organizare poate fi vorba, dacă nici să îi salute și nici să îi prezinte în LIMBA ROMÂNĂ, nu au fost în stare prezentatorii concursului internațional "Constelația Talentelor", desfășurat în acest weekend în orașul Chișinău. Mă deranja rău când auzeam schimonosit un nume, sau denumirea unei piese și tot odată îmi era rușine de colega venită din România, care se uita nedumerită la mine și mă întreba:"ce au spus?", deoarece nu urma măcar un anunț în limba engleză, pentru a putea descifra cele rostite... doar în limba rusă era perfectă dicția... CUM E POSIBIL AȘA CEVA? DESPRE CE PROMOVARE A CULTURII POATE FI VORBA? E ca și cum ai ieși în lume cu haină nouă și machiată, dar cu gura murdară de "rahat". CUM DOAMNELOR ORGANIZATOARE V-AȚI UITAT ÎN OCHII COLEGILOR DUMNEAVOASTRĂ CEL PUȚIN A CELOR DIN ROMÂNIA ?

Șirul întrebărilor și obiecțiilor față de organizarea și desfășurarea concursului este unul lung. Am să îl desfășor amănunțit, așa cum l-am perceput nu doar eu, dar majoritatea participanților în concurs.
* Prima obiecție și o calific drept GREȘEALĂ GRAVĂ am relatat-o mai sus.

Alte obiecții țin de organizarea și desfășurarea concursului. În primul rând:
● nu s-a respectat programul anunțat;
● nu s-a oferit timp pentru a putea fi efectuată proba microfonului pentru toți participanții;
● listele cu copiii participanți în concurs și piesele ce urmează a fi interpretate nu au fost întocmite, sau greșit au fost scrise numele. În ziua concursului, concurenții nu erau incluși în liste, piesele nu erau in distribuția regizorului de sunet. A fost necesar ca fiecare din cei ce nu s-au regăsit în listă să se apropie de regizor cu piesa și să se reînregistreze. Acest haos și dezastru a durat câteva ore, care au întârziat începerea la timp a concursului;
● calitatea sunetului microfonului, la fel lăsa de dorit mai mult, ori era foarte încet, ori prea tare sunetul, cu efect neclar al vocii emise.
● în ziua Galei laureaților, intensitatea haosului a depășit limita bunului simț. Pe lângă faptul că decernarea premiilor s-a început în jurul orei 21.00, când copiii trebuiau să fie deja în pat, aceasta a fost foarte prost desfășurată și a durat până la miezul nopții. Mulți participanți premianți au fost scăpați din vedere, nu li s-au oferit diplome și nici trofee, altora li s-a oferit diplome completate cu pixul... cu numele și categoria de vârstă greșită.

De exemplu, copilului meu, participant în concurs la categoria de vârstă 7-9 ani, i-a fost înmânat trofeul și diploma completată cu pixul și categoria de vârstă 16-20 ani. Și aceasta i-a fost înmânată după ce noi, părinții i-am sesizat pe organizatori, care strângeau din umeri, când îi întrebam "cum e posibil așa ceva?", "unde sunt diplomele copiilor?" După care, mai târziu să fie găsite într-un birou, diplome cu nume și locurile 2 pentru concurenți care în scenă au ridicat diplome de gradul 1. DEZASTRU!!! CUM EXPLICAȚI ACESTE LUCRURI DOAMNELOR ORGANIZATOARE???

● TRANSPARENȚA concursului a atins cota ZERO. Aprecierea concurenților a fost tacită, fără a fi numite deschis notele juriului. De exemplu, la concursurile din România, după evoluarea concurentului, juriul prezintă notele. Acestea sunt înscrise într-un borderou și dacă sunt cazuri de contestare se poate de verificat ușor punctajul acumulat. Aici, nu am avut parte de așa punctare și nici informație. Doar niște foi răzlețe, cu note corectate, de ex.: tăiat un 10 și pus 9...ș.a...

● o altă încălcare gravă, este participarea în concurs a copiilor, a căror profesor muzical face parte din juriu. NU MIROASE OARE A ABUZ DE INFLUENȚĂ? NU E OARE CUMVA CONFLICT DE INTERESE?  DESPRE CE PROMOVARE A TALENTELOR PUTEM VORBI, CÂND SUNT PROMOVATE INTERESELE CUIVA?

Da, fiecare participant a avut o prestație bună și frumoasă și fiecare a așteptat să fie apreciat la justa valoare, să fie aplaudat de public când i se înmână diploma, dar, din păcate, nu toți au avut parte de această bucurie... prin asemenea situații îi descurajați să mai participe la concursuri.
Și ca să nu se înțeleagă cumva că copilul meu nu a fost premiant, relatez, este premiant al concursului, la fel ca și colegii ei și alți copii ce s-au pomenit în această situație, dar plăcerea de a primi acel premiu a fost amărâtă și știrbită de proasta calitate a Galei Laureaților. Sincer, o astfel de organizare și desfășurare îți ucide dorința și încrederea de a participa în concursurile din Republica Moldova.

Stimați organizatori ai acestui concurs și altele care se desfășoară în Republica Moldova, vă rog, vă implor chiar, dacă nu dispuneți de personal calificat (căci resurse ați avut destule, contribuția fiecărui participant a fost considerabilă și achitată în Euro) și șchiopătați la capitolul organizare și desfășurare, NU VĂ APUCAȚI, ori solicitați consultația unui specialist în domeniu.

HAIDEȚI SĂ NU MAI PROMOVĂM INCULTURA, PROSTIA, CORUPȚIA, NETRANSPARENȚA, INTERESELE PROPRII... și alte momente care pătează demnitatea nu doar a dumneavoastră ci și a oamenilor de artă din juriu, care sunt sigură au fost obiectivi și corecți. Și care, sunt sigură s-au autosesizat cu unele momente descrise mai sus.

Să-mi fie iertate obiecțiile, dar nu trebuie să tolerăm erorile grave ce se comit la concursurile din Republica Moldova.

SCHIMBĂRILE SPRE BINE ÎN ȚARA NOASTRĂ TREBUIE SĂ ÎNCEAPĂ DE LA FIECARE DINTRE NOI!!!

În comentarii la postarea acestei mame au comentat și altele confirmând cele scrise de Maria, dar și adăugând că vicedirectoarea concursului se adresa foarte urât părinților, le solicita să vorbească cu ea doar în rusă și nu avea niciun răspuns la problemele semnalizate de părinți. De asemenea, o mămică a scris că fiica ei ar fi trebuit să evolueze la ora 16, dar din cauza haosului a trebuit să iasă pe scenă abia la ora 22, și fiind foarte obosită nici nu mai dorea să cânte.

 

Foto simbol

Share:

Articole recomandate